»Jeg synes, det stærkeste er, når man prøver på ikke at græde. Det er Trine Dyrholm virkelig god til«

Når tårerne virkelig skal trille, dykker skuespillerinden Julie Christiansen ned i sine mørkeste stunder og tager følelserne med ind i rollen. Hun bryder sig ikke om skuespillere, der bare græder for at græde, men beundrer Trine Dyrholm for hendes evne til at holde tårerne tilbage
Julie Christiansen og Sebastian Jessen i filmen ’Mens vi lever’.

Julie Christiansen og Sebastian Jessen i filmen ’Mens vi lever’.

SF Film

Kultur
26. april 2019

Julie Christiansen er skuespiller, 31 år, og har stor erfaring med at græde på film. Hun græder blandt andet i den aktuelle serie Sygeplejeskolen, i filmen Wonderful Copenhagen fra sidste år og ikke mindst i filmen Mens vi lever fra 2017, som hun blev nomineret til en Robert og en Bodil for sin rolle i.

»Jeg synes ikke, jeg har lavet andet end at græde i mine film. Men det er meget forskelligt, hvordan jeg får mig selv til at græde. Det er virkelig noget med at mindfucke sig selv. Især de gange, hvor gråden bare skal komme på sekundet.«

»I Mens vi lever er der en scene, hvor en læge kommer ud i venteværelset til mig og Charlotte Munck, der spiller min mor, og fortæller, at min far er død. Og lige i det øjeblik lægen siger: ’Han klarede den desværre ikke’, skulle jeg bryde fuldstændig sammen og begynde at græde. Jeg synes, det var vigtigt at græde her, for jeg kan ikke forestille mig, at man ikke ville gøre det i virkeligheden. Normalt er tårer ikke afgørende, men i sådan et tilfælde er det afgørende.«

»Så jeg fandt virkelig nogle mørke steder i mig selv. Jeg gravede noget op, så jeg var i en tung stemning, der gjorde det lettere at græde, når jeg fik mit stikord. I den slags scener tænker jeg på forhånd over noget, jeg er ked af i mit liv. Det har vi jo alle sammen. Et forlist forhold, vi ville ønske ikke var forsvundet eller sådan noget. Og så dykker jeg helt ned i det. Sidder om morgenen og kigger på gamle billeder og lader, som om jeg taler med den person. Så ligger det lige under overfladen, og når jeg så lever mig ind i rollen og er til stede i situationen, kommer tårerne meget lettere frem.«

»I pauserne hygger jeg heller ikke. Jeg pjatter ikke med folk eller snakker med dem om den håndværker, de skal have på besøg. Jeg er bare i mit eget space, tager høretelefoner på og går lidt væk. Andre gange er det ikke er dødsens vigtigt, at jeg græder. Sådan er det oftest. Så er det følelsen, der er vigtig, og at man reagerer naturligt og autentisk. Så kan tårerne være der eller ej.«

»I den type scener lever jeg mig bare 100 procent ind i situationen. Så kommer tårerne nogle gange, men ofte er det faktisk ud af empati for den person, jeg spiller, og den situation personen er i, mere end det kommer fra mig selv. Men jeg ved jeg ikke på forhånd, om jeg græder i den slags scener.«

»Jeg synes aldrig, det er svært at få blanke øjne. Det kan jeg selv styre, om jeg vil have frem eller ej. Den rigtige gråd, hvor tårerne bare triller ned, er noget andet. Men det vigtigste er, at man er til stede. Uanset om alt det dér vand kommer.«

»Tricket er nok tit ikke at lade det være det vigtigste. Så er der ikke så meget pres på. Tårerne kommer ofte bare til mig, fordi jeg er en type, der græder, når jeg føler – ja, nærmest alt i verden. Jeg græder også altid, når jeg skændes med folk, er frustreret eller meget lykkelig.«

»Nogle skuespillere begynder at græde som en slags forsvarsmekanisme, hvor man faktisk føler sig mere distanceret, når de græder. Man tænker: ’Åh, here we go again’. Da jeg gik på skuespillerskole i New York, var der nogle, der altid brød sammen, når de ikke havde andre strå at hive fat i. Det gjorde, at man tabte dem lidt, fordi det overhovedet ikke virkede. Hvis nogen virkelig er i rollen og i situationen, så bliver man megaramt som medspiller, og det kan være vildt rørende. Men hvis de bare græder for at græde, ikke er til stede eller bruger det som en forsvarsmekanisme, rammer det mig ikke.«

»Jeg synes, det stærkeste er, når man prøver på ikke at græde. Det er Trine Dyrholm virkelig god til. Hun prøver tit at holde det nede, for det er jo det, mennesker gør. Hvis du bare hyler, så vandet står ud af øjnene, føles det, som om man kigger på en skuespiller og ikke et menneske. Men hvis man virkelig prøver at holde sine tårer tilbage, kæmper med det, synker, trækker vejret dybt og måske får blanke øjne, men alligevel kæmper imod det for at være stærk, bliver man menneskelig.«

»Trine Dyrholm er genial til det. Jeg har taget det tip fra hende og virkelig bare studeret hende, når hun gør det. Der kommer måske en enkelt tåre ud, men det er ikke dét, der er vigtigt for hende. Det er virkelig stærkt.«

Fortalt til Martine Amalie Krogh

Gråd er guld

Vores hverdag er fuld af grådfremkaldende videoklip, serier, film og kampagner. Eksperter taler om en ’emotionalisering’ af kulturen og reklamebranchen om ’sadvertisement’. Information er gået på opdagelse i tårernes lange kulturhistorie for at blive klogere på grådens formål og potentialer i vores nutid.

Seneste artikler

 • Opdragelse eller krænkelse? Vi har undersøgt, hvad der ligger bag begrebet ’childism’

  28. juni 2019
  Et nyt begreb indenfor måden, vi opfatter børn på, er blevet en del af den offentige debat: ’Childism’ eller på dansk ’børneisme’ retter en kritik mod forældres følelse af ejerskab over og ret til at kontrollere deres børn. I stedet skal børn mærke, at deres følelser er legitime, og at de har krav på inddragelse. Nu bliver begrebet brugt som hashtag i ophedede diskussioner på sociale medier
 • Ja, voksne får børn til at græde. Og det er ikke spor farligt

  14. juni 2019
  Information bragte i sidste uge en fotoserie med grædende børn. Det afstedkom voldsom kritik. Men hvorfor dog, tænkte jeg i pauserne mellem, at jeg pinte min egen søn til tårer i den proces, der kaldes forældreskab, skriver journalist Anna von Sperling i dette debatindlæg
 • Vi har taget noget fra børnene

  7. juni 2019
  Det er ikke tanken, at billederne af de grædende børn skal ses som en refleksion over verdens tilstand lige nu. Meeen...
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her