Læsetid: 8 min.

Fatoumata Diawara angriber omsorgssvigt og omskæring med sin indtagende ørkenvindsvokal

Den maliske singersongwriter Fatoumata Diawara springer omkring som en ustyrlig dansetrold, når hun optræder med sin farverige afrofolk. Hvert af hendes numre er en prosaisk feministisk opsang inspireret af egne traumer og den lokale wassouloumusik, som hun er blevet en slags global fanebærer for. Information portrætterer her den bemærkelsesværdige sanger og guitarist, der spiller på årets Roskilde Festival
Fatoumata Diawara fra Mali kan opleves på dette års Roskilde Festival.

Fatoumata Diawara fra Mali kan opleves på dette års Roskilde Festival.

Edmond Sadaka/ Ritzau Scanpix

25. juni 2019

Vildt og ekstatisk drejer hun om sig selv, så de hvide skaller for enden af hendes korte sorte dreadlocks svinger til alle sider. De farvestrålende skørter står om hende. De kan knap nok følge med de livlige benryst, vrikkende hofter og flagrende fødder.

Hun stamper barfodet og hårdt i scenegulvet, for selvfølgelig har hun ikke sko på, når hun optræder. Hun er jo afrikaner, som hun siger. Hun elsker Afrika. Hun elsker Mali, råber hun til sit publikum, selv om den smerte og ensomhed, der har gjort hende til den karismatiske og kampvillige verdensmusikant, hun er, i høj grad skyldes hjemlandets patriarkalske traditioner og kvindeundertrykkende normer.

Fatoumata Diawara har altid været anderledes, og i dag agiterer hun åbenhjertigt for alles – særligt børns – ret til at skille sig ud. Selv når hun spiller til Grammy-uddelingen eller på festivaler rundt omkring i verden, synger hun primært til det Afrika, hun stammer fra. Til alle de små piger, hun kan genkende sig selv i, og som hun inderligt ønsker vil få en friere og mindre smertefuld opvækst, end den hun selv har haft. For hendes egen barndom var ikke for småbørn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • David Zennaro
ingemaje lange og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer