Læsetid: 8 min.

Kultur fylder sjældent noget i en valgkamp. Andre emner er ganske enkelt vigtigere

Som sædvanlig tyder intet på, at kulturpolitik når at præge dagsordenen i denne valgkamp. Det er der ifølge kulturforsker Stig Jarl fra Københavns Universitet en simpel forklaring på: Andre emner er ganske enkelt vigtigere, siger han. Og så kommer vi for nemt til at gøre kulturbegrebet synonymt med kunstbegrebet
Det er blevet forsøgt at få kulturen højere op på den politiske dagsorden de senere år, bl.a. med Kulturmødet på Mors som her på billedet. Men når først valgkampen er udskrevet, fortrænges kulturen hurtigt af mere presserende politiske emner.

Det er blevet forsøgt at få kulturen højere op på den politiske dagsorden de senere år, bl.a. med Kulturmødet på Mors som her på billedet. Men når først valgkampen er udskrevet, fortrænges kulturen hurtigt af mere presserende politiske emner.

Martin Lehmann

16. maj 2019

»Tag fat i dine politikere, og fortæl dem, hvad kunsten betyder for dig.«

Sådan lød opfordringen fra Dansk Kunstnerråd i en helsidesannonce indrykket i fire landsdækkende dagblade i december sidste år. Kampagnen, som siden har kastet både et vælgermøde og en analyse af danskernes kulturforbrug af sig, er led i et målrettet forsøg på at gøre kulturpolitikken relevant i den indeværende valgkamp.

»Vi vil gerne have kulturen længere op på dagsordenen, både i forbindelse med valget og i det hele taget. Det er ikke nogen ny kamp. Men det er nyt, at vi gør det så arrangeret,« siger Jørgen Thorup, der er formand for Dansk Kunstnerråd.

Netop det – at få kulturpolitik til at blive en del af en folketingsvalgkamp – har historisk set vist sig at være meget svært. Andre emner har det med at kapre de tv-transmitterede debatter, og heller ikke i år ser kulturpolitik ud til at blive en del af nyhedsstrømmen.

Meningsmålinger viser, at de højest prioriterede emner blandt vælgerne er sundhed, udlændinge, kriminalitet og klima, mens kultur befinder sig langt nede ad listen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Pedersen
  • Bjørn Pedersen
  • Katrine Damm
Poul Erik Pedersen, Bjørn Pedersen og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Vi skal nå dertil, hvor det ikke er en sammenligning mellem Brøndby IF og FC København, der falder politikerne først ind, når den politiske kamp skal forklares. Bl.a. fordi det jo en enorm banalisering af de principper, vort land skal styres efter.

David Joelsen, Niels Duus Nielsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Befolkningen siger/svarer... men det glemmes bekvemt at langt de fleste af dem der spørger og svarer, har gået i en skole hvor de musiske fag rangerede ufatteligt lavt og sprogfag ret lavt, og hvordan er det lige med historie, "geografi" etc.?! så hvad er udgangspunktet for kvalificerede spørgsmål og svar når det gælder noget med kultur?!

Man kan i hvert fald fastslå, at der er mere økonomisk fokus på sport - f.eks. fodbold, end der er på nogen anden form for kultur.