Læsetid: 6 min.

Hvis man kan få 30.000 festivalgæster til at affaldssortere – så kan man få alle til det

Hvordan finder man ud af, hvad der kan få danskere til at affaldssortere? Man bruger fulde og festende mennesker som forsøgskaniner. NorthSide Festival, der begynder torsdag, vil være 100 procent affaldsfri – og de bæredygtige løsninger kommer også resten af samfundet til gavn
Festivaler som NorthSide er oplagte arrangementer til at hæve ambitionerne for den generelle grønne omstilling. Udover at være et laboratorie for at afprøve løsninger i praksis, så skaber de også en midlertidig undtagelsestilstand uden hverdagens rutiner, hvor humøret er højt og overskuddet stort, hvilket gør de fleste gæster en smule mere lydhøre.

Festivaler som NorthSide er oplagte arrangementer til at hæve ambitionerne for den generelle grønne omstilling. Udover at være et laboratorie for at afprøve løsninger i praksis, så skaber de også en midlertidig undtagelsestilstand uden hverdagens rutiner, hvor humøret er højt og overskuddet stort, hvilket gør de fleste gæster en smule mere lydhøre.

Laura Bisgaard Krogh

5. juni 2019

Klokken er 22.46, og Tame Impala går på klokken 23.15 på Green Stage. Solen er gået ned. Du er ikke appelsinfri. Køen til mad var lige lovlig lang, og nu er du og dine venner sent på den, hvis I skal få pladser tæt på scenen. Og selvfølgelig skal I tæt på.

Du har ikke hørt de australske syrerockeres plader Currents og Lonerism på repeat de seneste uger for at stå nede bagi og hænge.

Du går hurtigt, mens du skovler pestofedtede blomkålsris ind med plastikgaffel og skyller ned med øl. Støv hvirvler fra sålerne af dine mørnede kondisko, når de rammer den tørre jord.

Nu er både tallerken og ølkrus tomt. Du er sakket et par meter bagud fra resten af flokken. Skråt foran dig, helt ude i rabatten, hvor græsset stadig er en nuance af grøn, kan du gennem en tyk stime af støvede festivalgængere skimte en sorteringsstation.

Kan du nå derhen med din gaffel, serviet og tallerken uden at miste de andre af syne? Er tallerkenen overhovedet ren nok til at ryge til plastsortering? Og hvad stiller du op med kruset?

Nu skal du virkelig være motiveret for bæredygtighed for ikke at smide det hele på jorden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Nils-Aage Gregersen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Eva Schwanenflügel
  • Steffen Gliese
Nils-Aage Gregersen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Paul

Tyskland har længe haft affaldssortering i husholdningerne, man har simpelthen forskellige spande i køkkenet til det forskellige affald og det fungerer fint.