Læsetid: 3 min.

København får snublesten, og en kunstners nøgenbillede med baby udløser en shitstorm...

... og politianmeldelser. Disney-stjernen Bella Thorne laver en kombineret Radiohead/Emma Holten, mens København har fået sine tre første snublesten til minde om jødiske ofre under Anden Verdenskrig. På det efterhånden ret multikulturelle YouTube topper tysk-tyrkisk rap om ghettoliv og altings skrøbelighed, og en ny streamingtjeneste indvarsler fremtiden inden for streaming med en gyserserie, der kun kan ses efter solnedgang
På diskret men insisterende vis vil såkalde snublesten i danske fortove fremover minde os om Europas dystre fortid og om de enkeltindivider, der blev ofre for den – og som boede lige hér.

På diskret men insisterende vis vil såkalde snublesten i danske fortove fremover minde os om Europas dystre fortid og om de enkeltindivider, der blev ofre for den – og som boede lige hér.

Thomas Sjørup

21. juni 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

»Her boede Rosa Nachemsohn«

Merle Baeré

I indre København, lige foran synagogen, blev tre af de grå brosten i mandags skiftet ud med tre i messing. På en af dem er navnet »Rosa Nachemsohn« graveret i overfladen efterfulgt af hendes fødselsdato, dato for arrestation, deportation og død.

Rosa Nachemsohn, som blev 75 år, boede i Krystalgade og var en af de mange jøder, som blev ofre for nazismen. Derfor har hun nu fået en ’snublesten’, som den tyske kunstner Gunter Demnig står bag, og som Danmark er det 26. land i verden til at få lagt ned i vores gader og stræder.

På diskret, men insisterende vis, vil de fremover minde os om Europas dystre fortid og om de enkeltindivider, der blev ofre for den – og som boede lige hér.

Den krævende kvindekrop

Andrea Dragsdahl

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Erik Karlsen
  • Oluf Husted
  • Kim Folke Knudsen
Viggo Okholm, Erik Karlsen, Oluf Husted og Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Nie wieder Faschismus - Nie wieder Holocaust - Nie wieder Krieg.

Det er et fantastisk smukt og specielt minde med Snublestenene eller som de hedder på tysk Die Stolpersteine.

I DE bringes fortidens gru fra den helt enestående og grusomme forbrydelse op til erindring for nutidens befolkning på en god respektfuld og konstruktiv måde.

Den værste forbrydelse begået i Tysklands historie Holocaust det nationalsocialstiske massemord på en stor del af Tysklands befolkning: Jøderne, Sigøjnere, handicappde, homoseksuelle, politiske modstandere var kulminationen på et årti med forfølgelser, diskrimination, tvungen landflygtighed og alskens nedværdigelser overfor helt almindelige borgere, som var jøder fremfor kristne, katolikker, protestanter eller ateister.

Ethvert civiliseret menneske enhver kulturnation ville have forsvoret, at en forbrydelse så ufattelig som mordet på jøderne nogensinde ville kunne forekomme. MEN DET SKETE DESVÆRRE.

Fra at blive en tysk forbrydelse på tysk jord blev Holocaust til et europæisk mareridt efterhånden som det stortyske krigsvanvid bredte sig ud over Europas undertrykte befolkninger.

Snublestenene er det levende og tragiske minde, om vores naboer, som forsvandt i mørket, om familien som blev afhentet ved tidlig morgengry og forsvandt om alle medløberne der plyndrede de stakkels mennesker for al deres kære ejendele uden at skænke ordet medfølelse og empati en tanke. Alle dem som så bort og alligevel erindrede præcist, hvilken forbrydelse de var vidne til uden at kunne gribe ind, for sådan er et samfund, hvor mennesker ikke er frie men paralyseret af terror.

I Danmark kan vi glæde os over den enestående særstatus, som Danmark har takket være befolkningens aktive medvirken til at redde de danske jøder fra døden, og vi kan takke Sverige for, at de åbnede deres døre for familier og borgere på flugt fra et forfærdeligt regime.

Die Stolpersteine er som et kalejdoskop hver lille brik sin tragisk historie forbrydelsen bliver til individets tragiske endeligt til den personlige tragedie og ikke bare til et goldt nr i en endeløs række af ofre. For de af os, som har tyske familierødder breder spørgsmålet sig, hvor mange af vores familiemedlemmer står på de små Snublesten historiens store tragedie bliver med et personligt og ekstra grufuld.

LAD DET ALDRIG SKE IGEN.

Link til Die Stolpersteine Essen, Wikipedia DE.
https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Stolpersteine_in_Essen

Minna Rasmussen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Tak til Information's fem journalister,

For at bringe det mest vidunderlige billede af, hvad jeg forstår, som: "Den ideelle trekant"

Sådan holder en begavet kvinde sammen på familien.

Viggo Okholm, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Kan vi også få snublesten til minde om de mere end én million irakere og afghanere vi har været med til at dræbe sammen med vores “allierede”?

Eller er snublesten kun interessante når vi kan pege fingre af tyskerne og sige aldrig mere?

Niels Duus Nielsen, Erik Karlsen, Hans Larsen, Oluf Husted, Thomas Tanghus, Ture Nilsson og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
niels astrup

Stolpersteinene er en pissegod ide. Meget mere effektive end kæmpestore, postmodernistiske, betonsteler midt inde i byen. Jeg tror det var, når vi gik gennem byen, det gik op for mine børn, hvor morderisk nazismen var.

Til gengæld ærgrer det mig grænseløst at der - parallelt til stolperstenen - er blevet fjernet masser af mindeplader for anti-fascistiske kæmpere rund om i (Øst)Berlin. Da jeg fulgte mine unger i skole hang der sådan en plade på en husfacade i Wichertstrasse.

Den mindedes en ung tysk soldat, født i Berlin, som var deserteret til partisanerne i Ukraine, var gået ind i den 1. Ukrainske front, havde kæmpet sig vej gennem Polen til Berlin og faldt der, i Wicherstrasse. Dagen før kapitulationen.

Men den del af historien skal helst slettes af den kollektive erindring.

Niels Astrup du beskriver en heroisk ung mand men man må vel erkende at kampen mod fascismen, hvor god den end var på dagen for krigens afslutning, selv endte som en hyklerisk ideologi der blot fortsatte hvor nazisterne blev stoppet.

niels astrup

"kampen mod fascismen, hvor god den end var på dagen for krigens afslutning, selv endte som en hyklerisk ideologi der blot fortsatte hvor nazisterne blev stoppet."

Så BOPA, Holger Danske, Hvidsten-gruppen og Churchill-klubben var eksponenter for en "hyklerisk ideologi"?

Kenneth Krabat

re: Tysk-tyrkisk rap har fået smuk, men vag stemme

Videon er stort set uden en eneste kvinde noget sted på gade og vej (jo, en i slør og fotograferet bagfra).