Læsetid: 13 min.

Skal en inder vælge mellem mad og en film, skal filmen også have det hele

Film er underholdning og virkelighedsflugt for det indiske biografpublikum, men de er også et troldspejl, som giver dem mulighed for at se og blive klogere på sig selv. Det siger den britiske filmhistoriker Rajinder Dudrah, mens den danske Bollywood-ekspert, Katrine Brøndsted, forklarer, at Indien er et stort og fragmenteret land, hvor film er det eneste, som samler på tværs af religioner, og social status og etnicitet
Film er underholdning og virkelighedsflugt for det indiske biografpublikum, men de er også et troldspejl, som giver dem mulighed for at se og blive klogere på sig selv. Det siger den britiske filmhistoriker Rajinder Dudrah, mens den danske Bollywood-ekspert, Katrine Brøndsted, forklarer, at Indien er et stort og fragmenteret land, hvor film er det eneste, som samler på tværs af religioner, og social status og etnicitet

Indranil MUKHERJEE

10. maj 2019

22 regionale filmindustrier. 1.500-2.000 film om året på 20 forskellige sprog. 2.000 multiplexbiografer. Et potentielt publikum på 1,3 milliarder mennesker. Et billetsalg på 2,1 mia. årligt.

Det er svimlende tal, der kommer på bordet, når man snakker om Indien, der er den største filmproducerende nation i verden, langt mere end USA og Hollywoods ca. 5-600 film. (Indien er dog ikke det land, hvor der omsættes for flest penge, da biografbilletterne er meget billigere end andre steder, og piratkopiering omsiggribende.)

Til sammenligning bliver der i Danmark, der har 5,8 millioner indbyggere, produceret 20-25 film om året og i alt solgt 12,5 mio. billetter, hvoraf 3,7 mio. er til de danske film (i 2018).

Men hvor Danmark er et lille og mestendels homogent land, er Indien et stort og meget forskelligartet land, både hvad angår sprog, kultur, økonomi og religion, og film er landets største kulturfællesskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer