Læsetid: 18 min.

Peter Øvig: »Hold kæft, hvor er der egentlig mange, der har depressioner«

Dokumentaristen og forfatteren Peter Øvig Knudsen har med ’Min mor var besat’ skrevet en personlig bog om sin mors og sine egne depressioner. Den er både et opgør med tavshedskulturen omkring psykisk sygdom og med hans eget syn på psykiatrien
Peter Øvig ny bog om depression tabu behandling elektrochokterapi psykiatri

Peter Øvig stod op om natten og overførte penge, fordi han var overbevist om, at hans kæreste ville forlade ham og tage alle pengene med sig. Fotocollage.

3. maj 2019

Peter Øvig havde næsten opgivet at færdiggøre bogen om sin mor, Ellen Knudsen, der gennem hele hendes liv og gennem hans barndom led af dybe depressioner.

I starten af processen havde han siddet bøjet over sin mors lægejournaler for at få sat ord på hendes sygdom, der havde domineret hele familien, og han havde indset, at han genkendte de fleste beskrivelser hos sig selv. Det var, som om sygdommen langsomt begyndte at smitte ham gennem journalerne. Midt i ottende kapitel tog dæmonen for alvor fat.

Han blev indlagt på den lukkede psykiatriske afdeling på Rigshospitalet. Pludselig var han en del af det behandlingssystem, han i årevis havde været modstander af. Lægerne mente, at han skulle behandles med elektrochok. Dermed skulle han altså have den samme behandling, som hans mor modtog, og som hun altid havde sagt svækkede hendes hukommelse, og som han nu var bange for ville gøre ham til en zombie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Henrik Rasmussen
 • Troels Ken Pedersen
 • David Zennaro
 • Anders Olesen
 • Oluf Husted
 • ingemaje lange
 • Lise Lotte Rahbek
 • Jørn Andersen
 • Cristina Nielsen
 • Aaron Saunders
 • Randi Overgård
 • Grethe Preisler
 • Toke Kåre Wagener
 • Peter Wulff
 • Arne Albatros Olsen
 • Anker Nielsen
 • Steffen Gliese
Henrik Rasmussen, Troels Ken Pedersen, David Zennaro, Anders Olesen, Oluf Husted, ingemaje lange, Lise Lotte Rahbek, Jørn Andersen, Cristina Nielsen, Aaron Saunders, Randi Overgård, Grethe Preisler, Toke Kåre Wagener, Peter Wulff, Arne Albatros Olsen, Anker Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Altid sidst med det første og først med det sidste

Som daglig køber og læser af Information siden 1963 undrer det mig lidt, at Martha Christensens skildring i dokumentarisk romanform - 'En fridag til fru Larsen' - fra 1977 af samme problemstilling , stadig ikke er blevet fundet værdig til anmeldelse i 'pjoskeren'.

Men den udkom selvfølgelig også længe før #MeeToo-bevægelse og 'Fjerdebølge-feminismen" blev det 'det nye sort' for 'mønsterbryderne' fra den lavere sociale middelklasse og kun to år efter premieren på Oscarvinderen "Gøgereden" fra 1975.

Morten Balling, Trond Meiring, Raido Rafn, Anders Olesen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Grethe Preisler -
for få år siden opdagede jeg, at Martha Christensen det meste af sit pædagogliv arbejdede på en institution ret så tæt på, hvor jeg bor. Siden har jeg hver gang, jeg får stedet i mit synsfelt, set på det med ærefrygt. Hun havde - lige som Herman Bang, men uden helt at nå hans litterære kvaliteter - et blik og en interesse for "de stille eksistenser", som hun i sine glimrende romaner beskrev med empati, men uden sentimentalitet. Og selv om Dansen med Regitze er god - warning: den handler bl.a. om solidaritet - så fortjener resten af hendes forfatterskab en anerkendelse og et udbredt kendskab.

Birgit Kraft, Anders Olesen, Oluf Husted, Ole Kresten Finnemann Juhl, Jonna Jensen, Erik Fuglsang og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Herdis Weins -
Ja - 'socialrealisten' Martha Christensen er på mange måder et dansk sidestykke til den svenske 'proletarforfatter' Moa Martinson. Har du forresten nogensinde fået bekvemmet dig til at læse valkyrien Thit Jensens 'Stygge Krumpen'? Første kapitel, som er en slags prolog til resten af handlingen, er i mine øjne fuldt ud på litterær omgangshøjde med det bedste i broderen og nobelpristageren Johannes V's berømmede 'Kongens Fald'.

Mænd er squ undertiden nogle sjove snørestøvler, når det gælder deres forhold til mødre, søstre, ægtefæller og kærester af hunkøn ... ;o)

Anders Olesen, Oluf Husted og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Grethe Preisler -
jeg har ikke blot læst "Stygge Krumpen" - den står i min bogreol og bliver med 7-8 års mellemrum genlæst.
Hendes beskrivelse af trosset af 30-års krigens lejesoldaters hærgen gennem jylland er formidabel og hårrejsende. Den står prentet på min nethinde og kan ikke udviskes, ligegyldigt hvor meget jeg prøver. Kunnw hunskrive - ja det ved gud hun kunne. Johannes overgik hende trods alt litterært i det samlede regnskab - men som menneske gav hun ham så meget baghjul. Lad os aldrig glemme hendes kamp for frivillig moderskab.

David Zennaro, Anders Olesen, Oluf Husted, Bjarne Bisgaard Jensen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Karoline Mønsted

Fantastisk artikel.
Depressioner og anden psykisk lidelse burde ikke være mere tabubelagt end et brækket ben.
Det må være første skridt til at kunne bryde med det "ulevede" liv, som Peter Øvig beskriver.

Lis Kyllikki Turunen Pedersen

….. jeg kommer helt i tvivl! kommentere jeg NU interviewet med Peter? det HÅB/er jeg.... og jeg skal på ingen måde bestemme, hvilke inspirationer det giver,,,,,, altså det læste. Tusind - millioner - trillioner TAK til Peter for at turde vov`e … ligeledes til journalisten for det samme. TAV(s)hed... har også været både pest og kolera i mit personlige liv … jeg syntes - det jeg foreløbig har læst om "bogen" - giver et gedigent og stille håb om; at noget ER forandret …. jeg tænker også jeg må læse bogen... jeg er sær ( lige nu ) nysgerrig på , hvor er FAR i alt det her... og hvor spørger journalister ikke om det? ( jeg har også læst interviewet i Politiken ) GOD vind til Peter Øvig Knudsen med de fortsatte skriverier. OG til Information for jeres optagethed af det "private".