Læsetid: 14 min.

Hvorfor stemmer så mange polakker og ungarere på illiberale populister? Fordi de er dødtrætte af at kopiere Vesten

Da Muren faldt, begyndte imitationens tidsalder, siger den bulgarske intellektuelle Ivan Krastev. I to årtier efterlignede polakker, ungarere og bulgarere Vesten: De ville lave politik og økonomi som Vesten, de ville tænke og leve som Vesten, og millioner af borgere flyttede væk – til Vesten. Og nu har landene i Øst- og Centraleuropa fået nok af at imitere. De vil ikke bare være kopier, nu vil de være sig selv
Da Muren faldt, begyndte imitationens tidsalder, siger den bulgarske intellektuelle Ivan Krastev. I to årtier efterlignede polakker, ungarere og bulgarere Vesten: De ville lave politik og økonomi som Vesten, de ville tænke og leve som Vesten, og millioner af borgere flyttede væk – til Vesten. Og nu har landene i Øst- og Centraleuropa fået nok af at imitere. De vil ikke bare være kopier, nu vil de være sig selv
26. april 2019

Han læner sig frem i den firkantede sorte læderstol og ser på mig, som om han vil fortælle en hemmelighed. Men så siger han ingenting.

— Hvad er svaret ...?

Han er en stor mand, Ivan Krastev. Høj, solide næver, stort hoved, en lyseblå skjortekrave titter op under den uldne røde polo, og han har smalle, sorte velourbukser på.

Vi sidder i et stille, lyst, højloftet kontor på Institut für die Wissenschaften vom Menschen i Wien, hvor den 54-årige bulgarske politolog er ’permanent fellow’, én af mange titler på et omfattende CV.

En assistent er kommet med kaffe, og Krastev var lige ved at fortælle mig om den store politiske gåde, hans kommende bog handler om. Som han selv formulerede det:

»Hvorfor er central- og østeuropæerne, som efter 1989 oprigtigt ønskede at være som Vesten, at leve som Vesten og at tænke som Vesten, hvorfor har så mange af dem nu vendt sig imod illiberale populistiske partier?«

Nu venter jeg bare på svaret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Kim Folke Knudsen
  • Gert Romme
  • Christian Mondrup
  • Kurt Nielsen
Benno Hansen, Kim Folke Knudsen, Gert Romme, Christian Mondrup og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvor er der noget original tænkning her? Er det overraskende eller nyt at Østeuropæerne forventede et paradis i Vesteuropa /EU eller, at man så derpå måtte blive skuffet? Nationalismen og reaktionen har derpå taget over samtidig med at de unge og velkvalificerede i stor udstrækning har udvandret. Hvor er der en vision, for det kan vel ikke være denne konservativ nationalisme, førkrigstid længsel?

Jeg kender lidt til Poland gennem årene, og jeg kender ganske meget til Ungarn. Og jeg er ganske klar over, at denne bulgar, Ivan Krastev, nok burde kender mere til det sød-østlige Europa end mig. Men for mig at se, er hans konklusioner temmelig overfladiske og uden bund i virkeligheden.

Der er dog ingen tvivl om, at nogle østeuropæer er blevet skuffede over vesten, men det er altså ikke derfor, at nogle foretrækker Rusland frem for EU..

Hverken Poland eller Ungarn har samme kultur, og disse lande har heller ikke fælles kultur med Bulgarien. Men det, som Poland og Ungarn har til fælles, det er, at "nogen" har kapret samfundene med fuld demokratiske midler, og derefter har ændret de lovgivningsmæssige vilkår, der gør det svært for andre partier at gøre sig gældende.

Samtidig har magthaverne i begge lande sat sig på medierne, og derfor er en ret stor andel del af befolkningerne helt uden reel viden om, hvad der sker i landene omkring dem.

Sådan er det til gengæld ikke i Bulgarien, hvor Ivan Krastev kommer fra. Men der jagter korrupte politikere landets granskende journalister, og de gør det ved hjælp af efterretningstjenesten og politiet.

En kvindelig bulgarsk journalist er allerede blevet voldtager og dræbt - til skræk og advarsel for andre. Og ingen fornuftige tror på den person, der har indrømmet gerningen, og som formentlig er blevet truet og torteret til at påtage sig dette.

Kim Folke Knudsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Hvor meget er der om det, og hvor overraskende er det?
Var der ikke en periode, måske især umiddelbart efter 2. Verdenskrig, hvor holdningen overfor USA i det meste af det "vestlige" Europa var ret ukritisk begejstring for omtrendt alt? Så er der kommet skuffelser senere, men er modsætningerne i grunden af en helt anden grad end f.eks.Mellem nordeuropæiske og sydeuropæiske lande eller melllem UK og "kontinentet"?
Hvis nu en del polakker, ungarere, tjekker eller andre ser tilbage efter nogle "værdier" andet end "vestens", hvilke da? De "gode gamle dage" under de "kære" kongelige kejsere i Wien? Eller, lægnere mod sydøst i Konstantinopel/Istanbul?

@ Jan Henrik Wegener,

Du rammer faktisk i hvert fald et centralt punkt ved at "skyde med spredehagl".

For i både Østring og Ungarn er der en række borgere, der lider af en romantisk opfattelse af at kunne genskabe "fortidens storhed" - eller ligefrem har pligt til det.

I Østrig er det højrenationale Frihedsparti, FPÖ, direkte det gamle nazi-parti, der blot har skiftet navn. Og Ungarn har man Jobbik Magyarországért Mozgalom - eller blot Jobbik som også er arvtager af nazi-partiet, Pilekorspartiets (Nyilaskeresztes Párt, politiske ideologi.

Og for at illustrere, hvor stærkt disse interesser egentlig fortsat er, kan det oplyses, at den nuværende regering i Ungarn faktisk har givet æresoprejsning til Miklos Horthy, der var den tidligere nazi-leder, der er skyld i at 400.000 jøder blev aflivet. Denne Miklos Horthy har faktisk opstået i form af en kendt statue.

I øvrigt skal det da også nævnes, at de samme kræfter, der ønsker de "stolte" gamle tilstande fra 1930-erne og 40-erne tilbage, også findes i Italien, Spanien, Grækenland samt i et vist omfang også i Tjekkiet.

Omkring Konstantinopel, som du også nævner, da tror jeg egentlig kun, det er Recep Erdoğan, der ønsker at se sig selv som den nye Süleyman - sultan af "Den Høje Port".

Kim Folke Knudsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Det er kendt at det vestlige propaganda i Øst Europa , og især går ud på at vise Vesten er bedst på materielle plan. Jeg har rejst i Firserne i Øst Europa, og det, man hører der tit om er i"dollar Boutikker". Der kan man købe alle de herligheder fra Vesten. Men intet er på "kødmarked"at købe i Bulgarien. Dollar boutikker var meget populær dengang. Men efter murens fald, og åbne grænser og især når østeuropa´s arejder henvises til "grisetæere" i vesten, det samme man grinede ad dengang..
Der mangler et universitet til alle menneske i verden, hvor man læser om "illusion" jeg tror det, der mangler at vide. Hvordan "Onkel Sam " sælger illusion. Det samme skete for "arabiske forår", folk troede dernede at kunne sælge "demokratiet" til vesten, fordi troede Vesten ælsker "demokratiet". Men der kom ingen køber, og ingen investiring.
Det er også en illusion.

David Joelsen

@Romme
Nazikortet er lige så dækkende, som at Rasmus Paludan skulle tegne et billede af Danmark. Der er fjolser alle steder, men det er ikke trenden.

Kim Folke Knudsen

Ak ja Vi vil gerne være os selv.

Men det må vist foregå på en øde planet uden andre nationer.

For Polen, Østrig, Ungarn, og andre nationer får ikke lov at være sig selv nok. Strategiske interesser og magtspil mellem andre nationer herunder mellem regionale stormagter og supermagter.

Det er det som sætter dagsorden for at få lov at være sig selv nok - som nation.

Jeg glæder mig til den dag realismen indfinder sig i de pågældende lande og den er nok til stede i den del af partispektret, som ikke er feteret og mediedækket døgnet rundt som de højrenationalistiske partier.

For var det virkelig bedre for ungarerne den gang i efteråret 1956, da Sovjetunionen kvalte det ungarske håb om frihed og kastede landet tilbage i en skyggetilværelse som lydig vasalstat.

Eller var det virkelig bedre for polakkerne, den gang mellem 1795-1919, da polakkerne ikke havde nogen egen national stat men var fordelt rundt i en preussisk, østrig ungarsk, og russisk interessesfære eller skal vi sige besættelseszoner. Nationalisterne i Tyskland, Rusland og måske Østrig ville nok benægte, at der var tale om besættelseszoner, at polakkerne overhovedet havde krav og ret til at have en egen stat, som var grundlagt på tilstedeværelsen af flere folkeslag end polakker.

Polen 1939-1945 - Keine weitere Kommentare.

Østrig 1936-1939 Anschluss ophøret af den stat, som var den tysktalende rest af Østrig Ungarn efter at monarkiet var sønderdelt og opløst af de stormagter, som med den 1. Verdenskrigs sejrrige afslutning så deres snit til at likvidere en multinational monarkistisk stormagt. Var det bedre tider for Østrig. Se på de uendelige rækker af kors over alle de mænd og kvinder som faldt i den 1. Verdenskrig og den 2. Verdenskrig.

Gert Rommes kommentarer med Pilekorpset og sammenligningen til JOBBIK er helt historisk korrekt set. Det er det som er bekymrende, at lande der for 20 år siden søgte mod liberale og demokratiske idealer nu ser ud til at vende disse idealer ryggen.

VH
KFK

Kim Folke Knudsen

Der var desværre fejl i mit forrige indlæg.

Rettelse: Østrig 1938-1945 ophøret af en stat, som var den tysktalende rest af Østrig Ungarn efter at monarkiet var sønderdelt og opløst af de stormagter, som den 1. Verdenskrigs sejrrige afslutning, så deres snit til at likvidere en multinational monarkistisk stormagt. Den 12 Marts 1938 blev Østrig overfaldet og besat af Tyskland. Besættelsen var bifaldet mange steder i Østrig, hvor den blev set som chancen for igen at bevæge sig op til at blive en politisk og økonomisk stormagt i et af Hitler regeret Europa domineret af Nationalsocialismens racelære og hæslige idelogi. Adolf Hitler var født i Østrig i Braunau am Inn 20 April 1899.

Østrig var besat af de allierede fra 1945 og frem til 1955. Den 26 Oktober 1955 genvandt Østrig sin suverænitet baseret på neutralitet og på, at landet ingensinde mere måtte tilslutte sig Tyskland.

Wikipedia Österreich:
https://de.wikipedia.org/wiki/%C3%96sterreich

VH
KFK

Kim Folke Knudsen

Rettelse 2:

Ja jeg må nok hellere tage en lur og stoppe mine skriverier her.

Adolf Hitler var født den 20 April 1889.

og ikke den 20. April 1899.

VH
KFK

David Engelby

Så ... disse lande “finder tilbage til sig selv” ved at blive højreradikaliserede? Så hellere skabe en ny identitet.

jan henrik wegener

Det er da meget muligt at det mange ser som nationalisme får en ekstra tand i de lande der før var med i sovjetblokken. Hvis det er sådan er de nynationale strømninger dog på ingen måde noget enestående, men vel snarere "normen" de senere år. Det er så tænkeligt, men ikke noget vi ved med sikkerhed, at den tendens vender i flere lande. Hvis det kommer til at ske ændrer det ikke meget ved at vi nu har forskellige "nationale" dagsdordener nærmest overalt.

@ David Engelby,

Nu generaliserer du.

Der er faktisk nogle, der søger tilbage til fortidig "storhed", men det er altså langt fra alle. Og man har faktisk også en klart demografisk viden om, hvem de er. Men det vil jeg i hvert fald ikke skrive her.

Jeg kan dog gå så langt, at jeg kan oplyse, at når Jobbik demonstrerer i Budapest på lørdagene, hvor de marcherer rundt i gaderne som en militær-kolonne i deres fine uniformer med mindelser til pilekors-folkene, så kommer de faktisk ind fra provinsen med toget.

Men det helt uheldige, det er, når regeringer "tager magten" og sætter sig på informations-strømmen. Og det er nu sket i flere europæiske lande - altså ikke blot poland og Ungarn.

Og så bør jeg måske bede læserne selv søge oplysning om "Identitäre Bewegung Österreich" (IBÖ), der er en grov nyfascistisk gruppe, der blev etableret i Østring i 2012 som et kopi af den franske Génération Identitaire (GI). Der foregår virkelig mange ting i Europa i disse år, som danske medier ikke videregiver.

Touhami Bennour

I følge mig, hvad Ivan Krastev sætte i gang til undersøgelse er : "Universalismen i fenomenerne" jeg mener det er umagen værd at debatterer det. Jeg ved også At Vesteuropeere mener at universalismen er afgjort til deres fordel; det betyder man skal imiterer dem og så alt vil går godt. Det er ikke så enkelt og desuden blokerer for tanken. Et eksempel: hvad menes med ligestilling mellem mand og kvinde: Man vælger arbejdes kraft efter kompetence, ja men de to væsener er ikke bare arbejdeskraft, de er også meget andet. Hvorfor er der mere skillsmisse end afskedeligster i arbejde, fordi det er to forskellige ting, Kompetence, vi ved hvad kompetence på arbejde er men ved man hvad sexualitet er? nej det ved man ikke, det er individuelt og det er ikke universelt. Dreng og pige er lige kun for børn og åbning at sport begivenheder. Dette er eksempel, hvor man støder på begreb "Universel". "Sexualitet er ikke universel". jeg mener det er "Universel " for vesteuropeere. Man kan finde mange exempler hele vejen igennem. Det politiske system er ikke imitirbare. Det kan ikke imiteres. Men Vesteuropeere mener det kan man. Det er en gammel diskussion i vikeligheden Hundertår gammel.

Meningen her er kun min.