Læsetid: 5 min.

Der er meget at være frustreret over og lave film om i verden lige nu

Det politiske engagement blomstrer i filmene i hovedkonkurrencen i Cannes, hvor ikke mindst franske Ladj Ly og britiske Ken Loach vækker opsigt med vrede og hjerteskærende historier om mennesker på kant med samfundet
I Ladj Lys ’Les Misérables’ er en flok unge, sorte knægte fra den socialt belastede forstad Montfermeil taget ind til centrum af Paris for at se VM-finalen i fodbold i 2018 og fejre sejren sammen med resten af byen. De føler sig som franskmænd og som en del af fællesskabet, men da de kommer hjem til Montfermeil, er alt igen, som det plejer: De er de udstødte, de elendige.

I Ladj Lys ’Les Misérables’ er en flok unge, sorte knægte fra den socialt belastede forstad Montfermeil taget ind til centrum af Paris for at se VM-finalen i fodbold i 2018 og fejre sejren sammen med resten af byen. De føler sig som franskmænd og som en del af fællesskabet, men da de kommer hjem til Montfermeil, er alt igen, som det plejer: De er de udstødte, de elendige.

Foto fra filmen

18. maj 2019

CANNES – »Kære venner, husk, at der hverken er dårlige vækster eller dårlige mennesker. Der er kun dårlige dyrkere.«

Sådan skrev den franske forfatter Victor Hugo i 1865 i Les Misérables (De elendige), og citatet afslutter franske Ladj Lys spillefilmdebut med samme titel, der deltager i hovedkonkurrencen i Cannes i år. Filmen foregår i nutiden, i Montfermeil, en socialt belastet forstad til Paris, og har måske ikke umiddelbart så meget med Hugos klassiker at gøre. Og dog. Begge fortællinger handler om mennesker på bunden af et samfund, der helst så dem forsvinde. Tilmed skrev Hugo noget af De elendige i Montfermeil, hvor bogen også foregår, og hvor der for godt 15 år siden var voldsomme uroligheder og sammenstød mellem politiet og stedets unge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

jan henrik wegener

Jo. Mere end før?
Hvis man tror det er det måske fordi man har glemt hvad der var af frustrationer, tragedier potentielle og virkeliggjorte katastrofer o.s.v.
Fra en anden synsvinkel er der en del spænding.