Læsetid: 11 min.

Meget positivt er sagt om Shoshana Zuboffs bog om overvågningskapitalisme. Her er dens svagheder og mangler

Shoshana Zuboffs bog om overvågningskapitalisme er blevet begejstret modtaget. Men efter endt læsning er jeg lidt bekymret: Fortæller den os kun, hvad vi gerne vil høre, og ikke hvad vi har brug for at høre? Giver hun os redskaber til at forstå, hvordan der også er magtøvelse uden magthavere?
26. april 2019

Repræsentativt demokrati abonnerer traditionelt set på en idé om en lokaliserbar, synlig magt, der kan holdes ansvarlig. En idé, som det moderne demokrati overtog fra monarkiet, og som det aldrig har overkommet. Derfor henvender man sig til sin politiker og laver demonstrationer foran magtens bygninger, mens pressen afdækker skandaler og stiller kritiske spørgsmål. Der sidder nogen på tronen.

Men det, som man kunne kalde for det repræsentative demokratis magtforståelse, er i dag under pres. Vi lever i stigende grad i en tid, hvor magten, med hjælp fra en række forskellige teoretikere kan forstås som præget af »udvalgte magthavere«, af »skyggesuveræner« eller endda af »konspirationer uden konspiratorer«. Det virker ikke længere så oplagt, hvor magten er, hvem der har den, hvordan den udøves, eller hvordan vi stiller den til ansvar.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bo Klindt Poulsen
  • Bjarne Toft Sørensen
  • Thessa Jensen
  • Niels Duus Nielsen
  • Olaf Tehrani
  • Lillian Larsen
  • Espen Bøgh
  • Christian Mondrup
  • Jens Østergaard Petersen
  • Kurt Nielsen
Bo Klindt Poulsen , Bjarne Toft Sørensen, Thessa Jensen, Niels Duus Nielsen, Olaf Tehrani, Lillian Larsen, Espen Bøgh, Christian Mondrup, Jens Østergaard Petersen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Ja, Olaf Tehrani, det er virkelig noget af det mest interessante, også jeg længe har læst. Tak for det, Mikkel Thorup, og især tak for de mange henvisninger til anden relevant litteratur - du har givet mig læsestof og stof til eftertanke.

Når jeg læser titlen"professor i markedskultur" får jeg umiddelbart lyst til at gøre grin med begreberne og fyre jokes af, men det viser kun min uvidenhed om dette forskningsfelt. Så selv om Zuboffs bog får kniven, har den givet anledning til en gennemgang af, hvad der ellers rører sig på dette felt, og det er ikke så ringe endda - bogen har dermed haft sin berettigelse, i hvert fald for undertegnede, som ellers ville have fortsat min vej gennem livet som en anden ignorant.

Så også tak til Information for at bringe en både lang, langhåret og alligevel meget velskrevet anmeldelse. Det er når avisen bringer denne form for analyse, at den fortjener titlen "den mindst ringe".

Olaf Tehrani, Bjarne Toft Sørensen og Thessa Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

Det Thorup gørver st skrive litteratur fortegnelsen til den bog han ikke har skrevet. Jeg ville hellere have læst om Zuboffs bog