Læsetid: 9 min.

»Som forfatter vil jeg normalisere den frie natur og det vilde dyreliv«

Med sin globale bestseller om det mystiske naturområde Area X har den amerikanske forfatter Jeff VanderMeer gjort fiktion til en del af klimakampen. Romaner kan skabe identifikation og følelser omkring det forandrede natur og miljø omkring os på en anden måde end journalistik og dokumentarisme, mener han
Senest har VanderMeer udgivet serien Borne, der handler om klimaflygtninge og bioteknologi. Han har varslet yderligere tre udgivelser i 2019.

Senest har VanderMeer udgivet serien Borne, der handler om klimaflygtninge og bioteknologi. Han har varslet yderligere tre udgivelser i 2019.

Ditte Valente

14. juni 2019

Det var kombinationen af et tandlægebesøg og forargelsen over energigiganten BP’s massive olieudslip i Den Mexicanske Golf i 2010, der gav den amerikanske forfatter Jeff VanderMeer ideen til tre bøger om det mystiske naturområde Area X. Trilogien er i dag oversat til 35 sprog, herunder dansk, og Netflix filmatiserede sidste år den første bog Udslettelse. Natalie Portman spiller hovedrollen i Natalie Portman spiller hovedrollen i Annihilation.

Frygten for den forurenende olies varige skade på miljøet kombineret med Jeff VanderMeers sygdom og udmattelse efter at have fået fjernet en visdomstand blev til mørke drømme om det uforklarlige, dødbringende naturområde Area X. Da han vågnede, vidste han, at han i søvnen havde fået ideen til en litterær succes. Og han fik ret.

I VanderMeers bøger er den officielle forklaring bag Area X en miljøkrise, men ingen ved reelt, hvad den såkaldte ’Begivenhed’, der forårsagede området, egentlig skyldtes. Men efter Begivenheden opstod Area X som et stort landareal af natur og hav, en by, en ø og to fyrtårne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Winberg
  • Rasmus Knus
  • Trond Meiring
  • Benno Hansen
  • Kurt Nielsen
  • Ejvind Larsen
Erik Winberg, Rasmus Knus, Trond Meiring, Benno Hansen, Kurt Nielsen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Nielsen

Der skal åbenbart et meget intelligent væsen som mennesket til for at brænde kloden af. Og lykkes det ikke med klimaforandringerne så er der da heldigvis ved at blive varmet op til en global atomkrig. Af skal den s'gu brændes, så 'vi kan få' en gold planet ligesom 'alle de andre'.

Rasmus Knus, Trond Meiring og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar