Læsetid: 11 min.

Salman Rushdies ’Midnatsbørn’ og ni andre romaner viser ind til det moderne Indien

Hvis du her op til det indiske valg i foråret vil forstå, hvad der virkelig er på spil i landet, og hvis du vil forstå rødderne til nutidens dilemmaer og konflikter, så skal du søge mod den indiske litteratur. Vi har i samarbejde med tre litterære eksperter udpeget en kanon over de ti vigtigste moderne ’indiske’ romaner
Hvis du her op til det indiske valg i foråret vil forstå, hvad der virkelig er på spil i landet, og hvis du vil forstå rødderne til nutidens dilemmaer og konflikter, så skal du søge mod den indiske litteratur. Vi har i samarbejde med tre litterære eksperter udpeget en kanon over de ti vigtigste moderne ’indiske’ romaner

Emilie Noer Bobek

5. april 2019

Hvordan skal man som individ finde sig selv i en verden af sprog og kulturer, der bestandigt krydser hinanden? Og hvordan gør man det sprog, man har nedarvet i stand til at udtrykke en erfaring af en verden af transnational migration?

Der findes faktisk en roman, en overordentlig stor en, som skriver sig lige ind midt i vores migrationsvirkelighed. Det er samtidig en roman, der inkarnerer tilblivelsen af det moderne Indien, afspejler grundkonflikterne i landet gennem hele det 20. århundrede og stadig kan sige noget om den komplekse situation, nationen står i i dag.

Romanen er Salman Rushdies Midnatsbørn fra 1981. En roman, som ikke bare er årtier gammel, men som stadig føles ny og aktuel og derfor udgør et perfekt afsæt for denne lille tur gennem den litteratur, vi anbefaler i anledning af det, der af nogle bliver kaldt en skæbnestund for Indien og det måske vigtigste valg i nyere tid, og som for alvor skydes i gang fra på torsdag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Der er 100 millioner muslimer i Indien. og mange af eliten (ikke mindst salman Rushdi) er muslimer. Men det bliver ikke en supermagt og slet ikke verdens politibetjent.. til gengæld der er slægtskab mellem Europa og Indien i Kuluren i hvertfald, vi vil måske kunne se om det er noget om "Indoeuropeisk´s slægtskab i sproget. Om det holder i den 21 (tyvende) århundert.

Maj-Britt Kent Hansen

Mht. Midnatsbørn nævnes det ikke her, at der i romanen fødes to børn den 15. august 1947. Tvillinger. Metaforer for Indien og Pakistan, som blev til da efter briternes kolonistyre var endt.