Læsetid: 9 min.

I ’Game of Thrones’ historie om drager, synske børn og iszombier gemmer sig brutale historiske sandheder

Sidste sæson af et af årtiets største populærkulturelle fænomener, Game of Thrones, er nu i gang, og vi varmer op med en alternativ genfortælling af de syv første sæsoner. For man kan betragte serien som en dragebefængt, playboychannelsk, middelalderfantasysk sæbeopera. Men man kan også kigge efter seriens mindre flamboyante, men meget virkelige minoriteters skæbnefortællinger, som blandt andet har fået Informations anmelder til at stødhulke over det feudale samfunds brutale klasseskel
Historien om den godmodige, mentalt tilbagestående Hodor er den mest brutale af alle i ’Game of Thrones’. Selv om hans død er meget fantasyagtig, så er hans skæbne en historisk normalitet.

Historien om den godmodige, mentalt tilbagestående Hodor er den mest brutale af alle i ’Game of Thrones’. Selv om hans død er meget fantasyagtig, så er hans skæbne en historisk normalitet.

HBO Nordic

15. april 2019

Det er en uoverskuelig opgave at fortælle historien om Game of Thrones, en dybt kompliceret fantasyserie, der følges og granskes nøje af de millioner af seere verden over, som lige nu venter åndeløst på den sidste sæsons premiere denne mandag på HBO.

Lad mig derfor nøjes med at fortælle, hvorfor jeg selv bliver ved med at se en utroligt voldelig serie med drager, zombier, magi, incest og (alt for meget) nøgenhed.

Det gør jeg, fordi adelens tronraneri og intrigante krigsliderlige fremfærd påvirker minoriteters skæbne på en måde, der ikke er meget fantasytrylleri ved. Den er faktisk helt typisk og ikke kun middelalderlig.

Game of Thrones foregår i en slags middelalder. Inspireret af den engelske borgerkrig kaldet The Wars of The Roses (på dansk oversat til det mindre eventyrlige Rosekrigene), der udspillede sig over flere årtier i det 15. århundrede og var fyldt med intriger, utidig død, arrangerede ægteskaber og blodig kamp om tronen mellem de to adelsfamilier York og Lancaster.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Torben K L Jensen
  • Benno Hansen
  • Morten Hansen
  • Trond Meiring
Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Benno Hansen, Morten Hansen og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Wind-Willassen

"Hendes afmagt og position er der ikke noget overnaturligt ved. En kvinde, der kastes rundt som en udvekslingsgenstand og værdisættes i heste og hærer er ikke en fantasyopfindelse. Det er en historisk normalitet".
Ja- hvor henne i verden foregår det i dag ?
Tænk selv videre.
Og det er ikke metoo bagatellerne jeg tænker på her.

Søren Kristensen

Lyseslukkeren:Jeg bliver tuned off af for mange gummidragter og special effects, så selv om GOT på mange planer ligner virkeligheden er serien lidt for fantazyfuld til min smag. Omvendt skal man jo aldrig sige aldrig og jeg kan da godt inrømme, at jeg blev helt hooked på Starwars, hvad - tredive-fyrre år efter alle andre. Måske jeg giver serien en chance når og hvis jeg bliver pensionist. Det er svært at sige, de flytter jo hele tiden pensionsalderen, så det er ikke engang sikkert jeg når det.

Torben Bruhn Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

En serie som denne, hvor det meste er meget fantastisk, men hvor noget af inspirationen er historisk er åbenbart uhyre populær. Jeg faldt ikke helt for det lille jeg har set, men måske det kunne give nogle blandt de der er historikere (jeg var på vej) og lignende folk ideer til at dele deres viden og, forhåbentlig, interesse og ligefrem begejstring. Måske en eller anden "hybrid" mellem det fantastiske og det historiske, der ligger meget tættere på det sidste end GOT, for ikke at tale om Tolkiens produkter kunne nå en del mennesker, der ikke rigtig fanges af det der ellers er "historikernes historie".