Baggrund
Læsetid: 5 min.

Skandaleramte popstjerner puster nyt liv i koreansk #MeToo

Megastjernerne i sydkoreansk K-pop bliver iscenesat som ufejlbarlige rollemodeller. Men afsløringer om ulovlig deling af sexvideoer og et fornedrende syn på kvinder har slået gevaldige sprækker i det uskyldige ydre og sat fornyet fokus på kvinders lave status i det ellers topmoderne samfund
Den 28-årige megastjerne Seungri er blandt de anklagede i en sag om deling af sexvideoer, prostitution og voldtægt.

Den 28-årige megastjerne Seungri er blandt de anklagede i en sag om deling af sexvideoer, prostitution og voldtægt.

Kim Hong-Ji

Kultur
9. april 2019

For sydkoreanske kvinder er »molka« et frygtet fænomen.

Begrebet dækker over brugen af hemmelige videooptagelser foretaget på offentlige toiletter, hoteller eller i omklædningsrum. De bliver lavet med små kameraer og siden delt eller solgt på nettet. Store demonstrationer under sloganet »Mit liv er ikke din porno« har ikke været nok til at komme fænomenet til livs.

Sidste måned blev fire mænd anholdt for at have sat videoudstyr op i 1.600 hotelværelser i ti forskellige byer. Men molkasagen, alle taler om, er en ganske anden. Den inkluderer nogle af Sydkoreas mest kendte og tiljublede popidoler. De var medlem af en chatgruppe brugt til deling af sexvideoer optaget uden kvindernes viden.

Ulovlighedernes karakter kombineret med en kynisk og næsten kvindefjendsk tone i chatgruppen har rystet Sydkorea. Skandalen har ryddet forsiderne og skubbet nyt fra Nordkorea og den nationale politiske dagsorden til side.

Den har løftet sløret for en virkelighed i Sydkoreas enorme underholdningsindustri, der på ingen måder stemmer overens med det renskurede og pæne image, branchen plejer. Og så har den skabt fornyet momentum for #MeToo i Sydkorea.

»Jeg tror, at man skal se de seneste skandaler i lyset af, at #MeToo-bevægelsen har fået godt fat i Sydkorea. Det har lagt endnu mere pres på de mandlige popgrupper og øget forventningerne om, at deres medlemmer opfører sig ordentligt og respekterer kvinders rettigheder. #MeToo har stimuleret den sociale utilfredshed og har været med til at skabe en endnu stærkere reaktion,« siger Steve Chung, Korea-ekspert ved Chinese University of Hongkong.

Tid til #MeToo

Det tog tid for #MeToo at finde til Sydkorea, men da det skete sidste år, ramte bevægelsen med stor kraft. Hundredvis af kvinder stod frem med anklager om sexovergreb og krænkelser.

I Seoul gik 193 kvinder på talerstolen. En efter en fortalte de om deres oplevelser i en maratonprotest, der sammenlagt varede over et døgn. Siden har anklagerne blandt andet fået konsekvenser for en guvernør, en kendt filminstruktør og en tidligere kandidat til Nobels litteraturpris.

Mange af kvindernes beretninger handlede om overgreb på arbejdspladsen og om et ekstremt hierarkisk arbejdsmiljø, hvor mandlige chefer gjorde, hvad der passede dem.

Til trods for at være et af verdens mest højteknologiske lande med en af de bedst uddannede befolkninger er det sydkoreanske samfund ledet og domineret af mænd.

De sydkoreanske kvinder må nøjes med 63 procent af deres mandlige kollegers løn, de har ringe muligheder for at blive forfremmet til chefstillinger, og i parlamentet sidder de på under hver femte af pladserne. Men selv om konservative grupper i samfundet fortsat har stor indflydelse og typisk går ind for at beholde traditionelle familiemønstre og kønsroller, er forandring undervejs, vurderer Steve Chung.

»Sydkoreas kvinder føler, at de har fået en stemme og mere indflydelse. De ønsker en social transformation i retning af et mere civiliseret samfund, hvor mænd og kvinder har lige rettigheder, og hvor gamle traditioner bliver mindre dominerende. Det handler om langvarige kulturelle koreanske praksisser baseret i konfucianske traditioner, hvor mandens interesser står over kvindens. Mange midaldrende og ældre sydkoreanere mener fortsat, at kvindens rolle er under mandens, men tingene ændrer sig, og yngre sydkoreanere ser anderledes på ligestilling,« siger han.

Undervis os!

Det er også kommet til udtryk i uddannelsessammenhænge. I løbet af det sidste år har elever fra flere end 65 skoler ført en kampagne på sociale medier under hashtagget #SchoolMeToo.

Den er blevet brugt til at afsløre overgreb begået af undervisere og til at kritisere seksualundervisningen. Undervisningsmaterialer brugt i sydkoreanske gymnasier beskriver, hvordan kvinders seksualitet passer bedst til at finde en enkelt partner, mens det er naturligt at mænd føler sig tiltrukket af og har sex med flere partnere.

»Sex er stadig et tabu i det koreanske samfund, og der er skræmmende dårlig sexundervisning i skolerne eller slet ingen sexundervisning,« siger Cedar Bough Saeji, der forsker i sydkoreansk kultur og samfundsforhold ved University of British Columbia.

Hun beskriver Sydkorea som et samfund med klare magtforskydninger mellem mænd og kvinder. Det har eksponeret kvinderne for den type seksuel chikane og overgreb, som #MeToo er en modreaktion på.

Det er i den kontekst, at skandalerne om de koreanske popstjerner skal ses. Stjernerne i K-pop, som den koreanske popgenre kaldes, har ikke frie tøjler, men bliver holdt i kort snor af deres pladeselskab.

De forventes at opføre sig som rollemodeller for ungdommen og underskriver typisk en kontrakt i en ung alder, hvor de forpligter sig til at overholde høje adfærdskrav. De bliver underlagt begrænsninger i forhold til, hvor offentligt de kan date, hvad de har på, og hvordan de må opføre sig. Deres musik er ofte sukkersød og uden alt for tydelige seksuelle referencer.

»Det her har vakt en stor vrede, fordi man i Sydkorea har høje forventninger og sætter høje moralske standarder i forhold til kendte og offentlige personer. Og man forventer, at de opfører sig på den samme måde privat. Så når det kommer frem, at de handler helt anderledes, eller endda begår kriminalitet, føler mange sig snydt og chokeret,« siger Steve Chung fra Chinese University of Hong Kong.

Sagerne om de koreanske popstjerner har fået så stor bevågenhed, at selv den sydkoreanske præsident har blandet sig og krævet en tilbundsgående undersøgelse.

K-pop, der typisk består af drenge- eller pigegrupper, har længe været en national stolthed i Sydkorea. Genren er en blanding af pop, rap og R&B, hvor dans og nøje koreograferede musikvideoer spiller en central rolle. Konceptet er skyllet ind over Asien og har været trendsættende for en generation af asiatere. I 2017 vurderede erhvervsmediet Bloomberg, at K-pop som industri havde en værdi af 4,7 milliarder dollars.

Katastrofeopskrift

En af de anklagede i sagen om sexvideoer er den 28-årige megastjerne Seungri. Som medlem af den enormt populære gruppe Big Bang har han i over et årti været med til at definere K-pop. Ud over at være med i den skandaleramte chatgruppe har hans tilknytning til en natklub i Seoul vakt forargelse.

Den har i et stykke tid været mål for en politiefterforskning med henblik på at undersøge anklager om narkosalg, prostitution og voldtægt. Seungri er investor i klubben og en del af dens ledelse og mistænkes nu for at være involveret i en prostitutionsring, der skaffede kvinder til stedets VIP-klientel. Klubbens lyssky services har muligvis også inkluderet såkaldte drugrapes.

Ifølge det sydkoreanske medie MBC modtog velhavende klubgæster tekstbeskeder med tilbud om at have sex med bevidstløse kvinder, der var gjort »klar« for dem.

Adskillige kvinder er stået frem med anklager om overgreb. Sidste måned undskyldte Seungri til fans, bandmedlemmer og pladeselskab og annoncerede, at han ville indstille sin karriere. Han har fra starten nægtet sig skyldig og beskyldt de koreanske medier for at fordreje sandheden.

Nogle af K-pop-stjernerne risikerer lange fængselsstraffe. Undervejs i forløbet har flere af dem givet udtryk for, at de ikke var klar over, at de gjorde noget forkert.

»Det er også værd at huske på, at de bliver fjernet fra det normale samfund og holdt i helt lukkede omgivelser gennem meget af deres unge voksenalder. Det har muligvis afskåret dem fra mange vigtige sociale lektioner. De går fra spartansk og intens træning til at blive megastjerner, mens de stadig er isoleret fra samfundet,« siger Cedar Bough Saeji fra University of British Columbia. 

»Det er opskriften på en katastrofe.« 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Al den her "Meetoo" viser jo klart og tydeligt presse og vor behov for sensationer, er den store synder uanset hvor på Jorden og i hvilket samfund vi befinder os i.
Nogle mennesker bliver bare gjort til bedre og mere ufejlbarlige mennesker end andre lige indtil moden for hvad der er tilbørlig opførsel ændrer sig, så vælter ligene ud af skabet.

Al den her "Meetoo"-gang-fis ville forsvinde som dug for solen hvis vi mennesker blot kunne erkende ingen menneske er bedre end andre.
Ingen menneske har færre hemmeligheder at skjule end andre.
Med den populistiske fremgang vi benytter i dag er det kun et spørgsmål om tid, før hvornår fælden klapper for os alle sammen.
Det kun et spørgsmål om tid før lige præcis den afvigelse DU har bliver moderne at "åbenlyse" i pressen, of fy-skamme vi skal komme efter dig for dine perversiteter vi andre (selvfølgelig) helt perfekte mennesker, ikke har.

Den ene har virkeligt intet at lade den anden høre.