Læsetid: 8 min.

Eurovision Song Contest er altid upolitisk, men det er ikke så let, når festen foregår i Israel

Eurovision Song Contest er pr. definition en politikfri fest, der skal give Europas befolkning noget at samles om. Det skal organisationen bag, EBU, nok sørge for. Også når sangkonkurrencen denne uge løber af stablen i Tel Aviv. Men hvad stiller man op, når festen finder sted i så politisk betændt et land som Israel?
Illustration: Mia Mottelson

Illustration: Mia Mottelson

14. maj 2019

Når verdens mest sete underholdningsprogram, Eurovision Song Contest, afholdes i denne uge, er det en selvfølge, at det sker i Israel.

Det er det, fordi den israelske sangerinde Netta sidste år vandt med nummeret ’Toy’. Og siden sangkonkurrencen, der også er den ældste af sin slags, begyndte i 1956, har reglen været, at vinderlandet agerer værtsland det følgende år.

At Eurovision finder sted i Tel Aviv er dog ingen selvfølge. Den israelske kulturminister, Miri Regev fra det konservative parti Likud, stod sidste år stejlt på, at showet skulle foregå i Jerusalem, hvis status som hovedstad er omstridt, idet både Israel og Palæstina regner byen for sin hovedstad. Den beslutning var der dog ikke opbakning til, og valget faldt på den mere diplomatiske løsning Tel Aviv.

Her har tusindvis af turister og journalister indfundet sig for at se semifinalerne tirsdag og torsdag og finalen lørdag, hvori de 42 deltagerlande skal dyste om en førsteplads og dermed muligheden for at promovere sig selv som værtsland næste år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Gert Romme
David Zennaro og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er ufatteligt, at verden vender ryggen til de voldsomme overgreb mod palæstinenserne, som har stået på i over 70 år.
Israel er en kolonimagt, som er igang med en langsom men systematisk etnisk udrensning.
Og Gaza er en ghetto som bliver bombet jævnligt, og hvor befolkningen bliver udsultet langsomt.
Det er en skændsel.
Selvfølgelig hjælper det, at boycotte sådan et land, som gør sig til af at være et demokrati.
Den stemmeret, som palæstinenserne har, bliver undergravet på alle tænkelige måder, så den ingen reel indflydelse har.

Christian Schönbeck, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Leif Jacobsen, Karsten Lundsby, Jens Frederiksen, Hanne Ribens, Torben Arendal, Jesper Sano Højdal, Harald Strømberg, Anne Henk Johnson, Birte Pedersen, Tom Finkel, Hans Larsen, Torben Jensen, Niels Duus Nielsen, Steen Sohn, Gert Romme, Katrine Damm, Hans Houmøller, Jan August, Marianne Stockmarr, Marianne Borgvardt, Hanne Pedersen og John Andersen anbefalede denne kommentar
John Andersen

"Eurovision Song Contest er pr. definition en politikfri fest, der skal give Europas befolkning noget at samles om."
Siden hvornår blev Israel en del af Europa?

Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Fuglsang, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Hanne Ribens, Torben Arendal, Anne Henk Johnson, Birte Pedersen, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Katrine Damm, Hans Houmøller, Marianne Stockmarr, Marianne Borgvardt og Hanne Pedersen anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Hvem har i sin tid besluttet, at Israel geografisk hører til Europa og dermed har fået lov til at deltage?
Det ville have gjort det noget nemmere, hvis de ikke var med, men lad os håbe, at arrangementet får sat fokus på Israels dybt udemokratiske styre, samt på at landets utælleligt mange overhørte og ikke-efterlevede FN-resolutioner.

Carsten Wienholtz, John Andersen, Leif Jacobsen, Karsten Lundsby, Torben Arendal, Anne Henk Johnson, Birte Pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

@ Karen Grue,

hvor har du ret. Jeg syntes, det er en skandale, at vi i vesten lader vores politiske ledere slippe godt fra at handle i denne betændte sag.

Og ser man på de materielle skader, som apartheid-staten periodevis går på det stærkt indskrænkede palæstinensiske område, er det faktisk vores penge, der har opbygget det.

Men som det er nu, gør vores politiske ledere absolut intet, for at få apartheid-borgerne ud af de ulovligt besatte område - slet intet i øvrigt. Og selv om dette også er erkendt ulovligt, foregår der en fuldstændig uhæmmet handel mellem Europa og de besatte områder.

John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Anne Henk Johnson, Birte Pedersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Geografi er, hvad vi gør det til. Og licens er noget, vi giver til hinanden.

Skulle vi ikke lige få styr på de nationale problemer bestående af kommende folketingsvalg inkluderende nazister, racister osv., inden vi bekymrer os for alvor om en sang fra Israel eller andre varme lande?

Søren Kristensen

Australien er også med og det land ligger pænt langt fra Europa, faktisk så lang du kan komme uden at forlade jordskorpen. Deres bidrag i år er ualmindeligt irriterende, men uanset kvalitet har de sådan set heller ikke noget at gøre i Eurovision. Jeg synes man skal gøre kort proces og gøre det til et EU-projekt, dvs. kun for medlemslande. Så kan de lære det, de briter.

David Zennaro, Birte Pedersen, Katrine Damm og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jeg er helt med på at bøje de geografiske regler og give Israel et æresmedlemskab af Europa, så de også kan optræde i det europæiske melodi grand prix, da de geografiske kriterier er helt arbitrære.

Hvad jeg ikke forstår, er hvorfor palæstinenserne ikke også deltager i denne konkurrence? For hvis israelerne er en slags europæere, er palæstinenserne vel også? De bor jo samme sted som israelerne - så hvad er det for et kriterium, der udelukker dem fra at deltage?

Carsten Wienholtz, John Andersen, Erik Fuglsang, Flemming Berger, Anne Henk Johnson, Birte Pedersen, Tom Finkel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Nu kan jeg dårligt komme på noget, der interesserer mig mindre end eurovision song constest, det gør det så alligevel al den stund at selvfølgelig er der politik i det, ligesåvel som der er politik - og penge i eliteidræt.

John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Fuglsang, Hanne Ribens, Christian Mondrup, Birte Pedersen, Niels Duus Nielsen, Gert Romme og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Birte Pedersen

Af samme årsag som Karen Grue skriver, har jeg nu i rigtig mange år, ikke købt noget der er fra Israel, det er min lille protest og hvad jeg kan gøre.

Carsten Wienholtz, John Andersen, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Torben Arendal, Gert Romme, Katrine Damm og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Gudnæs

Jeg synes nu ikke Eurovision per definition er fri for politik. Tænk på Ukraine ....

John Andersen, Erik Fuglsang, Ole Arne Sejersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian Schönbeck

Det er ekstremt misvisende, hvis ikke faktuelt forkert, når Ole Reitov til spørgmålet om ligheden mellem apartheid i Sydafrika og Israel svarer:

"Nogle argumenterer for, at Israel har et apartheidsystem, men den holder ikke rigtig, for en medborger af palæstinensisk baggrund har jo faktisk stemmeret."

Nej! De knap 5 millioner palæstinensere i de israelsk besatte områder har IKKE stemmeret og har aldrig haft det! Besættelsen har varet i 52 år, men palæstinenserne i de besatte områder er altid blevet nægtet helt basale rettigheder. Hvis Israel ikke vil afstå de besatte områder, skal områdernes palæstinensiske indbyggere selvfølgelig have samme rettigheder som israelere. Det har de langt fra! Tværtimod oplever de systematisk, stats-sanktioneret diskrimination = Apartheid.

Vedrørende demokratiske rettigheder, vil jeg citere fra denne artikel af den israelske menneskerettighedsorganisation, B'tselem:

"Which brings us to April 9, when Israelis will cast their votes for a Parliament that rules both Israeli citizens and millions of Palestinian subjects denied that same right. Israeli settlers in the West Bank don’t even need to drive to a polling station inside Israel to vote on their Palestinian neighbors’ fate. Even settlers in the heart of Hebron can vote right there, with 285 registered voters (out of a total population of about 1,000 settlers), surrounded by some 200,000 Palestinian nonvoters. Or as Israel calls it, “democracy.”

https://www.btselem.org/duty_to_end_occupation/20190408_democracy_israel...

Christian Schönbeck

"En række andre kunstnere, bl.a. Stephen Fry og Marina Abramović, har på foranledning af organisationen Creative Community for Peace (CCFP), udsendt et åbent brev, der argumenterer imod en boykot."

Men hvem er det lige, der står bag organisationen 'Creative Community for Peace'? Den amerikanske organisation 'Jewish Voice for Peace' har undersøgt sagen og skriver:

"Documents Prove “Creative Community for Peace” is Front for Right Wing Israel Lobby Group “StandWithUs”"

https://jewishvoiceforpeace.org/ccpfisraelilobby/