Læsetid: 11 min.

Hvilke romaner skal statsministeren læse for at lære at forstå Europa? Vi har spurgt fem europæiske litteraturkritikere

Hvilke europæiske samtidsromaner bør en kommende dansk statsminister læse for bedre at forstå Europa? Vi har spurgt fem litteraturkritikere fra henholdsvis Die Zeit i Tyskland, The Guardian i Storbritannien, Aftonbladet i Sverige, Gazeta Wyborcza i Polen og De Telegraaf i Holland. Deres svar tegner et billede af et splittet Europa med store ideologiske modsætninger
7. juni 2019

Tyskland: Det perverse skel mellem rig og fattig

’Hochdeutschland’ af Alexander Schimmelbusch – udvalgt af Iris Radisch, ansvarlig for bogstoffet på avisen Die Zeit.

– Hvilken tysk samtidsroman bør den danske statsminister læse?

»’Hochdeutschland’ af Alexander Schimmelbusch. Det er en vanvittigt morsom og kritisk samtidssatire over det velhavende Tyskland og den økonomiske elites kynisme. Bogen handler om en 39-årig investmentbanker fra Frankfurt ved navn Victor, som er multimillionær og ejer 102 boliger. Men han er ikke tilfreds med sit liv. Han bryder sig ikke om den grådighed, han er omgivet af, så en dag skriver han et manifest, der angriber selve det system, som har gjort ham rig. Han foreslår blandt andet at sætte et loft på personlig indkomst, så ingen i Tyskland må tjene over 25 millioner euro. Det er en lystig, men bitter komedie om uligheden i Tyskland, hvor ’vækst for vækstens skyld’ er blevet en national neurose.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu