Læsetid: 9 min.

»Ligesom ’Taxi Driver’ tog fat i en tidsalder og fortolkede den, vil jeg fortolke vores«

Ulaa Salims debutfilm, ’Danmarks sønner’, følger en nationalistisk politiker og en radikaliseret ung mand i en dystopisk nær fremtid. Instruktøren er selv barn af en tid med ekstreme strømninger, siger han, og han kalder det »absurd« at forsøge at skelne mellem for eksempel radikal nationalisme og radikal islam. »Hvis nogen bruger et begreb til at skabe had eller en fjende, er det ekstremt. Punktum«
Ulaa Salim er født i København af irakiske forældre og opvokset i et hjem på Amager, hvor der blev talt arabisk. På sin højre overarm har han det danske ord ’Irak’ tatoveret – og ’Danmark’ skrevet med arabiske bogstaver

Ulaa Salim er født i København af irakiske forældre og opvokset i et hjem på Amager, hvor der blev talt arabisk. På sin højre overarm har han det danske ord ’Irak’ tatoveret – og ’Danmark’ skrevet med arabiske bogstaver

Anders Rye Skjoldjensen

11. april 2019

Som barn gik Ulaa Salim ikke op i så meget andet end film. Han havde en imponerende samling af VHS-bånd, og på en eftermiddag kunne han se den samme film to gange. 

»Jeg så film med Al Pacino og Robert De Niro, og med tiden fandt jeg ud af, at der for eksempel var en, der hed Scorsese, og en, der hed Coppola, der kunne noget. Jeg var virkelig filminteresseret.«

– Hvad drømte du om dengang?

»Det ved jeg ikke. Jeg tror ikke, jeg drømte – jeg følte mest bare, at jeg skulle komme igennem livet.«

– Du drømte ikke selv om at lave film? 

»Jeg vidste ikke, at det var noget, man kunne. Jeg oplevede film; levede mig ind i universerne, men jeg tænkte ikke, at man selv kunne lave dem. Andre fra min årgang på Filmskolen har sagt, at de har villet være filminstruktør, siden de var syv år. Da jeg var syv, vidste jeg ikke, hvad en filminstruktør var. Og jeg har sikkert nogle venner i dag fra gamle dage, der ville spørge: Hvad er det egentlig, du laver?«

Han griner.

Jeg møder 31-årige Ulaa Salim på en café på Nørrebro i København.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tino Rozzo
  • Steffen Gliese
  • Søren Hjernøe
  • Eva Schwanenflügel
Tino Rozzo, Steffen Gliese, Søren Hjernøe og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu