Læsetid: 10 min.

Jørgen Leth: »Jeg vil have, at digtet slår igen«

Jørgen Leth er aktuel med en ny digtsamling, hvori han udforsker sin egen gradvise opløsning og bevægelse mod døden. Her fortæller han om, hvordan hans krops forfald har givet gode digte, at han er færdig med prosa, og hvorfor han egentlig burde kunne lide ’Landmand søger kærlighed’
Jørgen Leth er aktuel med en ny digtsamling, hvori han udforsker sin egen gradvise opløsning og bevægelse mod døden. Her fortæller han om, hvordan hans krops forfald har givet gode digte, at han er færdig med prosa, og hvorfor han egentlig burde kunne lide ’Landmand søger kærlighed’

Anders Rye Skjoldjensen

20. april 2019

Jørgen Leth sidder og ligner Jørgen Leth – umiskendeligt. Det hvide hår, de sorte briller og det blå let isnende blik. Ved hans side står en stok med et stort hovede af sølv.

Han læser op fra sin nye digtsamling Det bliver ikke væk. Han læser op af det første digt, men han stopper sig selv. Han har begået en fejl. Han begynder forfra, men stopper sig selv igen. Og igen. Han vil finde den rette skandering, den rette rytme i digtet. Til sidst læser han digtet Der er langt til det øjeblik op. Fejlfrit. Sådan begynder det.

Eller nej. Det begynder tidligere. Det begynder med, at Jørgen Leth har glemt vores aftale. Han sidder ude i sit studie i Strandgade 6 og klipper den film, som skal komme til efteråret. Han er ked af det, men afbryder ikke sit arbejde. Filmen er vigtig og skal være færdig.

Vores interview starter i dette spænd mellem Jørgen Leths livs nye yderpunkter: En kunstner, der ifølge ham selv aldrig har været travlere, men også en kunstner, hvis krop er begyndt at svigte ham. Jørgen Leth producerer, mens han går i opløsning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Peter Langkjær Bojsen
  • Katrine Damm
  • Tom Andreæ
  • Poul Erik Jacobsen
  • Frede Jørgensen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Jørn Andersen
  • Maj-Britt Kent Hansen
Søren Peter Langkjær Bojsen, Katrine Damm, Tom Andreæ, Poul Erik Jacobsen, Frede Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Et godt interview med et menneske, der ikke som så mange andre jævnaldrende påstår, at helbredet er tiptop og at bekymringer ikke findes.

Det er ærlig tale om at blive ældre og få skavanker i større eller mindre grad.

Allan Stampe Kristiansen, Berith Skovbo, Per Torbensen, Jens Peter Madsen, Estermarie Mandelquist, Nette Skov, Bodil Rasmussen, Bennert Machenhauer, Torben K L Jensen, Katrine Damm, Joen Elmbak, Frede Jørgensen, Trond Meiring og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Indsigtsfuld artikel af Lindholm, om en ener i dansk kultur!

Jens Peter Madsen, Jørn Andersen, Nette Skov, Bodil Rasmussen og Bennert Machenhauer anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Ja, indsigt og koncentration i interviewet. Ikke en eneste ligegyldig linie.

Henrik Ljungberg

Jens Peter Madsen, Frede Jørgensen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Jens Peter Madsen

Skønt Interview - Jørgen Leth er en af mundtlighedens allerstørste mestre - Ordene, stemmen, tonen kommer længe ført skriften - Jørgen Leth viser det hele tydeligt og giver gode begrundelser for, hvorfor det er sådan, også i vores skriftdominerede kultur. Hurra for det talte ords kunst.

Jørn Andersen, Erik Winberg, Per Torbensen, Bodil Rasmussen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar