Læsetid: 16 min.

Lea Ypi er vokset op under kommunismen i Albanien – hun tror stadig på en socialistisk revolution

At være europæer er ifølge tænker Lea Ypi at leve med fortidens fejl og tro på de historiske fremskridt. Hun er født i Albanien, professor i London, dannet af Europa og overbevist socialist
For Lea Ypi er europæisk tænkning ikke defineret af grænser, men en intellektuel og politisk mobilisering på tværs af grænser.

For Lea Ypi er europæisk tænkning ikke defineret af grænser, men en intellektuel og politisk mobilisering på tværs af grænser.

Muir Vidler

10. maj 2019

Hun tror på en ny verdensrevolution og er stadig erklæret socialist, selvom hun voksede op i Enver Hoxhas Albanien, som hun selv kalder Europas svar på Nordkorea. Men hun elsker også at læse Financial Times og synes, at såkaldt progressive aviser har det med at blive enøjede og selvtilfredse. Mød Lea Ypi. En af Europas mest spændende politiske tænkere lige nu.

Jeg sidder allerede på gastropubben i Acton i det vestlige London, da Lea Ypi træder ind. Det er hende, der har valgt stedet. Jeg kender Acton fra mine yngre dage, hvor jeg indspillede musik i det berømte Eden Studio i nærliggende Chiswick. Dengang var Acton mildt sagt ikke noget at skrive hjem om, men nu er det, ligesom så meget andet i surburbia-ringen rundt om London, blevet gentrificeret – og altså hjemsted for en albansk professor og hendes familie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jens Thaarup Nyberg
 • Niels Duus Nielsen
 • Henrik Brøndum
 • Benno Hansen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Michael Friis
 • Tom Andreæ
 • Anders Graae
 • Trond Meiring
 • Palle Yndal-Olsen
 • Jørn Vilvig
 • Torben K L Jensen
 • Ib Gram-Jensen
 • Gert Romme
 • Kurt Nielsen
 • Ejvind Larsen
 • Trond Meiring
Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen, Henrik Brøndum, Benno Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Michael Friis, Tom Andreæ, Anders Graae, Trond Meiring, Palle Yndal-Olsen, Jørn Vilvig, Torben K L Jensen, Ib Gram-Jensen, Gert Romme, Kurt Nielsen, Ejvind Larsen og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lea Ypi er absolut ikke alene. For vi er mange, der tror på, at verden tilhører befolkningerne og ikke storkapitalen eller dens politiker-lakajer. Jeg tror f.eks., at befolkningen kan organisere sig i kooperative økonomiske fællesskaber.

Og den kommunisme med Rusland i spidsen som proletariatets herremænd og ridefogeder er i hvert fald ikke rigtig socialisme.

Niels Duus Nielsen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Fosberg, Steffen Gliese, Trond Meiring, Arne Thomsen, Torben Skov og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Interessant med et billed fra den kant, fra en "der var med",
fremfor de typisk forvrængte billeder vi plejer få fra vort kapitalistiske "bagland".

Claus Nielsen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Trond Meiring, Palle Yndal-Olsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Thomas T. Jensen

"Lea Ypi er vokset op under kommunismen i Albanien – hun tror stadig på en socialistisk revolution."
Mon det er en kommunistisk revolution eller den mere politisk korrekte "socialistiske revolution", hun tror på?
Er vi socialister her i Skandinavien, som Bernie Sanders I USA mener, vi er? I så fald er Danmark måske hendes drømmemodel.
Hvis ikke, er "socialisme" bare en måde at snige kommunismen ind ad bagdøren. Og kommunister, som har taget patent på lykke og retfærdighed i deres store plan, er svære at komme af med på demokratisk vis, fordi de klynger sig til deres totalitære magt i deres selvretfærdighed.
Måske star svaret i artiklen, som jeg iøvrigt ikke kan læse.

Egentlig kan Kommunisme ikke lade sig gøre, før hele verden er det. (yde efter evne, modtage efter behov.)
Socialisme (ligeløn for lige arbejde), er vejen dertil.
At Sovjet kaldte sig kommunistiske var fordi kommunismen havde de som mål.

Michael Friis

Jacob, tak for endnu en interessant artikel. Fint interview med en spændende person. Og du er god til at udfordre. Mere tak.

Birger Bartholomæussen

En ny Internationale. Ja tak. Hvor er fagbevægelsen i dag? Travlt optaget af at sikre danske arbejdspladser for danskere. Så skidt med arbejdsforholdene i Syd-og Østeuropa. Hvad blev der af den internationale solidaritet? Ved godt det er en række floskler jeg disker op med, men vi kan give dem en meningsfuld renæssance.

