Læsetid: 12 min.

Kan en bygning vidne om en forbrydelse? Ja, mener disse arkitekter, der løser internationale kriminalgåder

Forensic Architecture er et moderne detektivbureau, der efterforsker statsovergreb med arkitekturen som metode. Deres resultater har vundet dem anerkendelse både i international menneskeret og på verdens største kunstinstitutioner. Det er en dobbelthed, der gør dem til det største nybrud i politisk kunst de seneste ti år, mener ekspert
Forensic architecture bruger borgernes egne videoer og billeder fra begivenheder minut for minut og genskaber hændelsen med arkitekturens metoder og teori for at undersøge mulige forklaringer på, hvad der for eksempel satte branden i gang i Grenfell Tower i 2017, hvor 72 mennesker mistede livet.

Forensic architecture bruger borgernes egne videoer og billeder fra begivenheder minut for minut og genskaber hændelsen med arkitekturens metoder og teori for at undersøge mulige forklaringer på, hvad der for eksempel satte branden i gang i Grenfell Tower i 2017, hvor 72 mennesker mistede livet.

Forensic Architecture

24. maj 2019

Klokken er lidt i 11 i Rafah, Gaza. Himlen er fuld af røgskyer på denne ellers skyfri dag, den 1. august 2014. Som porøse søjler står de op fra jorden.

In’am Ouda Ayed bin Hammad, en lokal beboer, forsøger at finde i sikkerhed sammen med sine familiemedlemmer. Det er svært, for raketterne regner ned over dem. Bomber, der, med hendes egne ord, kan »skære dig i to«.

Pludselig bliver luften fyldt med støv. In’am Ouda Ayed bin Hammad bliver slået bevidstløs, netop som den bombe falder over al-Tannur-kvarteret, der bliver angrebets dødeligste.

»En søjle fra en mur faldt ned og beskyttede mig og min datter Ramas fra granatsplinterne,« fortæller hun efterfølgende i sit vidneudsagn.

De bliver reddet, men bomben dræber hendes femårige søn og 15 andre mennesker.

Røgskyerne fra angrebet kan ses op til fyrre kilometer væk. Også på de knap 7000 videoklip og fotografier, som forskningsgruppen Forensic Architecture har samlet fra dagen, tegner de grålige formationer sig på himlen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu