Læsetid: 13 min.

Hvorfor er der mennesker, der ikke græder, og hvorfor græder vestlige kvinder mere end mænd?

Engang troede lægevidenskaben, at gråd var en væske fra hjernen. I dag er vi blevet klogere på grådens psykologiske og sociale funktioner. I vores undersøgelse af samtidens grådkultur vender vi os nu mod den sparsomme grådforskning og udspørger en psykologiprofessor med speciale i gråd
Engang troede lægevidenskaben, at gråd var en væske fra hjernen. I dag er vi blevet klogere på grådens psykologiske og sociale funktioner. I vores undersøgelse af samtidens grådkultur vender vi os nu mod den sparsomme grådforskning og udspørger en psykologiprofessor med speciale i gråd

Jesse Jacob

3. maj 2019

Det er aften i Holland. Et eller andet sted mellem 1986-1988. Ad Vingerhoets er til fødselsdagsfest, da en af de andre gæster henvender sig til ham:

»Det her må du vide Ad, siden du er psykolog og forsker i stress og følelser. Er det egentlig sundt at græde? Bringer det lettelse?«

Et spændende spørgsmål, syntes Vingerhoets. Men han kendte ikke svaret. Og da han slog emnet op i den videnskabelige litteratur, fandt han ingen relevant forskning.

»Det var begyndelsen på min interesse for tårer. Og nu har jeg forsket i gråd i, ja hvad bliver det, 30 år,« fortæller den hollandske psykologiprofessor ved Tilburg Universitet Ad Vingerhoets, som tror på, at studiet af gråd, mere end noget andet emotionelt udtryk, kan hjælpe os til at få bedre indsigt i menneskets natur.

Grådforskningen er ikke et specielt stort forskningsfelt. Selv om det kan anskues fra forskellige videnskabelige discipliner såsom psykologien, fysiologien, filosofien, historievidenskaben eller kønsvidenskaben, så er grådforskningen både ny og sparsom.

De fleste forskere er dog enige om, at der findes tre slags tårer:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Der er i lasten en dråbe dyd.
Der er i smerten en streng af glæde.
Og i vor latter en sprukken lyd,
som ville hjertet i grunden græde.
Tove Ditlevsen

Benta Victoria Gunnlögsson og Trond Meiring anbefalede denne kommentar