Kan vi ikke snart slippe for at høre om 'kommunistiske lande.' ? Mig bekendt er der ingen lande, der har kaldt sig kommunistiske.

Niels Duus Nielsen

Henrik Brøndum, at kritisere staten Israels udenrigspolitik er ikke antisemitisk. Israelerne ved godt, at de ikke kan argumentere rationelt for at føre en apartheidpolitik over for den palæstinensiske befolkning, hvorfor de med alle midler forsøger at svine fortalerne for en fredelig løsning til. At lige de britiske medier, med Guardian i spidsen, falder på næsen for denne stråmand, er ganske interessant. Det tyder i mine øjne på, at konservatismen er under voldsomt pres i dit nye hjemland. Corbyn skal ned med nakken for enhver pris, ikke fordi han er antisemit, men fordi han er en reel trussel mod det bedre borgerskab.

Hvad har dette i øvrigt med Albanien og/eller lampen for at reformere EU at gøre?

Henrik Brøndum

@Niels Duus Nielsen

Det er jeg jo enig i, men at der er et problem med antisemitisme i Labour vil jeg fastholde udfra adskillige avisartikler og udtalelser fra det jødiske samfund i London. Men da jeg kun har denne type avisviden, kan jeg ikke yderligere dokumentere det.

Jeg mener at Corbyn netop ikke er en reel trussel mod "det bedre borgerskab" hvilken sikkert inkluderer mig selv af tre grunde:

Han er ikke særlig godt begavet
Han ligger for langt til venstre
Problemerne med antisemitisme i partiet

Det er desværre ikke kun "det bedre borgerskab" men hele det politiske system i UK der er særdeles udfordret. Labour kunne med en bedre ledelse have benyttet denne chance til at komme på banen, og få rykket det hele fremad. Nu kan vi kun folde vores hænder og bede til, at det ikke ender som Libanon eller det der er værre.

Henrik Brøndum

Lea Ypi udtaler at hun støtter både oplysningstankegangen og Corbyn. Det står der i artiklen.

Niels Duus Nielsen

Okay, Henrik, jeg er så uenig, bl. a. fordi jeg ikke tror de britiske aviser over en dørtærskel. Og så tror jeg heller ikke, at man kan være for venstreorienteret: I USA tabte de centristiske demokrater med Hillary i spidsen til Trump, fordi centristerne ligesom dig ikke turde satse på en "stærkt venstreorienteret socialdemokrat" som Bernie Sanders. Og indenfor Labour tabte de centristiske socialdemokrater til de mere venstreorienterede Corbyn-tilhængere.

Det er jo ikke sådan nogen kapitalister som dig, vi på venstrefløjen satser på, og det er netop det, medierne og de etablerede politikere - og nu også du - ikke forstår.

:-)

Henrik Brøndum

@Niels Duus Nielsen

Der tager du fejl. The Times, Financial Times, The Guardian, The Independent, The Economist, BBC og ITV har alle meget at byde på. De er ikke mere hellige end Paven, men bestemt heller ikke det modsatte.

Selvfølgelig er det politisk legitimt at mene kapitalismen ikke skal overleve. Jeg synes den skal, og mener at den var ved at dø i halvfjerdsernes UK, hvor der f.eks. indenfor filmindustrien krævedes 22 mennesker for at tage et billede af en blomst på en mark. Fagforeningerne var blevet for stærke.

I dag er de til gengæld for svage.

PS.: Jeg er desværre stadig kun småborger, og endnu ikke kapitalist.

@Henrik Brøndum. Der eksisterer faktisk en jødisk gruppe, Jewish Voice for Labour, som støtter Corbyn og kampen mod antisemitisme.

@Henrik Brøndum
Corbyn har aldrig udtalt sig antisemitisk, men nok antizionistisk. Der er stor forskel.
Nu kan jeg se, at du læser mange engelske aviser, må jeg anbefale dig, at du også engang imellem kaster et blik på venstrefløjsavisen Morning Star?

Henrik Brøndum

@Steen Sohn

Tak for anbefalingen.

Jeg er selvfølgelig enig i at der er stor forskel, og vil ikke hævde at Corbyn har udtalt sig antisemitisk. Men han har undladt at håndtere antisemitisme i sit parti, som jeg læser adskillige af ovennævnte kilder. Det synes jeg er en alvorlig sag.