Læsetid: 5 min.

Hvor handling finder sted

Lokalt forankret fortællekunst, stedse højfrekvent i islandsk litteratur, rendyrkes af Jón Kalman Stefánsson
12. april 2019

Mange litteraturforskere kredser i disse år om, hvad de kalder »den rumlige vending« og mener dermed et skift i erkendelsens fokus, en genopfindelse eller genopdagelse af det lokale og det regionale og en dermed forbundet modbevægelse inden for globaliseringen i retning af det specifikke og partikulære.

Her i landet blev vendingen bl.a. synlig i Dan Ringgaards bog Stedssans (2010) og Anne-Marie Mais bud på en alternativ litteraturhistorie skrevet med udgangspunkt i de omgivelser, hvori ordkunsten opstår og finder sted (Sted fra 2010-11).

Men stedet er jo også dukket op som scene og motiv i en lang række fiktionsværker (Helle Helle, Erling Jepsen m.fl.), som har fået folk til at tale, måske ikke om en ny hjemstavnsdigtning, men nok om en særlig lokallitteratur.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu