Kommentar
Læsetid: 5 min.

Ny biografi hævder, at Susan Sontag frasagde sig en af sine bøger for til gengæld at beholde sit barn

Mens en ny biografi hævder, at den amerikanske forfatter Susan Sontag frasagde sig en af sine bøger for til gengæld at beholde sit barn, har en engelsk-jamaicansk digter modtaget Rathbones Folio Prize for sin digtsamling om livet som døv
Mens en ny biografi hævder, at den amerikanske forfatter Susan Sontag frasagde sig en af sine bøger for til gengæld at beholde sit barn, har en engelsk-jamaicansk digter modtaget Rathbones Folio Prize for sin digtsamling om livet som døv
Kultur
24. maj 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Vi begynder i USA ...

USA

SONTAGS BLODOFFER

En kommende biografi om den amerikanske forfatter Susan Sontag af Benjamin Moser hævder, med angiveligt solide beviser, at hun var den egentlige forfatter til bogen Freud: The Mind of the Moralist (1959), der ellers tilskrives hendes første mand, akademikeren Philip Rieff. De blev gift, da hun kun var 17 år gammel, kun ti dage efter, at hun hørte et foredrag af ham.

De blev skilt i 1959, og skilsmisseaftalen stipulerede, at hun frasagde sig ophavsretten til bogen, der var baseret på hans noter og research. Moser udtaler til The Guardian:

»I min research opdagede jeg, at hun faktisk havde skrevet bogen, og i en forbitret skilsmisse kun gik med til at frasige sig den for at forhindre sin eksmand i at tage deres barn fra hende. Det var et blodoffer, som en ven formulerede det.«

Sontag døde i 2004.

ENGLAND & SRI LANKA

DYLAN THOMAS-PRISEN

Den engelsk-shrilankanske forfatter Guy Gunaratne har vundet Dylan Thomas-prisen for sin »påtrængende, betimelige og fængslende« (priskomiteens ord) debutroman In Our Mad and Furious City.

Prisen uddeles af det walisiske University of Swansea til en engelsksproget bog skrevet af en forfatter under 39 (Dylan Thomas’ alder, da han døde), og med æren følger 30.000 pund (255.000 kroner).

Gunaratnes bog var longlistet til Man Booker i 2018 og har også vundet den såkaldte Jhalak Prize.

Den foregår over 48 timer umiddelbart efter, at en britisk soldat blev myrdet af en sort mand og er fortalt gennem fem stemmer, der »har andetsteds i deres blod«. Bogen er inspireret af mordet på soldaten Lee Rigby i 2013. En video med den blodtilsølede morder florerede dengang på internettet.

ENGLAND & JAMAICA

RATHBONES FOLIO-PRISEN

Den såkaldte Rathbones Folio Prize hed først The Folio Prize og blev oprindeligt stiftet i 2014 af det lille Londonforlag The Folio Society som en konkurrent til Man Booker-prisen, der – følte man – var blevet en præmiering af litteratur med kommercielt potentiale, frem for en pris på rent litterære præmisser.

Siden har prisen fået et investeringsfirma som sponsor.

I år er de 30.000 pund så gået til den engelsk-jamaicanske digter Raymond Antrobus for sin »usædvanligt modige og kærlige« (priskomiteens ord) digtsamling The Perseverance.

Antrobus fik som seksårig diagnosen døvhed, og digtsamlingen er blandt andet en udforskning af det ikke at kunne høre. I marts måned vandt bogen Ted Hughes Award for Poetry og har været nomineret til Griffin-prisen, Jhalak-prisen og Somerset Maugham Award.

UGENS 10 BØGER

På søndag er der valg til Europa-Parlamentet, hvilket er langt vigtigere end det nationale lokalvalg – men i tråd med den hævdvundne danske tradition for at underminere all things EU udskrev Statsmedisteren folketingsvalg til afholdelse blot ti dage senere.

Uanset hvad: Det har altid irritereret mig overmåde, at jeg kun kan få lov til at stemme på danske politikere, og at de stiller op under deres danske partinavne frem for de tværeuropæiske partilister, som de reelt repræsenterer.

For det er et faktum, at for eksempel en stemme på både De Radikale og Alternativet (med mindre de får syv procent af stemmerne, hvilket absolut ingenting tyder på) er PRÆCIS det samme som en stemme på partiet Venstre, fordi de alle konstituerer sig i den liberale gruppe ALDE, når først valgkampsrøgen har lagt sig. Ugens bogliste består af bøger om vores kontinents historie.

 • Norman Davies: Europe: A History
 • Nanna Damsholt (red.): Indefra: Europæiske kvinders historie belyst ved kildetekster
 • Brendan Simms: Europe: The Struggle for Supremacy 1453 to the Present
 • Søren Mørch (red.): Det europæiske hus (6 bind)
 • Håkan Arvidsson og Henrik Jensen (red.): Europa (4 bind)
 • Adam Holm: Endestation Europa: Omstigning til et kriseramt kontinent
 • Ian Kershaw: Vendepunkter: Europa efter 1973 (oversat af Uffe Gardel)
 • Kristian Hvidt: Europa: 1000 års historie
 • John Merriman: A History of Modern Europe
 • Patrik Ourednik: Europæana: En kort historie om det 20. århundrede (oversat af Niels Lyngsø)

Bonusbog (fordi det er den, jeg selv læser for tiden. Når jeg ellers kan overvinde kvalmen og tristessen):

 • Howard Zinn: A People’s History of The United States

ENGLAND

REES-MOGG SLAGTET

Jacob Rees-Mogg er medlem af det engelske parlament for de konservative, tidligere Eton-elev og hedgefund manager, nu milliardær og en af de højest profilerede fortalere for Brexit plus nu også forfatter til bogen The Victorians: Twelve Titans Who Forged Britain. Sidstnævnte funktion gik nu ikke helt så godt som at trylle penge frem af penge og nedbrydningen af det europæiske samarbejde, eftersom anmelderne er gennemgående enige om, at bogen er noget lort.

En skriver f.eks.: »… så dårlig, så kedelig, så svimlende banal, at var den skrevet at nogen anden, var den aldrig blevet udgivet … sjælsødelæggende.«

En anden: »… klodset skrevne fristile af en opblæst skoledreng.«

En tredje: »Et besynderligt artefakt af den slags sentimentale chauvinisme og imperienostalgi, der plager vores land.«

USA

HERMAN WOUK DØD

Kun ti dage før sin 104. fødselsdag er den amerikanske forfatter Herman Wouk død i sit hjem i Palm Springs, Californien.

Han blev født i 1915 i Bronx som barn af jødiske indvandrere fra Minsk og studerede komparativ litteratur på Columbia University. Han skrev primært historiske romaner om Anden Verdenskrig. På dansk findes for eksempel trilogien Krigens storme og Mytteriet på Caine eller Marjorie Morningstar (dansk titel: Stjernen).

I 2016 udkom hans seneste bog, Sailor and Fiddler: Reflections of a 100-year Old Author. Han arbejdede angiveligt på en ny bog, da døden endelig fandt ham. Anmeldere hadede rutinemæssigt hans storsælgende pageturnere. I et interview sagde han engang:

»Jeg har været så ærlig som muligt og fortalt den givne historie efter bedste evne. Jeg har aldrig søgt at få et stort publikum.«

USA & DANMARK

VANDERMEER I SØNDERMARKEN

Denne side gør sig normalt ikke i begivenheder hertillands, men hermed en undtagelse: Den fantastiske amerikanske forfatter Jeff VanderMeer optræder (gratis!) både lørdag og søndag på den fine naturvidenskabsfestival Bloom i Søndermarken på Frederiksberg.

Citat fra Blooms hjemmeside:

»Naturen giver igen på uventede måder i Jeff VanderMeers fortællinger. Der er ingen tvivl om, at han med sin romantrilogi Area X: Southern Reach er kongen af den nye science fictionbølge, der skyller ind over litteraturen og streamingtjenesterne i disse klimaudfordrede år. Hans værker vender vores natursyn rundt og rundt igen, når grænserne mellem mennesker, dyr, planter og omgivelser udviskes.«

Hele nævnte trilogi Accept, Udslettelse og Autoritet er udkommet på dansk i Poul Bratbjerg Hansens oversættelse.

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her