Læsetid: 12 min.

Klimakrisen kræver, at vi gør noget helt nyt: Vi skal føre politik for hele menneskeheden

Den franske politiske tænker Pierre Rosanvallon har gennem 50 år været med til at definere den franske venstrefløj intellektuelt. Information er taget til Paris for høre, hvordan han mener, vi skal skabe nye begreber om kapitalismen, demokratiet, populismen og klimakrisen
Pierre Rosanvallon.

Pierre Rosanvallon.

Eric Fougere

24. maj 2019

På en af de fineste poster ved Frankrigs mest prestigiøse akademiske institution sidder en mand, der aldrig har været akademiker. Til gengæld har han været militant aktivist på den franske venstrefløj og stærkt engageret i udviklingen af radikale ideer, som kunne forandre samfundet.

Pierre Rosanvallon, som han hedder, har skabt ideer om økonomisk demokrati til den franske fagbevægelse, grundlagt tidsskrifter, studiekredse og tænketanke. Han var med til at definere det, som blev kaldt den anden venstrefløj i 1970’erne, og han har været tæt på socialistiske ministre i adskillige regeringer:

»Mine ideer var tæt på dem, der havde magten,« fortæller Rosanvallon.

Nu sidder denne mand over for mig på sit kontor på Collège de France i latinerkvarteret i Paris.

Bladene på træerne udenfor er intenst lysegrønne, solen står ind gennem det store vindue bag ham, det er forår i Frankrig:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jane Krüger
Jane Krüger anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Jørgensen

Rosanvallon siger, at det.."handler om at gentænke rammerne for bankerne, redefinere retten til ejendom og arbejdstagerrettigheder. Det er den vigtigste del af arbejdet."
Det vil sige, at en anden økonomi må afløse kapitalismen. Hvorfor borer Lykkeberg ikke i det? Fordi han tror på kapitalismen.
Videre siger han: "Subjektet kan ikke længere bare være nutidens specifikke befolkning, men hele menneskeheden. Vi skal tænke næste generation med i vores demokrati på en måde, som vi aldrig har gjort før."
Det fortolker jeg således, at vi behøver en global etik, baseret i en forståelse af mennesket som art og en del af naturen. En kapitalisme for menneskeheden er hverken mulig eller tænkelig.
Jeg håber at vi inden alt for længe (tiden iler) vil se en radikal kapitalismekritik, som vil pege på disse forhold. Men det bliver næppe med Lykkeberg ved roret.

Steen Obel, Steen K Petersen, Palle Yndal-Olsen, Jan Weber Fritsbøger, Erik Winberg, Gert Romme, Kurt Nielsen, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Leo Nygaard

Alle danske folketingspolitikere burde læse dette og indse, at grøn politik ikke er lokal men global politik.
Alle danske parlamentspolitikere ligeså og indse, at grøn politik er global med EU som deltager.
Dermed at der skelnes mellem opgaverne for EU - Frem med det væsentlige - Ud med lokale.
I Debatten på DR2 forleden blev det tydeligt, at flertallet ikke tænker demokratisk ved at skelne på denne måde.

Egentlig er der ikke noget nyt i, at man ved politiske valg bør tage hensyn til helhedens interesser og ikke de egne egoistiske. For det var sådan, man sagde i 1970-erne, og det gjaldt især for folketingets politikere.

Men nu til dags, stemmer man typisk rent egoistisk. Og til EU-parlamentet stemmer man tilsyneladende ud fra rent nationale interesser.

Men jeg læste også, at en politiker udtalte, at Danmark jo kun er en lille nation med meget begrænset indflydelse. Og egentligt er det sørgeligt, at mennesker med den opfattelse og denne svage viden kan blive valgt ind i politik.

For sandheden er jo, at alle borgere i EU jo rent matematisk kun har en meget begrænset indflydelse i unionen, Men sandheden er også, at de store lande har givet de små lande forholdsvis flere taburetter i parlamentet, end de store lande har.

Michael Friis og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Jeg vil opfordre Information til at få oversat og udgivet noget af Rosanvallons værk. Rune Lykkebergs interview var en lækker men meget begrænset appetitvækker, som netop vækkede appetitten. Tak!