Fænomenet ’kafkask’ er grotesk overforbrugt og misforstået

Emily Temple har lavet en liste over ’kafkaske’ fænomener i anledning af 95-året for Franz Kafkas død. Begrebet er blevet udvandet og dårligt defineret. Og så har Mario Vargas Llosa annonceret sin næste roman, som kommer til oktober
Emily Temple har lavet en liste over ’kafkaske’ fænomener i anledning af 95-året for Franz Kafkas død. Begrebet er blevet udvandet og dårligt defineret. Og så har Mario Vargas Llosa annonceret sin næste roman, som kommer til oktober
Kultur
14. juni 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

INDIEN

GHOSHS NYE BOG

I 2016 udgav den indiske forfatter Amitav Ghosh (f. 1956) den nonfiktive bog The Great Derangement, der undersøgte verdens kollektive benægtelse af klimakatastrofen, ikke mindst når det gjaldt skriftkunsten – romanerne gik kun sideværts forbi den døde elefant på havbunden. Dette forhold gælder i mindre grad de spekulative litterære genrer, hvorfor skylden for denne virkelighedsfornægtelse mere angår de realistiske genrer.

Nu har Ghosh så udgivet en ny bog, der sætter bisserne lige i halsen på miljøkatastrofen og de dermed relaterede migrantkriser. Og han har forladt realismen for at kunne forholde sig til virkeligheden. Bogens titel er Gun island: Bogen handler om en bengalsk antikvarboghandler i Brooklyn, men vilde tilfælde, irrawaddy-delfiner, sære cykloner og iltfattige oceaner er også med.

PERU & GUATEMALA

VARGAS LLOSAS NYE BOG

Den peruanske forfatter Mario Vargas Llosa (der i øvrigt besøger Danmark nu til sommer) annoncerede i mandags ved bogmessen i Madrid sin næste roman. Den udkommer til oktober og får titlen Tiempos recios (Strenge tider) og handler om det CIA-organiserede militærkup, der afsatte Jacobo Árbenz, en socialist, der i 1951 blev valgt ved det første demokratiske valg i Guatemala.

Men hans virke huede ikke præsident Eisenhower og slet ikke United Fruit Company, der ejede millioner af hektarer med bananpalmer i det lille centralamerikanske land. Så et kup blev gennemført i 1954 og en militærjunta indsat.

Konsekvenserne var politisk uro, 200.000 døde, en million flygtninge og utallige nedbrændte landsbyer. Og kaosset fortsætter. Bare spørg på grænsen mellem USA og Mexico.

USA & TJEKKIET

KAFKASK LISTE

Forleden var det 95 år siden, at Franz Kafka døde, og i den anledning har Emily Temple på hjemmesiden lithub.com lavet en lang liste over ’kafkaske’ fænomener. Hun påpeger selv, at ordet er grotesk overforbrugt, misforstået og skidt defineret. Den første til at benytte ordet var i øvrigt Franz Kafka selv, der brugte det i den cirka stik modsatte betydning i teksten Brev til min far.

Men i denne ubetvivleligt kafkaske verden, er det altid rart med en liste, der omfatter både »det dødsens alvorlige og det ekstremt fjollede, det faktisk kafkaske og det blot irriterende«.

Et par pluk fra listen: »Kundeservicetelefoner, Kazuo Ishiguros The Unconsoled, datingkultur, NSA, dødsstraf, Clarice Lispectors Passionen ifølge G.H., IKEA, Trumps bromance med Putin, retssagerne om Kafkas efterladte papirer, nutiden, fremtiden.«

ARGENTINA & URUGUAY

KIRCHNER LÆSER

Den tidligere argentinske præsident og nuværende senator for Buenos Aires-provinsen, Cristina Kirchner, mødte denne uge op i en retssal for at forsvare sig mod de talrige anklager om korruption, der stadig hænger ved efter hendes præsidentperiode (der sluttede i 2015, hvor hun blev erstattet af højrefløjspolitikeren Mauricio Macri).

På et knap så actionmættet tidspunkt i retssagen gav hun sig til at bladre i en bog: Josefina Licitras 38 estrellas (38 stjerner), der handler om den 31. juli 1971, hvor 38 kvinder flygtede fra et fængsel i Uruguays hovedstad Montevideo, alle medlemmer af venstreguerillaen Tupamaras og næsten alle under 25 år gamle. En af dem var Lucia Topolansky, kæreste med Pepe Mújica, den senere præsident. Som der står i avisen El Clarín: Kirchners valg af lekture var næppe tilfældigt.

UGENS 10 BØGER

De få steder på jordkloden, hvor mennesker har forbudt sig selv at komme, er naturen vendt tilbage. Big time. I karantænezonen rundt om det nedsmeltede Tjernobyl-atomkraftværk og den demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea er naturen på ganske få år – det rene ingenting i et evolutionsperspektiv – eksploderet i rigdom og mangfoldighed. De store pattedyr vender tilbage og trives.

Naturen har det fint, hvis bare den kan vide sig i sikkerhed for verdens farligste organisme, homo sapiens. Fra jordens synspunkt minder vi måske mest om hududslæt. Der er en defaitistisk tryghed i at vide, at naturen tager hævn. Ugens bogliste handler om naturen.

1. Isaak Walton & Charles Cotton: Den fuldkomne fisker (oversat af Johanne Kastor Hansen)

2. Henry David Thoreau: Walden – livet i skovene (oversat af Niels Brunse)

3. Stefano Mancuso: Brilliant Green: The Surprising History and Science of Plant Intelligence

4. C.Y. Frostholm: Træmuseet

5. John Seymour: Den nye selvforsynende have (oversætter Ole Husted Jensen og Gerd Have)

6. Rasmus Ejrnæs: Natur

7. Henrik Pontoppidan: Natur

8. Kjeld Hansen (red.): Dansk feltflora

9. Birgit Kristiansen: Danmarks vilde spiseplanter

10. Daniel Chamovitz: What a Plant Knows: A Field Guide to the Senses

SPANIEN & ENGLAND

OBERST ANTISEMIT

For to år siden udgav den spanske oberst af reserven og tidligere militærrådgiver Pedro Baños bogen Así se domina el mundo: Desvelando las claves del poder mundial. Denne bog blev i april i år udgivet på engelsk af Penguin med titlen How They Rule the World: 22 Secret Strategies of Global Power.

For nylig skrev forfatteren Jeremy Duns så et blogindlæg, der kalder Baños for en ’antisemitisk konspirationsteoretiker’ og at Penguin var bevidste om dette, eftersom de i den engelske oversættelse har bortredigeret visse afsnit om Rothschild-familien, et bankierdynasti, der har en prominent plads i mange konspirationsteorier. Dette fik så Penguin til at iværksætte en grundig undersøgelse af bogens indhold, hvorpå konklusionen lød, at Baños har ’markante’ holdninger, men ikke er antisemit.

USA

PRIS TIL TAYARI

Forleden blev shortlisten til Women’s Prize for Fiction (uddeles til en skønlitterær bog skrevet af en kvinde og udgivet på engelsk det forløbne år) barbaret ned til kun én vinder, og det blev den amerikanske forfatter Tayari Jones (født 1970), der vandt for sin fjerde roman An American Marriage.

Bogen handler om de to unge, ambitiøse og nygifte sorte mennesker, Celeste og Roy fra Atlanta, der står på tærsklen til deres liv sammen, da han bliver offer for et justitsmord: 12 års fængsel for en voldtægt, han ikke har begået. Ægteskabet går efterfølgende i skuddermudder. Forfatteren udtaler: »Indespærring er det sorte Amerikas monster under sengen«.

Tayari Jones er tidligere blevet rost af både Barack Obama og Oprah Winfrey. Prisen består af 30.000 pund og en bronzestatuette, begge dele anonymt doneret.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Og åbnes nogle af de kafkaske links, mødes man af spærringer i skikkelse af krav om accept af cookies eller privatlivsbetingelser.

I sandhed kafkask.