Læsetid: 6 min.

Anmelderne anbefaler: Her er de bøger, du bør læse i sommerferien

13 søvnløse nætter fra en god digters bedste bog, et libertinermesterværk og science fiction-prosastykker, der er for uhandy til stranden, men alligevel oplagt som sommerferielæsning. Informations kritikere anbefaler bøger til din sommerferie
læse bedste bøger i sommerferien 2019 anbefaling

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

7. juni 2019

Her er de bøger, Informations anmeldere anbefaler at læse i sommerferien 2019.

Litteraturanmelder Martin Bastkjær anbefaler

Maggie Nelson: ’Argonauterne’

Selvbiografiske stykker blandes med små afsnit om queerkunst og refleksioner over identitet, køn, moderskab og begær. Nelson veksler ubesværet mellem at skrive om amning og analsex, om fødsel og fisting. En klog og rørende essayistisk hybrid.

Rebecca Solnit: ’Mænd forklarer mig ting’ og ’Alle spørgsmåls moder’

Solnits essays er et væsentligt bidrag til kampen for ligestilling. Hun skriver både kækt og kontant om alt fra voldtægtsjokes til frivillig barnløshed. Tilsammen afdækker de to bøger på grufuld vis en række kvindeundertrykkende mønstre.

Pierre Choderlos de Laclos: ’Farlige forbindelser’

Et overset libertinermesterværk om intriger og selvbedrag. Laclos’ brevroman fra 1782 er en forfaldshistorie om to personer, der forfører andre for at få hævn (og lidt for deres egen fornøjelses skyld). Morsom, rystende og skingrende underholdende!

Debatredaktør Gry Inger Reiter anbefaler

Preben Wilhjelm: ’Kampen for retsstaten’

Den mest tankevækkende politiske udgivelse, jeg har læst det seneste halve år. Wilhjelm redegør grundigt og overbevisende for, at vor tids politikere har langt mindre respekt for den enkeltes frihed, end den danske retsplejelovs fædre havde for 100 år siden.

Thomas Larsen: ’Mette Frederiksen – Et politisk portræt’

For politiknørder er portrættet af Danmarks nye statsminister et must-read. Læses den med en sund portion kildekritik giver den et godt indblik i, hvordan Mette Frederiksen ser sig selv og sit projekt – og hvordan hun gerne vil ses.

Benny Andersen: ’Samlede digte’

Da Benny Andersen døde sidste sommer, tog vi hans samlede værker ned fra hylden derhjemme og læste højt ved morgenbordet. Tårerne trillede ved genlæsningen af hans humoristiske hverdagsvisdom.

»Målt på langs er livet kort
men lodret målt uendeligt«.

Litteraturanmelder Nanna Goul anbefaler

Shahrnush Parsipur: ’Kvinder uden mænd’

Årets so far mest overrumplende, fabelagtige læseoplevelse. Iranske Parsipur fremmaner nøgtern magi, myrder ægtemænd, punkterer jomfruhinder og planter mennesker, der vokser som træer. Det er en berusende kombination af velgørende kynisme og fortællingerne fra Tusind og én nat. Ganske enestående.

Niels Lyngsø: ’Ti dages stilhed’

Litteratur om meditation, yoga og lignende bevidsthedsøvelser er ofte spækket med new age-lingo, og det kan hurtigt spolere morskaben. Jeg har imidlertid stor tiltro til forfatteren Niels Lyngsøs kritiske beretning om at trække stikket og deltage i ti dages stilheds- og meditationskursus langt ude i de svenske skove.

August Strindberg. ’Inferno’

Ingen sommer uden torne. Strindbergs modernistiske odyssé gennem helvede og hans digteriske frustrationer, eksperimenter og vanvidsrus kan nok få en filuris til at smelte. Den slags kan man også trænge til i løbet af en lang sommer med badevinger.

Kulturjournalist Anita Brask Rasmussen

Angie Thomas: ’On the come up’

»Jeg tager min bog om (hvid) amerikansk historie,« fortæller den sorte high school-elev Bri i denne young adult-roman, der hele tiden danser mellem aggression og resignation i et kvarter, hvor drømme fødes af desperation.

Adam O: ’Den rustne verden – flugten fra Danmark’

Fire søskende, der rejser på kanten af klimaapokalypsen gennem et Danmark begravet i affald, møder en robot, der er mere menneskelig end de voksne, og indleder et venskab, der beskrives så smukt, at det resulterer i tårer, der kunne ruste verden væk.

Henrik Pontoppidan: ’De dødes rige’

Alle snakker om Lykke-Per, men hvis man vil læse Pontoppidan, hvor han er allermest pessimistisk og køligt katastrofekonstaterende, så kan jeg stærkt anbefale historien om Torben og Jyttes kærlighed og åndelighed. Jytte! Sikke en kvinde! Sikke et kvindeportræt!

Kristin Vego

Rachel Cusk: ’Omrids’

Rachel Cusks fortælling om en kvinde, der rejser fra London til Athen for at undervise et hold i kreativ skrivning, befinder sig et sted mellem roman og novellesamling. Igennem ti samtaler med de mennesker, hun møder, får vi langsomt et indblik i, hvem hun selv er.

Sally Rooney: ’Normale mennesker’

Sally Rooneys roman om to unge mennesker fra hver sin klassebaggrund i Irland er svær at lægge fra sig. Portrætterne er indsigtsfulde og nådesløse, kloge og præcise. Romanen strækker sig over at par år, men man får lyst til at følge personerne igennem hele deres liv.

Eurora Welty: ’The Optimist’s daughter’

Eudora Weltys sydstatsfortælling blev først udgivet som en novelle og siden udviklet til en prisvindende roman i 1972. Da hendes far ligger på hospitalet, møder Laurel hans nye unge kone Fay, og hun tilbringer nogle skelsættende dage i sit gamle barndomshjem.

Anmelder Tue Andersen Nexø

Pablo Llambias: ’Zombierådhus’

Llambias’ nyeste bog passer ikke til stranden, den er for stor og uhandy, dens fortællinger fra danske kommuner sprænger alle rammer. Talende hunde, googlefotografer, danske omfartsveje og verdens undergang optræder side om side. Et utroligt billede af en ødelagt velfærdsstat og dens drømme og mareridt.

Laura Ringo: ’Papirbryllup’

Forlaget betegner Papirbryllup som en ungdomsroman, men jeg ville ikke give den til en teenager. Det er den alt for skarp og hård til, denne bedragerisk enkle og suverænt styrede fortælling om bulimi, det københavnske boligmarked og piger på randen af et nervøst sammenbrud. Forårets store overraskelse.

Ola Julén: ’Orissa’

Svenske Ole Juléns små, ulykkelige sætninger bliver ved med at spøge i dansk litteratur. Det er så kort, at det knapt er digte, men rammer forbløffende rent, uanset hvor tit man læser dem:

»Hvad er det for en smerte
som ikke slipper?
 Jeg som skulle
være fuld af kærlighed«.

Lone Nikolajsen

Mette Moestrup: ‘Til den smukkeste’

En god digters foreløbigt bedste bog, hvori det antikke Grækenlands ni muser og 13 søvnløse nætter udstikker rammerne for en vild og smidig refleksion over skønhed, vold, sprog og tilhørsforhold. Historisk bevidst og musikalsk begavet samtidspoesi.

Christina Hesselholdt: ’Virginia is for lovers’.

En gotisk fabulerende true crime-roman om en ung kvinde fra USA’s sydstater og hendes grænseoverskridende mor. Og om hendes forhold til en jævnaldrende tysker, med hvem hun bliver dømt for mordet på sine forældre. Flere stemmer blander sig.

Robert Walser: ’Jakob von Gunten’

En vidunderligt morsom dagbogsroman om en stor drengs ankomst til et let grotesk tjenerinstitut, der udgør et forvrænget billede af det datidige borgerskabs normer. Dem prøver Jakob på subtilt komisk vis så at efterleve og eftersnakke.

Kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde anbefaler

Sally Rooney: ’Samtaler med venner’ og ’Normale mennesker’

Gør som alle andre, og elsk det irske millennial-mirakel Rooney, hvis bøger glider ned som en ungdomsromance på Netflix, alt imens hun sniger marxisme ind ad bagdøren og stilistisk suverænt viser os, hvor ringe vi fatter, hvad der er op og ned i eget liv.

Liv Strömquist: ’I’m every woman’

Kår historiens allermest provokerende boyfriend: Karl Marx, der duskede tjenestepigen? Picasso? Den psykopatiske besidder Elvis? Den svenske tegneseriesatiriker Strömquist tæsker løs på mænd, børn og kvinder med dybderesearchet spid og humor, det er grumt slik, man hapser med kæmpe kluk

Goethe: ’Den unge Werthers lidelser’

Oh åh av at være ung! Intet menneske føler sine følelser så intenst som Werther, der falder så hårdt for Lotte og i dagbog og breve beretter om hjertets ekstase og floder af tårer. Sublim og vidunderligt svulstig skrivekunst, der klemmer hjertet vågent på ny

Erik Skyum-Nielsen

Hans Otto Jørgensen i samarbejde med grafiker Anders Gerning: ’Nedrakket til skrift’

Gladiator Jørgensens processuelle festfyrværkeri af en monstrøs mammutbog har som ferielæsning den fordel, at man kan begynde og standse op hvor som helst. Fascinationen er overalt i top, når han pløjer sig igennem sprogmassivet på jagt efter et nærvær ved ordenes grænse.

Georgi Gospodinov: ’Blinde Vajsja og andre historier’

Kald dem anekdoter, noveller eller groteske tankeeksperimenter, disse 30 letlæste korte historier af Bulgariens bedste nulevende forfatter. Genreetiketten er ligegyldig, hovedsagen er det intellektuelle overskud, idérigdommen, uforudsigeligheden.

Meïr Aron Goldschmidt: ’En Jøde’

Trods originalens udgivelsesår 1845 ligger Goldschmidts fænomenale debutbog milevidt fra datidens dannelsesroman. Der er i stedet tale om et nærstudie af hjemløshed: kulturelt, eksistentielt, religiøst og socialt. I disse folkeblandingstider er Jacob Bendixen et både nødvendigt og lærerigt bekendtskab.

Chefredaktør Rune Lykkeberg anbefaler

Orhan Pamuk: ’Den rødhårede kvinde’

Denne kriminalroman er en dragende fortælling om en ung mand i Istanbul, som bliver forelsket i en rødhåret skuespillerinde og kommer ud for en spektakulær ulykke. Men det er også en bog, som viser, hvordan romankunsten kan knytte myter og virkelighed, Vesten og Østen sammen i en formidabel historie.

Bill McKibben: ’Falter’

Hvis man vil have overblik over de sidste tredive års klimakamp, indsigt i hvorfor kampen er ekstremt svær, og udsigt til hvordan den alligevel kan vindes, skal man læse den amerikanske forfatter og aktivist Bill McKibbens nye bog.

Gertrude Stein: ’The Autobiography of Alice B. Toklas’

Udførelsen er lige så genial som ideen til denne klassiker. Gertrude Stein har skrevet sin egen historie som sin elskerindes selvbiografi:

»I like a view«, som hun skriver:

»but I like to sit with my back turned to it«.

Sommerbøger 2019

Hvad skal du læse i sommerferien? Det giver Informations kritikere en masse gode bud på – og der er både nye bøger og klassikere på listen. Og som en service til landets nye statsminister giver vi et bud på, hvilke bøger der kan give et indblik i den køns- og identitetspolitiske debat, der deler Danmark – og hvilke bøger, der kan gøre statsministeren klog på den europæiske virkelighed.

Læs også interviews med den ungarske filosof Ágnes Heller, der advarer mod den nye europæiske nationalisme, med den eksil-iranske forfatter Shahrnush Parsipur, hvis roman ’Kvinder uden mænd’ nu endelig udkommer på dansk og med den svenske litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström, der i sin nye bog viser, at litteraturhistorien er fuld af vidnesbyrd om seksuelle overgreb.

Andre artikler i dette tillæg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu