Feature
Læsetid: 8 min.

Eurovision Song Contest er altid upolitisk, men det er ikke så let, når festen foregår i Israel

Eurovision Song Contest er pr. definition en politikfri fest, der skal give Europas befolkning noget at samles om. Det skal organisationen bag, EBU, nok sørge for. Også når sangkonkurrencen denne uge løber af stablen i Tel Aviv. Men hvad stiller man op, når festen finder sted i så politisk betændt et land som Israel?
Illustration: Mia Mottelson

Illustration: Mia Mottelson

Kultur
14. maj 2019

Når verdens mest sete underholdningsprogram, Eurovision Song Contest, afholdes i denne uge, er det en selvfølge, at det sker i Israel.

Det er det, fordi den israelske sangerinde Netta sidste år vandt med nummeret ’Toy’. Og siden sangkonkurrencen, der også er den ældste af sin slags, begyndte i 1956, har reglen været, at vinderlandet agerer værtsland det følgende år.

At Eurovision finder sted i Tel Aviv er dog ingen selvfølge. Den israelske kulturminister, Miri Regev fra det konservative parti Likud, stod sidste år stejlt på, at showet skulle foregå i Jerusalem, hvis status som hovedstad er omstridt, idet både Israel og Palæstina regner byen for sin hovedstad. Den beslutning var der dog ikke opbakning til, og valget faldt på den mere diplomatiske løsning Tel Aviv.

Her har tusindvis af turister og journalister indfundet sig for at se semifinalerne tirsdag og torsdag og finalen lørdag, hvori de 42 deltagerlande skal dyste om en førsteplads og dermed muligheden for at promovere sig selv som værtsland næste år.

Meget delte meninger

Det er heller ingen selvfølge, hvordan man skal forholde sig til et værtsland, der som Israel står for ulovlige besættelser og menneskerettighedskrænkelser.

Nogle mener, at Eurovision skal have lov at være politikfrit område, hvor folk kan mødes og more sig på tværs af grænser og konflikter. Andre mener, at det ikke giver mening at kalde arrangementet upolitisk, fordi værtskabet de facto er med til at promovere Israel og dermed legitimere Israels besættelsespolitik og trænge de menneskerettighedskrænkelser, der finder sted, i baggrunden.

De, der mener, at man bør benytte det store popkulturelle gedemarked, som Eurovision er, til at forholde sig til konflikten mellem Israel og Palæstina, er heller ikke enige med hinanden om midlerne.

På den ene side står tilhængerne af en kulturel boykot med BDS-bevægelsen i spidsen og opfordrer deltagerlandene til at blive væk fra arrangementet. Uden held, alle 42 deltagerlandes repræsentanter er troppet op i Tel Aviv, inklusive danske Leonora.

BDS står for Boykot, Divestment, Sanctions (på dansk boykot, frasalg, sanktioner), og bevægelsen vil med inspiration fra den kulturelle boykot af Sydafrikas apartheidregime øge opmærksomheden på Israels undertrykkelse af palæstinenserne og dermed presse landet til at stoppe de ulovlige besættelser.

141 europæiske kunstnere – heriblandt den danske dancehall-kunstner Raske Penge og skuespilleren Jesper Christensen – udsendte sidste år en opfordring til boykot. Britiske Roger Waters, der også var engageret i den kulturelle boykot af Sydafrika, er med på listen, ligesom hans landsmand, instruktøren Mike Leigh. Sidstnævnte havde dog glemt, at hans egne film er blevet vist i Israel, da han udtalte, at den kulturelle boykot er et spørgsmål om, hvorvidt man står på undertrykkernes eller de undertryktes side.

En række andre kunstnere, bl.a. Stephen Fry og Marina Abramović, har på foranledning af organisationen Creative Community for Peace (CCFP), udsendt et åbent brev, der argumenterer imod en boykot. Underskriverne tror på, at »man kan bygge bro gennem musikken«, og at »kunsten er et middel til at opnå større forståelse og fred i regionen«, udtaler CCFP’s direktør Ari Ingel til The Guardian.

Virker kulturel boykot så?

Diskussionen om, hvorvidt det styrker eller svækker de undertrykte i et land, at man boykotter dets kulturliv, er ikke ny. Den dukker op, hver gang udenlandske musikere annoncerer koncerter i Israel. Nogle musikere føjer sig, mens andre – f.eks. Nick Cave og Radioheads Thom Yorke – gør en principiel dyd ud af at spille i landet. Ikke fordi de bakker op om den israelske regerings politik, men fordi de ser det som musikkens opgave at overskride grænser. 

Om kulturboykot virker, er det ifølge Ole Reitov svært at svare entydigt på. Han er forhenværende musikjournalist og medstifter af organisationen Freemuse, som arbejder for musikere og kunstneres kunstneriske ytringsfrihed. Fra 2013-2017 var han direktør for organisationen, og i dag er han international konsulent i spørgsmål omkring kunstnerisk ytringsfrihed.

»Der er ikke lavet nogen forskning, der går i dybden med det, men det, man nok ved mest om, er effekterne af kulturboykotten af Sydafrika. Det har været diskuteret i mange år efter, om det var godt eller dårligt. Og alle havner stort set i den konklusion, at det var godt rent politisk, fordi det var med til, at almindelige mennesker i den vestlige verden fik øjnene op for apartheid. Men det var virkelig ødelæggende for sorte sydafrikanske musikeres mulighed for at udnytte det vestlige marked.«

Ole Reitov fortæller om den sorte sydafrikanske jazztrompetist Hugh Masekela, der blev bedt om at vende hjem fra USA af repræsentanter fra den sydafrikanske apartheidregering, da han i 1968 strøg ind på en førsteplads på den amerikanske hitliste med nummeret »Grazing in the Grass«. Masekela valgte at holde sig væk og benytte sin position til at agitere imod apartheid.

Opbakningen til den årtier lange kulturelle boykot af Sydafrika var massiv, og det samme var protesterne, da Paul Simon i 1986 trodsede den ved at rejse til landet og indspille pladen Graceland sammen med sydafrikanske musikere.

Også her var det brobygningsargumentet, der vejede tungest. 

– Er Sydafrikas apartheidregime og den aktuelle situation i Israel sammenlignelige?

»Det er de nok ikke. Nogle argumenterer for, at Israel har et apartheidsystem, men den holder ikke rigtig, for en medborger af palæstinensisk baggrund har jo faktisk stemmeret. Det, der er parallelt, er, at diskussionen om boykot bliver en vigtig indgang til diskussionen om den politik, der føres i landet.«

Til fest med den europæiske familie

Ole Reitov mener ikke, at DR har en reel mulighed for at boykotte Eurovision i Israel, hvis man fortsat vil være med i konkurrencen. For ham at se er løsningen snarere helt at ekskludere Israel:

»Medlemmerne af EBU kunne vælge at ekskludere Israel på grund af besættelsespolitikken. Man ekskluderede også flere af de eksjugoslaviske lande fra konkurrencen, mens de var krigsførende. Det har altid været en gåde for mig, at Israel er med i EBU,« siger han. 

Selv om EBU er en europæisk organisation, har organisationen gennem årene været fleksibel med hensyn til, hvem der kunne deltage i Eurovision. Israel deltog første gang i 1973, og så fjerntliggende et land som Australien kom med i 2015. Libanons statslige tv-station ville gerne deltage i 2005, men kunne ikke leve op til kravet om at vise hele finaleshowet, fordi det ikke er tilladt at vise israelsk indhold på libanesisk tv. Den konflikt slap Marokko udenom ved kun at deltage i 1980 – et år, hvor Israel ikke var med.   

Selv Palæstina har søgt om optagelse i Eurovision tilbage i 2008. Den danske kunstgruppe Superflex var med inde over ansøgningen sammen med palæstinensiske musikere og aktivister. Rasmus Nielsen fra Superflex fortæller, at projektet var politisk motiveret: 

»Eurovision har været en meget vigtig platform for Israel – det er ligesom at være en del af den europæiske families juleaften én gang om året. På det grundlag ville det være interessant at få Palæstina med også. Eurovision er letbenede popsange, men det er jo også politik. Efter 9/11 og Irakkrigen var der en ekstrem dehumanisering af palæstinensere og arabere generelt. Ansøgningen om palæstinensisk deltagelse i Eurovision var et forsøg på at ændre det ved hjælp af blød magt.«

Palæstinas ansøgning blev afvist af EBU’s juridiske afdeling, fordi Palæstina ikke er internationalt anerkendt som land. 

Afbrudt pressemøde

De eneste deltagere i årets Eurovision, der har forholdt sig tilnærmelsesvist politisk til den israelske regerings politik, er den islandske technogruppe Hatari. Til et pressemøde i sidste uge udtalte bandet, at de havde tænkt sig at bruge deres deltagelse til at »opretholde en kritisk diskussion«, men samtidig overholde reglerne.

Inden pressekonferencens israelske vært brød ind og sagde, at tiden var gået, nåede forsangeren Matthías Haraldsson lige at sige, at de håber at se en ende på besættelserne.

Et andet eksempel på politisk stillingtagen blandt Eurovision-deltagere så man i 2012, da Aserbajdsjan var værtsland. Også her er der problemer med menneskerettighederne, og i den forbindelse mødtes den svenske deltager Loreen med lokale menneskerettighedsaktivister for at skabe opmærksomhed om deres sag. 

Ifølge Ole Reitov er den slags tiltag et udmærket alternativ til at boykotte et lands kulturliv:  

»Jeg ser alle former for samarbejde mellem kunstnere, uden om deres regeringer, som alternativer til boykot. Det, man kunne gøre, var at klæde de kunstnere på, som skal til Israel, i forhold til hvad forholdene er og bede dem tage stilling. Man kunne lave en generel vejledning til kunstnere, der skal besøge lande, der krænker menneskerettigheder og kunstnerisk ytringsfrihed. Marokko f.eks. laver mange flotte festivaler, men samtidig er det et frygteligt repressivt system.«

Ole Reitov mener, man bør betragte Eurovison Song Contest som et politisk ladet arrangement:

»Selv om et arrangement officielt er upolitisk, så indgår det altid i en politisk sammenhæng.«

Politikfrit område

Danmarks deltager i Eurovision, Leonora, der skal optræde med sangen ’Love is Forever’, har i modsætning til de islandske konkurrenter (og i lighed med alle de andre) undladt at forholde sig offentligt til konflikten mellem Israel og Palæstina.

Det samme har Jan Lagermand Lundme, der som underholdningschef i DR står for arrangementets danske afdeling. Information ringede til ham og spurgte, hvorfor han ikke vil gå ind i debatten om Israels besættelse og menneskerettighedskrænkelser?

»Eurovision Song Contest handler om at mødes på tværs af konflikter. Det er ene og alene en musikalsk konkurrence, som har til formål at samle og give europæerne tre fælles aftener. Eurovision Song Contest er ikke et politisk arrangement, det er et musikalsk arrangement,« siger Jan Lagermand Lundme og henviser til EBU’s »klokkeklare« regler.

»Selvfølgelig foregår der alt muligt rundt omkring konkurrencen, og der er masser af debat. Det er fint – men det har ikke noget med Eurovision Song Contest at gøre.«

– Gør kritikken af Israels værtskab indtryk på dig?

»Ja, selvfølgelig. Jeg er trods alt blot et menneske. Men det gør også indtryk, at der er en modpart, der siger, at vi skal være her.«

– Har det ikke på noget tidspunkt været på tale at boykotte?

»Nej. Vi gør alt, hvad vi kan, for ikke at være politiske, og der bliver brugt mange kræfter i EBU på, at det ikke skal være et politisk event. Der er jo heller ikke et eneste land, der har boykottet.«

– Det er en smuk tanke, det med at adskille underholdning og politik. Men er det overhovedet muligt i tider som disse at holde politik ude af en tværeuropæisk begivenhed?

»Ja. For selve arrangementet er ikke politisk. Alle sange og sceneoptrædener bliver godkendt af EBU, og de skal være renset for politiske budskaber. At der så foregår en masse debatter, som ikke har noget med konkurrencen at gøre, synes jeg er helt fint. Men det er jo ude af vores hænder.«

– Hvorfor så ikke i det mindste benytte lejligheden til at gøre opmærksom på problemerne ved f.eks. at mødes med menneskerettighedsaktivister? 

»Det kunne vi også sagtens gøre. Men det kræver jo, at vi bliver spurgt, om vi vil mødes.«

– Er der ingen, der har inviteret jer til det?

»Nej.«

Eurovisions første semifinale finder sted i dag, tirsdag den 14. maj. Danmark deltager i den anden semifinale torsdag den 16. maj. Finalen løber af stablen lørdag den 18. maj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er ufatteligt, at verden vender ryggen til de voldsomme overgreb mod palæstinenserne, som har stået på i over 70 år.
Israel er en kolonimagt, som er igang med en langsom men systematisk etnisk udrensning.
Og Gaza er en ghetto som bliver bombet jævnligt, og hvor befolkningen bliver udsultet langsomt.
Det er en skændsel.
Selvfølgelig hjælper det, at boycotte sådan et land, som gør sig til af at være et demokrati.
Den stemmeret, som palæstinenserne har, bliver undergravet på alle tænkelige måder, så den ingen reel indflydelse har.

Christian Schönbeck, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Leif Jacobsen, Karsten Lundsby, Jens Frederiksen, Hanne Ribens, Torben Arendal, Jesper Sano Højdal, Harald Strømberg, Anne Henk Johnson, Birte Pedersen, Tom Finkel, Hans Larsen, Torben Jensen, Niels Duus Nielsen, Steen Sohn, Gert Romme, Katrine Damm, Hans Houmøller, Jan August, Marianne Stockmarr, Marianne Borgvardt, Hanne Pedersen og John Andersen anbefalede denne kommentar
John Andersen

"Eurovision Song Contest er pr. definition en politikfri fest, der skal give Europas befolkning noget at samles om."
Siden hvornår blev Israel en del af Europa?

Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Fuglsang, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Torben Arendal, Anne Henk Johnson, Birte Pedersen, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Katrine Damm, Hans Houmøller, Marianne Stockmarr, Marianne Borgvardt og Hanne Pedersen anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Hvem har i sin tid besluttet, at Israel geografisk hører til Europa og dermed har fået lov til at deltage?
Det ville have gjort det noget nemmere, hvis de ikke var med, men lad os håbe, at arrangementet får sat fokus på Israels dybt udemokratiske styre, samt på at landets utælleligt mange overhørte og ikke-efterlevede FN-resolutioner.

Carsten Wienholtz, John Andersen, Leif Jacobsen, Karsten Lundsby, Torben Arendal, Anne Henk Johnson, Birte Pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@ Karen Grue,

hvor har du ret. Jeg syntes, det er en skandale, at vi i vesten lader vores politiske ledere slippe godt fra at handle i denne betændte sag.

Og ser man på de materielle skader, som apartheid-staten periodevis går på det stærkt indskrænkede palæstinensiske område, er det faktisk vores penge, der har opbygget det.

Men som det er nu, gør vores politiske ledere absolut intet, for at få apartheid-borgerne ud af de ulovligt besatte område - slet intet i øvrigt. Og selv om dette også er erkendt ulovligt, foregår der en fuldstændig uhæmmet handel mellem Europa og de besatte områder.

John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Anne Henk Johnson, Birte Pedersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Geografi er, hvad vi gør det til. Og licens er noget, vi giver til hinanden.

Skulle vi ikke lige få styr på de nationale problemer bestående af kommende folketingsvalg inkluderende nazister, racister osv., inden vi bekymrer os for alvor om en sang fra Israel eller andre varme lande?

Søren Kristensen

Australien er også med og det land ligger pænt langt fra Europa, faktisk så lang du kan komme uden at forlade jordskorpen. Deres bidrag i år er ualmindeligt irriterende, men uanset kvalitet har de sådan set heller ikke noget at gøre i Eurovision. Jeg synes man skal gøre kort proces og gøre det til et EU-projekt, dvs. kun for medlemslande. Så kan de lære det, de briter.

David Zennaro, Birte Pedersen, Katrine Damm og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jeg er helt med på at bøje de geografiske regler og give Israel et æresmedlemskab af Europa, så de også kan optræde i det europæiske melodi grand prix, da de geografiske kriterier er helt arbitrære.

Hvad jeg ikke forstår, er hvorfor palæstinenserne ikke også deltager i denne konkurrence? For hvis israelerne er en slags europæere, er palæstinenserne vel også? De bor jo samme sted som israelerne - så hvad er det for et kriterium, der udelukker dem fra at deltage?

Carsten Wienholtz, John Andersen, Erik Fuglsang, Flemming Berger, Anne Henk Johnson, Birte Pedersen, Tom Finkel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Nu kan jeg dårligt komme på noget, der interesserer mig mindre end eurovision song constest, det gør det så alligevel al den stund at selvfølgelig er der politik i det, ligesåvel som der er politik - og penge i eliteidræt.

John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Fuglsang, Hanne Ribens, Christian Mondrup, Birte Pedersen, Niels Duus Nielsen, Gert Romme og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Birte Pedersen

Af samme årsag som Karen Grue skriver, har jeg nu i rigtig mange år, ikke købt noget der er fra Israel, det er min lille protest og hvad jeg kan gøre.

Carsten Wienholtz, John Andersen, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Torben Arendal, Gert Romme, Katrine Damm og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Gudnæs

Jeg synes nu ikke Eurovision per definition er fri for politik. Tænk på Ukraine ....

John Andersen, Erik Fuglsang, Ole Arne Sejersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian Schönbeck

Det er ekstremt misvisende, hvis ikke faktuelt forkert, når Ole Reitov til spørgmålet om ligheden mellem apartheid i Sydafrika og Israel svarer:

"Nogle argumenterer for, at Israel har et apartheidsystem, men den holder ikke rigtig, for en medborger af palæstinensisk baggrund har jo faktisk stemmeret."

Nej! De knap 5 millioner palæstinensere i de israelsk besatte områder har IKKE stemmeret og har aldrig haft det! Besættelsen har varet i 52 år, men palæstinenserne i de besatte områder er altid blevet nægtet helt basale rettigheder. Hvis Israel ikke vil afstå de besatte områder, skal områdernes palæstinensiske indbyggere selvfølgelig have samme rettigheder som israelere. Det har de langt fra! Tværtimod oplever de systematisk, stats-sanktioneret diskrimination = Apartheid.

Vedrørende demokratiske rettigheder, vil jeg citere fra denne artikel af den israelske menneskerettighedsorganisation, B'tselem:

"Which brings us to April 9, when Israelis will cast their votes for a Parliament that rules both Israeli citizens and millions of Palestinian subjects denied that same right. Israeli settlers in the West Bank don’t even need to drive to a polling station inside Israel to vote on their Palestinian neighbors’ fate. Even settlers in the heart of Hebron can vote right there, with 285 registered voters (out of a total population of about 1,000 settlers), surrounded by some 200,000 Palestinian nonvoters. Or as Israel calls it, “democracy.”

https://www.btselem.org/duty_to_end_occupation/20190408_democracy_israel...

Christian Schönbeck

"En række andre kunstnere, bl.a. Stephen Fry og Marina Abramović, har på foranledning af organisationen Creative Community for Peace (CCFP), udsendt et åbent brev, der argumenterer imod en boykot."

Men hvem er det lige, der står bag organisationen 'Creative Community for Peace'? Den amerikanske organisation 'Jewish Voice for Peace' har undersøgt sagen og skriver:

"Documents Prove “Creative Community for Peace” is Front for Right Wing Israel Lobby Group “StandWithUs”"

https://jewishvoiceforpeace.org/ccpfisraelilobby/