Læsetid: 8 min.

Også Modi ved, at film og politik er det moderne Indiens evige tvillinger

Narendra Modi er skamløs i sin bejlen til Bollywood. For han ved, hvad enhver premierminister i Indien før ham vidste, at filmbyen er effektiv som blød magt udadtil og uundværlig i ethvert nationalistisk projekt hjemme
Filmen ’PM Narendra Modi’, om premierministerens liv af instruktøren Omung Kumar og med en af Bollywoods største stjerner Vivek Oberoi i titelrollen, skulle have haft premiere den dag valget blev udskrevet. Det modsatte valgkommisionen sig dog, og premieren er nu flyttet til efter valget.

Filmen ’PM Narendra Modi’, om premierministerens liv af instruktøren Omung Kumar og med en af Bollywoods største stjerner Vivek Oberoi i titelrollen, skulle have haft premiere den dag valget blev udskrevet. Det modsatte valgkommisionen sig dog, og premieren er nu flyttet til efter valget.

Indranil MUKHERJEE

10. maj 2019

Indiens første premierminister Jawaharlal Nehru havde set frem til besøget hos Joseph Stalin – der var alvorlige sager på dagsordenen til mødet mellem lederen af de alliancefrie nationer og den sovjetiske diktator.

Så det kom som noget af en overraskelse, at Stalin allerhelst ville tale om Raj Kapoor og hans nyeste film Awaara, der med slet skjulte referencer til Charlie Chaplin fulgte den venlige landevejsridder Awaara og hans kærlighedskvaler.

»Hvad er det med den vagabond?« skulle Nehru efter sigende have sagt, da han vendte hjem til Delhi.

»Stalin ville ikke tale om andet!«

Ja, hvad der var med Awaara? Det var såmænd bare en film, der var blevet set af estimeret 300 millioner indere, 100 millioner russere, 120 millioner kinesere – vel at mærke i 1951. Og som kunne findes i biografer fra Kairo til Kenya. Fejrede sejrsgang over det, der dengang gik som den anden og den tredje verden, men også høstede hæder i Europa med en nominering til den store pris i Cannes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu