Læsetid: 11 min.

Litteraturhistorien er fuld af vidnesbyrd om seksuelle overgreb

Ebba Witt-Brattström har i ’Historiens metoo-vrål’ (2019) hentet vidnesbyrd i skønlitteraturen helt tilbage fra antikken for at påvise, at overgrebsberetningerne ikke er noget nyt. Men hun mener, at #MeToo er et vendepunkt i historien, hvor vi begynder at få øjnene op for de grundlæggende strukturer – og for at vi alle har et ansvar for at lære af det
Ebba Witt-Brattström har i ’Historiens metoo-vrål’ (2019) hentet vidnesbyrd i skønlitteraturen helt tilbage fra antikken for at påvise, at overgrebsberetningerne ikke er noget nyt. Men hun mener, at #MeToo er et vendepunkt i historien, hvor vi begynder at få øjnene op for de grundlæggende strukturer – og for at vi alle har et ansvar for at lære af det

Malene Anthony Nielsen

7. juni 2019

Da kvinder verden over begyndte at skildre deres oplevelser med overgreb og seksuel vold ved #MeToo-bevægelsens start, begyndte århundreders litterære eksempler at dukke frem i Ebba Witt-Brattströms bevidsthed. Alle de mange vidnesbyrd, der er gengivet i litteraturen. Alle de mange beretninger, både fra mandlige og kvindelige perspektiver. 

»#MeToo gav et helt andet blik,« fortæller hun, da jeg møder hende i Göteborg. Efter en længere pause tilføjer hun:

»Og det er jeg vældig glad for.«

Ebba Witt-Brattström er litteraturprofessor og har været aktiv feministist siden 70’erne. Hun er elsket af nogle, hadet af andre. Hun har været gift med den tidligere sekretær i Det Svenske Akademi, Horace Engdahl, og læseren kender hende måske fra den svenske dokumentar Sexskandale i Nobel-akademiet, der blev vist på DR i begyndelsen af året, hvor hun blandt andet fortæller om sin egen rolle omkring akademiet. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Jeg er slet ikke enig i det perspektiv, for det er netop igennem hele litteratur-, billedkunst- og teaterhistorien en fremlæggelse til moralsk stillingtagen og ultimativt fordømmelse, der foregår.
Kun meget få steder vil man finde fremstillinger, der solidariserer sig med overgreb, helt tilbage til de ældste fremstillinger, såsom f.eks. historien om 'Sabinerindernes rov' - en lidt forvredet artens genitiv på dansk, der betyder, at sabinerinderne blev røvet.