Klumme
Læsetid: 4 min.

Træls at få modbevist sin nye faglitterære bogs bærende konklusioner på live radio ...

... Det skete for forfatteren Naomi Wolf i et radiointerview på BBC for nyligt. I denne uge er kulturredaktionen blevet beriget af denne milepæl indenfor akavethed. Vi takker også årets myreflittige Reumert-jury og siger pænt farvel til nedrivningsminister Mette Bock, følger den presseetiske debat om TV2’s dokumentar om daginstitutioner og erfarer, at Ed Sheeran er en af verdens mest ’shazammet’ kunstnere, som alle kender men ikke kan huske
... Det skete for forfatteren Naomi Wolf i et radiointerview på BBC for nyligt. I denne uge er kulturredaktionen blevet beriget af denne milepæl indenfor akavethed. Vi takker også årets myreflittige Reumert-jury og siger pænt farvel til nedrivningsminister Mette Bock, følger den presseetiske debat om TV2’s dokumentar om daginstitutioner og erfarer, at Ed Sheeran er en af verdens  mest  ’shazammet’ kunstnere, som alle kender men ikke kan huske

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kultur
31. maj 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Farvel til Nedrivningsministeren

Rasmus Bo Sørensen

Mette Bock er færdig i dansk politik. Det meddelte hun søndag aften, kort efter at hun som spidskandidat for Liberal Alliance blev vraget af vælgerne ved EP-valget. Som politiker vil hun især blive husket for at have omdannet Kulturministeriet til et nedrivningsfirma.

Hun var med til at indføre det såkaldte omprioriteringsbidrag, der indebærer et sparekrav til samtlige statslige kulturinstitutioner på to procent om året. Hun var de facto med til at lukke Radio24syv med kravet om, at 70 procent af medarbejderne i den fjerde FM-radiokanal skal placeres 110 kilometer fra København.

Hun lykkedes med at gennemføre et slet skjult ideologisk angreb på KVINFO, da hun med haltende faglige argumenter fjernede halvdelen af den statslige støtte til centret. Og endelig førte hun an i den historiske svækkelse af DR, da regeringen sammen med Dansk Folkeparti skar 20 procent af bevillingerne til det statsejede mediehus. Men nu er Nedrivningsministeren blevet væltet af magtens ’wrecking ball’. Vi glæder os til at se, om hun nu selv skal ud og bygge noget op.

Naomi Wolf skrev bog på forkert grundlag

Lone Nikolajsen

»Det tror jeg ikke, du har ret i,« er en af de trælsere sætninger, man kan blive udsat for, mens man sidder i et radioprogram og fortæller om sin nye faglitterære bogs bærende konklusioner. Og det var præcis, hvad BBC’s radiovært Matthew Sweet sagde til den amerikanske forfatter Naomi Wolf i sidste uges udgave af programmet Free Thinking.

Radiointerviewet handlede om Wolfs nye bog, Outrages: Sex, Censorship, and the Criminalization of Love om kriminalisering af seksuelle minoriteter i victoriatidens England. Ved at læse retsdokumenter fra Londons største domhus Old Bailey var Wolf nået frem til, at der midt i 1800-tallet var en bølge af henrettelser af homoseksuelle mænd – hvad man ellers mener skete for sidste gang i 1835.

Sagen var, at Naomi Wolf havde misforstået det centrale begreb (i stedet for at slå det op). Der stod godt nok »death recorded« (på dansk cirka: »død noteret«) i dokumenterne. Men Matthew Sweet kunne – for åben mikrofon – fortælle hende, at det i datidens retslingo betød benådet, ikke henrettet. Derudover havde Wolf ikke belæg for at sige noget om, om det, mændene var dømt for, var sex med samtykke eller overgreb.

Så blev Naomi Wolf så meget klogere. Og radiohistorien blev et akavet øjeblik rigere.

Ingen teaterbevidsthed uden Reumert

Katrine Hornstrup Yde

På søndag uddeles årets (ømt falliske) Reumertpriser, når eksperter udråber og hylder alt godt ved dansk scenekunst. Sådan har det været siden 1998. Men sådan er det ikke i år.

Sponsoren Bikubenfonden har fundet nye kulturelle jagtmarker, så Reumert-juryen har med nye samarbejdspartnere måttet kæmpe en fest igennem, mens de leder efter en fremtidig sponsor.

Det er godt med en årlig mulighed for at fejre en branches landvindinger. Men det er dertil helt enormt vigtigt, at en lille skare af mennesker forbliver motiveret til at rejse landet tyndt for at danne sig det fulde overblik over, hvor dansk scenekunst er lige nu, hvem der viser vejen, og hvor talenterne gemmer sig.

Man kan ikke læse eller bingewatche sig til det overblik. Det er en livsstil at danne sig det. Og det besvær, de gør sig, er afgørende for vores fælles teaterbevidsthed og –historieskrivning. Årets fejring af dansk teater bør derfor også være en fejring af dets jury.

Skjult kamera i daginstitutioner

Andrea Dragsdahl

Tirsdagens TV2-dokumentar, der viser pædagogisk svigt i to børneinstitutioner »bag facaden«, er knugende fjernsyn og samtidig en presseetisk udfordring. Forældre har raset over brugen af skjult kamera og stiller spørgsmål ved, hvad det ucensurerede råmateriale kan blive brugt til i forkerte hænder.

»Er alle optagelser harmløse eller findes der optagelser af børnene uden tøj?« skriver forældrene fra den ene institution i et åbent brev til TV2.

»Jeg kan sagtens forstå, at forældre er berørt af den her situation, men vi mener, vi har gjort, alt vi kunne for at imødekomme dem, uden at det har skulle forhindre, at historien kunne komme frem, da vi mener, der er tale om en væsentlig og samfundsrelevant problematik,« siger redaktør på TV2, Lasse Bjerre.

Andre raser over dokumentarens afsløring af flere institutioners gennemgående mangel på evne til at yde omsorg for børnene. Tilbage står man som seer fortvivlet og forvirret. Er vi blevet klogere på et strukturelt problem, eller skildrer dokumentaren enkeltstående gruopvækkende eksempler? Mange offentlige holdninger følger...

Ørehængernes sporhunds Top 200

Ralf Christensen

Du har måske hørt sætningen »shazam det« – et varemærke, der er blevet til et verbum, akkurat som »google det«. Shazam er navnet på app’en, som du åbner for at identificere en sang, du ikke kender.

Shazam har deres egen top 200 over de mest shazammede sange, og det interessante er, at listen ikke kun indikerer, hvad der er mest populært. Listen overbefolkes også – udover store nye popnavne som Billie Eilish og Lil Nas X – af de mest generiske og anonyme kunstnere, som er noget sværere at spotte. Blandt de mest shazammede sange nogensinde finder vi således sange fra udvandrere som Ed Sheeran, Passenger og John Legend.

Afsløring: Kendrick Lamar, Aretha Franklin, Dolly Parton og Lou Reed er hverken på den aktuelle Top 200 eller på Shazams all time Top 20. Men David Ros ligger nummer 200 – med Reeds nummer »Walk On The Wild Side«.

Nu findes Podcastprisen

Lone Nikolajsen

Tiden er kommet til at uddele priser til danske podcasts, mener Center for Podcasting og Podcastfestivalen (som for tiden foregår i København). Derfor uddelte de tirsdag Podcastprisen, som gives til podcasts i fem kategorier. Årets fortælling blev den totalt fremragende og hjerteskærende podcast Et langsomt mord fra P1.

Derudover var der en pionerpris til Third Ear, en pris for årets koncept, årets samarbejde og årets talent. Næste år skal der være endnu flere kategorier, siger de brave folk bag prisen, hvad der kun er passende, nu der hele tiden kommer nye gode podcasts til.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Katrine Damm

Tak! Tak, tak og atter TAK, Mette-EU-mus, for at du nu har sagt, at du er HELT ude af politik.
Af hjertet TAK!

Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Kenneth Krabat anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Jeg kan helt tilslutte mig Katrine Damms kommentar.
I øvrigt har Mette Bock vist ikke nogen steder, hvor hun har været ansat, bidraget med nogte positivt eller efterladt sig et savn. Spørg f.eks. på jyske Vestkysten .

Katrine Damm

Store Moderator og Information, nu må I edderbrandbrøleme se at få styr på kommentarer af ovenstående slags, vi har nu været nødsaget til at se på det i flere måneder.

Jeg er såkaldt 'slutbruger' og tvangsdigitaliseret, så jeg aner ikke hvordan, men kender folk, der ved noget om det og det forlyder, at det såmænd ikke er særligt svært - kompliceret, så vil I ikke være søde at få det ordnet...

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Erik Fuglsang og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Katrine Damm -
jeg tænker, der må være et marked her, når nu man gør sig så store anstrengelser for at opfinde nye navne.