Læsetid: 8 min.

Silvana Imam svinger et healende baseballbat – og onsdag åbner hun Orange Scene

Silvana Imam, der onsdag åbner Orange Scene på årets Roskilde Festival, har været det indignerede, queer, humanistiske, venstreorienterede outsider-Sveriges stemme. Hun har stolt paraderet sin indvandrerbaggrund og siden sin homoseksualitet. Angreb har været hendes foretrukne retorik, men nu er forsoningen også blevet en del af hendes evangelium
Silvana Imam kommer tit til koncert med et baseballbat. For der er noget, der skal smadres. Ikke mennesker, men strukturer: De sexistiske, de racistiske mekanismer, som kværner de marginaliserede til støv.

Silvana Imam kommer tit til koncert med et baseballbat. For der er noget, der skal smadres. Ikke mennesker, men strukturer: De sexistiske, de racistiske mekanismer, som kværner de marginaliserede til støv.

Kimberly Ihre

1. juli 2019

Det er ikke meningen, at jeg skal i nærheden af sangeren, rapperen, sangskriveren Silvana Imams baseballbat. Hende, der i sangen »I•M•A•M« kalder sig selv for »176 centimeter Pussy Riot«.

Den 32-årige kvinde immigrerede som fireårig med sin litauiske mor og syriske far til det ultranordlige Sverige, til den kridhvide mineby Kiruna. Hun var helt alene i skolegården, søsteren var den eneste, hun stolede på, har hun siden rappet. Ni år gammel begyndte hun at spille basket, som 19-årig flyttede hun til New York for at være fotomodel.

Hun var 25, da hun i 2012 fik sin magistergrad i psykologi og engelsk på Stockholms Universitet – nogenlunde samtidig blev hun medlem af hiphopkollektivet RMH. Og kort efter leverede hun helt solo musikalske optøjer på den svenske hiphopscene. Mod patriarkatet, pengemændene, homofoberne, højreradikalisterne.

»I burka av ståltråd och naglar av råkrom
Vi är eld, vi är allt, vi är ett
Så låt brandlarmet gå
«, rappede hun i 2014, og det lød, som om verden, som vi kender den, ramlede i grus om ørerne på lytteren.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Vilvig
  • ingemaje lange
Jørn Vilvig og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu