Frank Hvam er den rigtige Voteman

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Vi kalder det Ugen på kulturgangen.
Nørdet natur
Maria Kjær Themsen
Jeg er kæmpefan af den gratis, men dybt ambitiøse BLOOM-festival i Søndermarken, som foregår under åben himmel i Søndermarken denne weekend.
Festivalen handler om natur og videnskab, men litteratur og kunst er lige så integreret en del af programmet, og forelæsninger om «Når isen smelter«, suppleres af vinsmagninger eller spekulative litteraturoplæsninger under egetræet.
Der er debatter med overskrifter som »Kødæderne mod planteæderne«, og lørdag aften kan man se Lea Porsagers nye film Horny Vacuum på et passende sent tidspunkt, eller lytte til Jacob Kirkegaards nye morbide lydværk (optaget i et lighus), der opføres i Cisternerne. Man kan også komme på plantekursus om indsamling af vilde urter. I denne valgtid virker det mere presserende end nogensinde at have naturen helt øverst på programmet.
Frank Hvam er den ægte Voteman
Rasmus Elmelund
I en ekstremt populær facebook-video sidder Frank Hvam i sin sofa og æder popcorn fra en margretheskål. Komikeren er i strømpesokker og med sin signaturkasket. Han ser partilederdebat og råber til sin kæreste, at hun skal komme og se med.
Klaus Riskær ser ældgammel ud, råber han, Lars Løkke pynter mindre i landskabet end en landvindmølle, og Pia Olsen Dyhr ligner mere og mere en frisør fra Vejle. Så ser han væk fra tv’et og ind i øjnene på dig, potentielle sofavælger, og siger, at folketingsvalget nok er underholdende, men – søndagens EP-valg er meget vigtigere. Det er dér, du skal stemme, hvis du som Frank er optaget af vores planet.
Den opdragende valgvideo er en notorisk farlig disciplin. Mange husker nok Folketingets forcerede Voteman-video fra 2014, der var så kikset, at den blev trukket tilbage.
Men Frank Hvam – der står bag videoen som privatperson – mener virkelig det her. Og hans oprigtighed kombineret med sikker selvironi gør, at hans video nok virker. Hvis stemmeprocenten på søndag er højere end normalt, er her i hvert fald et seriøst bud på hvorfor.
Ikke country nok? Så se her!
Ralf Christensen
»Old Town Road« er årets amerikanske hits. Nummer et for syvende uge derovre. En halv milliard aflytninger på Spotify. Der er banjo, seksløber og referencer til heste og verandaer. Men den er blevet udelukket fra country-hitlisten i USA. Ikke country nok og åbenbart for hiphop, når sorte Lil Nas X rapper – men også synger.
Det er noget vrøvl.
En spritny musikvideo til sangen adresserer snæversynet og starter som en western. Lil Nas X og den hvide countrystjerne Billy Ray Cyrus jagtes på hest af tre sorte sheriffer. Og snart får vi en allegori over udstødelsen fra country, da duoen søger ly hos en hvid mand og jages væk med haglgevær. Hvorefter X ryger igennem et ormehul ind i nutiden, hvor hvide cowboys squaredanser til hans sang.
Culture clash? Nej, en modernisering af country.
Bieber-fans slider på vild natur
Lone Nikolajsen
I musikvideoen til Justin Biebers 2015-hit »I’ll Show You« spæner teenageidolet rundt i et svimlende smukt islandsk landskab, mutters alene med sit skateboard og sin ungdommelige weltschmerz over på én gang at føle sig overbegloet og ikke rigtig set som den, han er indeni.
Kløften med de bratte fald og storslåede vandfald hedder Fjadrárgljúfur og var, før musikvideoen kom ud, et sted kun få mennesker færdedes.
Siden har turismen i området taget fart, og det slider så meget på det mosbeklædte landskab, at kløften nu er blevet lukket af de islandske myndigheder, så beplantningen kan komme til hægterne. I første omgang skulle der bare være adgang forbudt i to uger i marts, men lukningen er nu forlænget til 1. juni.
Gadefesten er blevet voksen
Andrea Dragsdahl
Støjbegrænsninger presser byernes teenagefester ud af gaderne, og nu er selv Distortion, som fylder København med fester i næste uge, ved at blive voksen. I år rykker flere af musikscenerne til udkanten af bydelene, mens der gøres mere plads til dem med hang til liggestole, lounge-musik og cocktails over lunkne dåseøl og moshpitts.
Arrangørerne vil gøre mere plads til arrangementer som »silent disco« og »en grøn fest, der støtter skovplantning i Indien« og har derfor skåret omkring halvdelen af musikscenerne væk.
Derfor hader fans den seneste sæson af ’Game of Thrones’
Simon Gregersen
Over halvanden millioner Game of Trones-fans har på et par uger signeret en underskriftindsamling, der kalder på at omgøre sidste, netop afsluttede ottende sæson af serien. Hvorfor, kommer den tyrkiske sociolog og forfatter Zeynep Tüfekçi med internettets bedste bud på i artiklen »The Real Reason Fans Hate the Last Season of Game of Thrones«.
Det skyldes at de to serieforfattere D.B Weiss og David Benioff, argumenterer hun, i den sidste sæson har anvendt vores kulturs dominerende fortællestil, den psykologiske, til at færdiggøre fortællingen fra romanforlægget, som derimod er en sociologisk opbygget historie. En psykologisk fortællestil følger altid et individ (helten) i en verden, der former sig efter, hvor han/hun skal hen på egen udviklingsrejse. Derfor overlever de de mest latterligt farlige situationer uden god forklaring.
Bogforlæggets forfatter, George R. R. Martin, mestrede derimod den sociologiske fortællestil, hvor samfundsmæssige strukturer former individer, der må tilpasse sig deres omgivelser eller føle konsekvenserne. Dengang overlevede ingen bare fordi de havde seernes sympati. Og derfor er det en skam, mener Zeynep Tüfekçi, at serien ikke blev kørt til ende i sin oprindelige bane.
»I en historisk periode, der kræver en del institutionsopbygning og incitamentsforandring, har vi brug for al den sociologiske forestillingskraft, vi kan få,« skriver han. Amen, siger vi.

Ugen på kulturgangen
Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Seneste artikler
I denne uge lyttede vi til hvalfangermedleys og fik streamingadvarsler af forbrugerråd
22. januar 2021Rekordkunstuge på kulturen: et maleri af Bertha Wegmann slår den danske hammerslagsrekord for et værk udført af en kvindelig kunstner. Eks-POTUS Trump vil opføre statuer – og mange af dem, mens TV 2-medarbejdere kræver, at der bliver arbejdet videre med den skrottede #MeToo-dokumentarI denne uge læste vi i ALT for damerne, at Helle Helle har haft en rekordstor nyre
15. januar 2021Coronakrisen sætter sit præg på vores medieforbrug, der blandt andet afslører, at vi i foråret parkerede ungerne mere end normalt foran Ramasjang, og på kunstverdenen, som Charlottenborg nu vil give kunstigt åndedræt med ’Lav dit eget kunstværk’. Og så var det ugen, hvor man kunne læse Helle Helle-afsløringer i ALT for damerneDet har været en kulturuge med nybrud inden for gravmonumenter, coronavenlig filmvisning og hvalsang
8. januar 2021En århusiansk kurator har fået kunstnere til at nytænke gravstenen, mens svenske arrangører nytænker filmfestivalen i coronatider, og Billie Eilish tegner bryster det bedste, hun har lært, mens flere blåhvaler end først antaget synger i Det Indiske Ocean
Mest læste
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »