Popstjerner synger, at vi skal heale den fucking verden ...

... i et sjovt (men middelmådigt) klimaredningsnummer, som kulturredaktionen i denne uge godt kan lide, alt imens franske museumsansatte strejker for mindre trængsel på Louvre. Briterne driller Trump og laver storartet dokumentar-tv, og danske kunstnere er uenige om, hvilke former for politisk kunst de vil dele kunsthal med
Popidolet Justin Bieber er blandt de stjerner, som deltager på den amerikanske komiker Lil Dickys populære, sjove, musikalsk middelmådige sang »Earth«.

Popidolet Justin Bieber er blandt de stjerner, som deltager på den amerikanske komiker Lil Dickys populære, sjove, musikalsk middelmådige sang »Earth«.

CHINA STRINGER NETWORK

Kultur
7. juni 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Heal nu den fucking verden

Ralf Christensen

Dengang verden sang med på »We Are The World«, var det for at redde afrikanere fra hungersnød. Det skete i 1985 med floromvundne ord om fællesskab, og sammen med popstjernerne galede rockikoner som Springsteen og Dylan med.

I mellemtiden er rock gledet ud af mainstream, streaming-tv har givet bandeord revanche, og klimakrisen er på alles læber. Så en ny slags velgørenhedssang har vist sig med amerikanske Lil Dickys populære, sjove, musikalsk middelmådige »Earth«.

Hele overskuddet går til klimavenlige formål. Der er ikke en rockstjerne i sigte, derimod Ariana Grande, Wiz Khalifa, Leonardo DiCaprio, Snoop Dogg, Miley Cyrus, Ed Sheeran, sydkoreanske PSY.

Og der er rigeligt med frække ord i sangen og den tilhørende animerede musikvideo, hvor nuttede dyr fortæller om deres særkender med kendtes stemmer. Tag bare bavianen (Justin Bieber): »I’m like a man, just less advanced and my anus is huge«. En del af skaberværket er også marihuana, bliver vi mindet om, og kvindens orgasme er måske bedre end mandens.

Det er en ny tid. Og folk vil have rene, beskidte ord for pengene. Heal nu den fucking verden, ikk’?

Franske ansatte strejker (og jorden er stadig rund) 

Simon Gregersen

Museet Louvre i Paris måtte mandag holde lukket, fordi personalet har fået nok af gæsterne. Der er simpelthen for mange af dem, efter at besøgstallene er steget voldsomt de seneste år. I 2018 var der 10,2 millioner gæster – en stigning på 25 pct. i forhold til året før.

Sammenholdt med, at der er blevet færre ansatte, og det faktum, at bygningen ikke er blevet større, er situationen uholdbar.

»Louvre bliver kvalt«, skriver fagforeningen SudCulture Solidaires i en offentlig udtalelse.

»Kvalt« virker måske som et voldsomt ordvalg ... medmindre man har befundet sig på et overturistet museum – så er det ganske passende.

Nepotisme og romersk historie

Andrea Dragsdahl

Hos en af valgaftenens store tabere reagerede partiets sociolog med sin egen mavesure analyse over partiets nederlag. Liberal Alliances Henrik Dahl var ikke sen til at levere frontalangreb på partiformand Anders Samuelsen, da partiet onsdag gik fra 13 til fire mandater.

»Det har været fuldstændig gennemsyret af nepotisme,« sagde Henrik Dahl og henviste blandt andet til Samuelsens valg af sin søster, Mette Bock, til kulturminister.

Også de andre partifæller fik hårde ord med på vejen af Henrik Dahl, der har udfoldet sig som forfatter af både politiske debatbøger og skønlitteratur.

»Altså kejser Nero udnævner sin hest til senator, ikke, det er selvfølgelig lidt mere skørt, men det er jo sådan noget på linje med det, vi snakker om,« sagde Henrik Dahl om udnævnelsen af Thyra Frank som ældreminister.

Hos en anden af valgets store tabere, nemlig Dansk Folkeparti, forsøgte man sig i valgkampens sidste timer med en kulturpolitisk offensiv. DF’s kulturordfører Alex Ahrendtsen annoncerede, at han ville ændre reglerne, så virksomheder kan fratrække 100 procent af deres udgifter til forretningsmiddage, hvis de spiser dansk smørrebrød.

»Det handler ganske enkelt om at styrke dansk madkultur,« sagde Alex Ahrendtsen.

Lige lidt hjalp det. Dansk Folkeparti mistede over halvdelen af sine mandater.

Skrid, Generation 0, BBC har den

Katrine Hornstrup Yde

Nærmest alle dokumentariske eksperimenter nogensinde føles som platte gimmicks i sammenligning med Michael Apted og BBC’s helt geniale serie UP, der siden 1964 og hvert syvende år har portrætteret den samme flok briter fra forskellige samfundslag: Hvad blev der af den lille rige purk Andrew, der dengang gik på privatskole og proklamerede til kameraet:

»I reeead the Financiaaaal Tiiimes«, og hvordan går det med ham den lille tætte Tony, der bare gerne ville være »a jockey when I grow up«?

Skrid, generation 0, dette er samfunds- og klassehistorie på den store klinge. Og nu er en ny sæson i gang på BBC, børnene er blevet 63, man føler lidt, at de er ens egne, hvor blev tiden dog af?

Politisk (herunder højreradikal) kunst på Læsø

Lone Nikolajsen

Fredag åbner Læsø Kunsthal gruppeudstillingen Politisk kunst. Der er mange måder, kunst kan være politisk på, og en af dem er den højreradikale, man kender fra svenske Dan Park og fra den voldsdømte danske performancekunstner og Stram Kurs-kandidat Uwe Max Jensen. Begge deltager i udstillingen, der også tæller navne som danske Kristian von Hornsleth og Madame Nielsen, britiske Banksy, kinesiske Ai Weiwei samt syv andre danske og internationale kunstnere med vidt forskellige politiske ærinder i deres kunst.

Ifølge kunsthallens leder, Jon Eirik Lundberg, nægter en række unavngivne kunstnere at medvirke i en anden af kunsthallens udstillinger, medmindre to – også unavngivne – af de politiske kunstnere tages af programmet. Det har kunsthallens leder Jon Eirik Lundberg dog afvist at gøre.

Hvad byder briterne uvelkomne gæster?

Rasmus Bo Sørensen

En gigantisk ballonfigur af Trump forklædt som orange baby svævede højt på himlen under den amerikanske præsidents fire dage lange statsbesøg i Storbritannien i denne uge. Briterne bryder sig virkelig ikke om Trump. Særligt ikke efter at den klasseløse præsident under sit seneste besøg i den britiske hovedstad forbrød sig mod enhver form for etikette og gik ind FORAN dronningen på deres spadseretur i Queen’s Guard.

Tolga Akmen

Under denne uges besøg slog folkets foragt ud i lollede overfortolkninger på de sociale medier: Flere bemærkede, at der ikke var blevet rullet en rød løber ud for præsidenten i lufthavnen. Burn!

Andre noterede sig, at Trump i modsætning til Obama ikke fik lov at overnatte på Buckingham Palace. Double burn!

Og endelig var dronning Elizabeths gave til den læsesvage præsident en »forkortet udgave« af Churchills bog om Anden Verdenskrig. Triple burn!

For slet ikke at tale om de mange protestskilte på gaden, der blandt andet inkluderede denne lille poetiske perle:

»All in all you’re just another prick with no wall«. Mega burn!

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her