Læsetid: 14 min.

Yanis Varoufakis: »Der er en europæisk konflikt mellem oppe og nede. Ikke mellem Sydeuropa og Nordeuropa«

Den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis vil revolutionere det europæiske demokrati og skabe en solidarisk grøn omstilling med milliardtunge investeringer. For status quo fører ikke bare til en ustyrlig klimakrise, men også til EU’s og demokratiets undergang
Yanis Varoufakis er ikke just imponeret over den europæiske valgkamp. »Vi sidder i et kriseramt Europa med en facistisk trussel fra højre og så handler valgkampen ikke om, hvordan vi skal ændre Europa, men om man er for eller imod EU,« siger han. 

Yanis Varoufakis er ikke just imponeret over den europæiske valgkamp. »Vi sidder i et kriseramt Europa med en facistisk trussel fra højre og så handler valgkampen ikke om, hvordan vi skal ændre Europa, men om man er for eller imod EU,« siger han. 

Malene Lauritsen

16. maj 2019

»Hvis du ville ændre Romerriget, så måtte du begynde i Rom. Hvis du i dag vil ændre Europa, så må du begynde i Tyskland.«

Yanis Varoufakis sidder helt rank i læderstolen foran et lille cafébord på et nobelt hotel i Berlins shoppinggade Friedrichstrasse. Her få uger før valget til Europa-Parlamentet tager den græske økonomiprofessor sig gerne en times tid til at forklare sit syn på Europa.

»Vi vil ikke bare fortolke Europa, men forandre Europa. Derfor stiller jeg op som græker i Tyskland. Men vi har også en tysker i Grækenland, en italiener, der stiller op i Frankrig osv. Vi vil vise, at det faktisk er muligt at skabe et europæisk demokrati.«

Når Yanis Varoufakis siger »vi«, så mener han den tyske gren af bevægelsen Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25), som Varoufakis var med til at grundlægge i 2016 her i Berlin, og som han i kraft af en bopæl i byen nu kan stille op for som spidskandidat til Europa-Parlamentet.

Som transnational liste er DiEM25 samtidig del af bevægelsen Det Europæiske Forår, der omfatter 15 grønne og venstreorienterede partier og bevægelser, herunder det danske Alternativet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Erik Karlsen
 • Espen Bøgh
 • Gert Romme
 • Torben K L Jensen
 • Anders Graae
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Jes Kiil
 • Torben Lindegaard
 • Katrine Damm
 • Johnny Christiansen
 • Kurt Nielsen
 • Christian Estrup
Erik Karlsen, Espen Bøgh, Gert Romme, Torben K L Jensen, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Jes Kiil, Torben Lindegaard, Katrine Damm, Johnny Christiansen, Kurt Nielsen og Christian Estrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

"Lad falde hvad ikke kan stå" En kapitalistisk liberalistisk lov der synes at have ramt EU.

Torben K L Jensen

"Lad falde hvad ikke kan stå" En kapitalistisk liberalistisk lov der synes at have ramt EU.

"Hvis du ville ændre Romerriget, så måtte du begynde i Rom".

Romerriget blev altså ikke ændret. Men og enhver organisation fungerer - og normalt godt, så længe den tilfører brugerne de goder, de forventer. Dette gælder romerriget, Den Europæiske Union, Brugsen på hjørnet, frimærkeklubben og alle andre organisationer.

Men når brugerne ikke føler, de får værdi for pengene, dør enhver organisation stille og roligt. - Det gjorde romerriget, det gør EU, og det går såmænd også det danske statssamfund, hvis brugerne ikke mere har brug for organisationen.

Tidligere talte man om "borgernes Europa", og i den periode virkede EU ganske godt for de fleste borgere. Men så i 1990-erne skiftede den politiske opfattelse blandt EU-landenes politiske ledere, og langsomt men sikkert har man sat kommercielle interesser over borgernes.

Jeg tror ikke, EU står overfor et nedbrud netop nu, men hvis ikke EU og EU-landenes politiske ledere tilpasser hele samfundet til borgernes behov, vil der på sigt ske noget, hvor EU ikke mere giver nytte, - og så er EU på vej til at miste aktualitet.

Derfor er der behov for alle de gode input og visionære nytænkninger, vi kan få. Og dette er formentlig en af dem.

Karsten Lundsby, Henrik Peter Bentzen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Gab

Varoufakis tonede frem på de internationale medier, da han mente, det var OK for Grækenland ved en folkeafstemning ensidigt at beslutte, at landet ikke ville betale sin gæld.

Fint nok. Det betyder i normalt sprog konkurs og dermed udelukkelse fra videre kreditgivning.

Men det mente han ikke. Han ville opfinde en ny hokus-pokus økonomi, hvor man kan sætte sig i gæld til højre og venstre uden vilje til nogensinde at betale gælden tilbage - og samtidig bevare sin kreditværdighed. Man tager bare en folkeafstemning, som beslutter, at man skider på gælden (selv om det indebærer, at der så er andre lande, der skal undgælde - også lande, der var økonomisk dårligere stillede end Grækenland).

Han fik sin folkeafstemning - og løb næste morgen væk.

At nogen i dag kan fæste bare den mindste lid til hans dømmekraft overgår min fantasi. Verden vil bedrages.

Thomas Andersen, Jens Winther, Thomas Krogh, Christian De Thurah, Per Torbensen, Steen Piper, Joen Elmbak, Palle Jensen og Ulrik Bjørn Jeppesen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Der er flere logiske fejlslutninger i hans vision om et føderalt Europa ledet af en "europæisk" demos , der vil få løst Europas problemer.

For det første: Hvorfor skulle der være brug for en føderation, hvis en europæisk demos i alle europæiske lande er enige i f.eks. at reducere mere C02? Hvis man kan blive enige om samarbejde, hvorfor så blive til én stat?

For det andet, må man spørge sig selv om hvor mange der skal til før en europæisk demos har talt? Er det nok med franskmænd, f.eks? Hvor ofte skal mindre lande tromles ned af de større? Skal Polen kunne diktere hvilke luftfiltre virksomheder skal bruge i hele Europa? Er det sådan det skal foregå?

Espen Bøgh

Man sidder tilbage med lidt "Cirkus"fornemmelse ligesom med Alternativet - med flot lyder da.