Læsetid: 7 min.

Dimensionsmangfoldighed

Kristín Ómarsdóttir, Gyrðir Elíasson og Sjón færdes simultant i flere parallelle virkeligheder
12. april 2019

Uden overhovedet at udgøre en gruppe, endsige have dannet en særlig litterær skole, skiller tre så godt som jævnaldrende moderne islandske forfattere sig markant ud ved den radikalitet, hvormed de udfordrer og nedbygger gængse forestillinger om virkelighed. Man kan kalde dem surrealistiske systematikere eller konsekvent arbejdende vilde eksperimentatorer.

Fælles for dem er, ud over at de debuterede tidligt, deres kombination af voldsomt ynglende fantasi og en speciel, overordentlig distinkt skrivemåde, som de hver især rendyrker, og som gør, at en tekst fra deres hånd ikke ligner noget andet i denne verden – heller ikke et produkt af de andre to!

Trekløveret, der altså netop ikke er noget hold, men nok en minigeneration, omfatter, nævnt efter ankomstdato til denne verden, Gyrðir Elíasson (født 1961, debut 1983), Sigurjón Birgir Sigurðsson alias Sjón / »Syn« (født august 1962, debut allerede 1978) og Kristín Ómarsdóttir (født i september 1962, debut 1987).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu