Læsetid: 8 min.

Mattias Tesfaye: En stor del af Danmarks befolkning er usynlig i den kultur, der bliver lavet nu

For Mattias Tesfaye er det ikke så meget en arbejderkultur, der er brug for, men en folkelig kultur, der kan samle folk på tværs af diverse forskelle. Derfor bliver han glad for at se en kuglegrill, og derfor mener han, at kulturbegrebet trænger til at blive bredt ud
»Det er min oplevelse, at der er der mindre, der binder os sammen, end for 20-30 år siden. Der er ikke længere en offentlig samtale, som da jeg begyndte at interessere mig for politik,« siger Mattias Tesfaye, Socialdemokratiet.

»Det er min oplevelse, at der er der mindre, der binder os sammen, end for 20-30 år siden. Der er ikke længere en offentlig samtale, som da jeg begyndte at interessere mig for politik,« siger Mattias Tesfaye, Socialdemokratiet.

1. maj 2019

Hvis man i anledning af arbejdernes internationale kampdag (og den igangværende debat om Socialdemokratiets kulturpolitik) beder Mattias Tesfaye svare på, hvad arbejderkultur er i dag, beder han en om at komme til klubhuset i Ishøj IF.

Det 38-årige socialdemokratiske og mureruddannede folketingsmedlem bor selv med sin familie på Vestegnen, hvor han også er opstillet til det kommende folketingsvalg, men det er ikke i Ishøj IF, han selv spiller fodbold. Ishøj IF er heller ikke en af Storkøbenhavns ikoniske arbejderklubber.

Vi skal mødes her, fordi Mattias Tesfaye hellere vil tale om en »folkelig kultur, som samler folk« end om en decideret arbejderkultur, og her er den nystartede fodboldklub et præmieeksempel. Ishøj IF er nemlig en sammenlægning af Ishøjs to hidtidige klubber, hvoraf den ene lidt var en indvandrerklub og den anden lidt en danskerklub. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjørn Pedersen
  • Carsten Kvistgaard
  • Gert Romme
  • Lars Jørgensen
  • Erik Pedersen
Bjørn Pedersen, Carsten Kvistgaard, Gert Romme, Lars Jørgensen og Erik Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Erik Pedersen

Den mand er en gave til både Socialdemokratiet og Danmark.

Claus Nielsen, Morten Pedersen, Steen Piper, Nette Skov, Kim Houmøller, Bjørn Pedersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvis musikskoler, billedskoler, dramaskoler etc. fik tilnærmelsesvis samme opbakning som "frivilligt idrætsliv", skulle vi nok se børn og unge mødes på kryds og tværs, og de ville fortsætte med at gøre det som voksne!
Kulturstøttemodtagres forpligtelse til at "tiltrække et bredt publikum"!??? NEJ, eneste forpligtelse p.t. er at være ærlige og kunnende.
En forudsætning for at "tiltrække et bredt publikum" er, foruden samme brede publikums lyst og energi til at lade sig tiltrække, et bredt, gedigent og folkeligt oplysningsarbejde! Støt aftenskoler, højskoler, amatørforeninger i stedet for at beskære støtten til dem!

Bo Klindt Poulsen , Bjarne Bisgaard Jensen, Alf Bjørnar Luneborg, Nette Skov, Flemming Berger, Diego Krogstrup, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Jørn Andersen, Nike Forsander Lorentsen, Lars Løfgren, Jesper Sano Højdal, Tue Romanow, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Herdis Weins, Werner Gass, Merete Jung-Jensen, David Zennaro, Steffen Gliese, Henrik Rasmussen, Mette Haagerup og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

- OG biblioteker!

Trond Meiring, Runa Bejstrup, Bo Klindt Poulsen , Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Diego Krogstrup, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Jørn Andersen, Lars Løfgren, nils hommel, Tue Romanow, Hans Larsen, Bernd Åke Henriksen, Herdis Weins, Werner Gass, Steffen Gliese, Henrik Rasmussen og Mette Haagerup anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Over hele landet er det blomstret op med netop den type talentskoler, Ete Forchhammer - hundredvis af børn dyrker musik, teater, maleri og skrivekunst, og i modsætning til i gamle dage er drengene også med i stor stil: med nettet er børn blevet bekendte med andre ting, man kan, end lige det, der foregår ovre i sportshallen og på boldbanerne.
Der er vist ikke en kommune nu, der ikke har et professionelt teater - muligvis den eneste fordel af strukturreformen, fordi den større økonomi gav basis for finansieringen.

Arbejderklasen er efterhånden ganske lille. Og derfor lefler Socialdemokratiet for den bedrestillede middelklasse.

Men denne middelklasse er tilsyneladende mest egoistisk, og ganske uden interesse i borgere fra de lavere klasser. Derfor er Danmark nu mere et klasseopdelt samfund uden forståelse for hinanden, end det har været i mange år.

Trond Meiring, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Jørn Andersen, Ebbe Overbye, Steffen Gliese, Tue Romanow og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi har desværre ikke længere det samme fokus på at udbrede den almene dannelse til hele befolkningen igennem 9 års skole - men det kan man selvfølgelig råde bod på. På samme måde som DR igen må tage forpligtelsen til at oplyse folk og gøre almen debat om vitale menneskelige problemer og anfægtelser i kunsten interessant.
Der er ingen erfaring for, at folk ikke kan forstå og interessere sig for emner, der kræver en vis abstraktionsevne - tværtimod er det dette ligefremme folkelige grundlag, al kunst har udviklet sig fra i al sin sanselighed - fra hulemalerier til elektronisk musik.

Trond Meiring, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Mihail Larsen, Niels Duus Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Det er en mærkelig 1. maj indtil videre. Jeg så lige en blogger på JP påstå, at der ikke findes nogen arbejderklasse i Danmark i dag. En kommentar i denne artikel siger, at arbejderklassen »efterhånden er ganske lille«. Og i selve artiklen taler Tesfaye, en socialdemokrat, arbejderklassen ned.

I mellemtiden udgjorde arbejderklassen i 2012 ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd 44,6 procent af befolkningen eksklusive studerende, børn og personer over 59 år: http://www.ae.dk/sites/www.ae.dk/files/dokumenter/analyse/ae_de-sociale-... (side 3)

Trond Meiring, Mogens Holme, Diego Krogstrup, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Jeg sidder bare tilbage efter læsningen og tænker, det parti virkeligt har samlet det grimmeste i Danmark; Ligusterfascismen og skurvognsracismen.

Erik Feenstra, Henriette Bøhne, Tino Rozzo, Mogens Holme, olivier goulin, Diego Krogstrup, Ebbe Overbye, Anders Reinholdt, Katrine Damm, Karsten Aaen, Hans Larsen, Jesper Lerche, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Gert Romme og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, Torben Ethelfeld, man bliver træt af, at Mathias og Lars smører deres egen kulturelle splittelse ud over hele samfundet.

Tino Rozzo, Mogens Holme og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Carsten Nørgaard, hvor stor arbejderklassen er, kommer an på klasseanalysen. Hvis alle de mennesker, hvis hovedindtægt kommer fra en løn, er arbejdere, tror jeg, at der er langt flere end 44,6% arbejdere i Danmark.

Billedet kompliceres så af, at mange lønarbejdere er blevet småborgerliggjort, fordi de ejer et hus, og derfor kan supplere lønnen med indtægter fra de værdistigninger, som murstenene udsættes for. Og vi er stort set alle i et eller andet omfang aktionærkapitalister i kraft af vores medlemsskab af en pensionsordning.

Det er i vore dage blevet svært at opdrive en "ægte" arbejder, der tjener sit brød i sit ansigts sved, men det er meget nemt at finde en lønarbejder, der har en økonomisk interesse i at bevare status quo.

Trond Meiring, Jørgen Larsen, Claus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mihail Larsen, Marie E. Rasmussen, Erik Fuglsang, Katrine Damm, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Mattias Tesfaye er lige så rolig og "cool" som en dybfryser der er boltet fast til grundfjeldet på Bornholm - intet og ingen kan bringe ham ud af kurs og så er han sgu faglært - en sjælden art på Borgen. Og så kommer han fra SF - altså nyt blod til det skrantende "arbejder"parti. Ren win win.

Karsten Aaen

Mattias Tesfay taler meget, og næsten, hele tiden om at arbejdslivet 'akademiseres'.

Og ja, det gør det da :) Men det gør det jo ikke ud af det blå, vel! Meget handler om, at man som lagerarbejder i dag f.eks. skal arbejde sammen med robotter, lære at betjene robotter, og hvad man skal gøre, hvis robotten en dag går i stykker; det kræver, at man er i stand til at tænke selvstændigt, og ikke venter på, at en værkfører fortæller en, hvad man skal gøre!

Dertil kommer, at der i dag kommer mere og mere viden ind i produktionen! Kravene til, hvad man skal kunne som f.eks. murer eller elektriker eller smed eller tømrer er noget højere end da Tesfaye gik på murer-uddannelsen i 1980'erne!

Jørgen Larsen, Runa Bejstrup, Mogens Holme, Katrine Damm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Tesfaye er fra 1981 og må så,Karsten Aaen, være landets yngste murerlærling. Han blev svend i 2001 og var aktiv som lærling. Kravet om at kunne betjene forskellige maskiner er ikke det samme som at kunne reparere dem. Alle fag udvikles, men mon ikke Tesfaye mener at de krav der rundt omkring er til boglige færdigheder som fx større skriftlige opgaver er gået for langt. At arbejde ved et byggeri som tømrer som dag ud og dag ind sætter gipsplader op kræver ikke den store selvstændige tankevirksomhed, men minder mest af alt om tidligere tiders fabriksarbejde. Måske er det derfor at sjusk ofte desværre er reglen og ikke undtagelsen megen byggeri.

Mihail Larsen

Hvis Tesfaye tegnede socialdemokratiets politik
- ville jeg igen overveje at stemme socialdemokratisk.

Reform eller revolution har altid været en udfordring for venstrefløjen. Reformen ender let i nødvendighedens politik; revolutionen ender lige så let i utopisk socialisme.

Tesfaye er en af de få socialdemokrater, der kan tænke selv. Med en solid faglig baggrund i håndværket og et intelligent, åbent sind (som Anker Jørgensen) formulerer han sig klart og tydeligt (som Julius Bomholdt) om en demokratisk kulturpolitik.

Tænk jer om. Socialdemokraterne markedsfører et kæmpefjols, Mogens Jensen, som kulturordfører. Tesfaye er i - i denne sammenligning - en gave for alle tænkende og æstetiske mennesker.

Per Torbensen, Niels Johannesen, Erik Pedersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Jeg var i parken i år

Efter flere års fravær p, gr. af arbejde i Toscana. Ellers har jeg været der hvert år i 50 år. Jeg kan mærke en forandring. Liberalisterne har vundet. Kulturen er blevet individualistisk. Hvis du vil have polititisk indflydelse, må du appellere til individet.

Ingen af talerne nævnte EU, selv om det er indlysende og klokkeklart, at vi også skal vælge repræsentanter til EU-parlamentet i den nærmeste fremtid. Kulturpolitik er også et europæisk anliggende.

Når politikerne 'glemmer' dette aspekt, burde de ikke genvælges.

Steffen Gliese

Mihail Larsen, liberalisme er ikke individualisme, liberalisme er tværtimod klassekamp fra oven.
Demokrati er individualisme, og den retfærdige kamp er for den enkelte til at blive sig selv som en fri og lige borger i samfundet, uden persons anseelse, men for den enkeltes valgte bidrag til det fælles.
Det er bruddet med massen, der er målet, den enkeltes kommen til sin ret, vi kæmper for.

Trond Meiring, Karsten Aaen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

At stjæle er ikke en del af min kultur, og jeg kan se, at med S ved magten vil I stjæle folks opsparing dedikeret til ens børn og børnebørn når man dør. 47% i skat af en friværdi, som opgraderes betydeligt med de ny boligvurderinger i 2021. Folks opsparing skal nu finansiere en fejlslagen politik, for at bevare en forældet dansk model. En uanstændig grådigheds kultur som lader folk uden en arbejdsgiverbetalt arbejdsmarkendspension magtesløse tilbage på perronen.I forvejen skal opsparingen finansiere ens hverdag, da en folkepensionen er peanuts. Først udhuler man den, dernæst fjerner man retten til at få den i tredjeland. De planer for alderdommen blev lagt i 1982 har fået dødsstødet, og nu tager man resterne når dør.