Læsetid: 3 min.

Homooprøret Stonewall Riots fylder 50, men der er stadig masser af arbejde forude

I dag er det 50 år siden, at en politiransagning på bøssebaren Stonewall Inn i New York udviklede sig til en opstand, der har defineret eftertidens homohistorie. Ikke nok med at den har dannet baggrund for den nuværende Pride, det var også en afgørende start på en ny vrede og på en aktivistisk organisering, som virkelig har gjort en forskel. Men ånden fra dengang er truet, og der er masser af arbejde forude
The Stonewall Rebellions er blevet homoikoner, men har aktivisterne glemt, at Pride ikke startede som en fest, men som et oprør efter den voldelige ransagning af homobaren i 1969?

The Stonewall Rebellions er blevet homoikoner, men har aktivisterne glemt, at Pride ikke startede som en fest, men som et oprør efter den voldelige ransagning af homobaren i 1969?

Drew Angerer

28. juni 2019

I dag er det 50 år siden, at Stonewall Riots begyndte. Hurra hurra hurra – for en skelsættende begivenhed i moderne homohistorie.

Den udspiller sig omkring klokken et om natten. Politiet er på besøg som så mange gange før i bøssebaren Stonewall Inn på homogaden Christopher Street i Greenwich Village, New York.

Denne gang vil de statuere et eksempel og går hårdhændet til værks. Gæsterne og en voksende folkemængde uden for Stonewall protesterer ikke kun mod denne aftens, men mod årevis af nedværdigende og brutal behandling.

Politiet må barrikadere sig inde i Stonewall Inn og tilkalde forstærkninger. Snart går homoseksuelle grupper gennem Greenwich Village og råber »come out!« – »spring ud!«. Der bliver leget kispus med politiet, og mønter, flasker og sten bliver kastet. Der er oprør over i alt fire dage – med en kort opblussen den 2. juli.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nike Forsander Lorentsen

Sidder her på månen og dingler med benen og skriver så. STORMÈ DELARVERIE den sorte lesbiske Artist og Drag King som blev arresteret og slået i hovedet med en politistav og råbte 'Do something',...det var startskuddet til oprøret efter flere år af chikane fra politiet.