Læsetid: 16 min.

»Den største fare for Europas fremtid er etnisk nationalisme«

Vores europæiske tid er ikke som i 1930’erne, siger den ungarske filosof Ágnes Heller. Vi er i stedet vendt tilbage til 1914, hvor nationalstaterne sejrede og udløste det vanvid, der kastede verden ud i to store krige, førte til totalitarisme, Auschwitz og 100 millioner døde
»Jeg blev filosof, fordi jeg ville forstå, hvordan nazismen eller bolsjevismen var mulig, forstå hvordan mennesker kommer til at gøre noget, som modsiger al moral. Den viden ville jeg så gøre til en almen teori. Jeg stillede mig de spørgsmål og nåede frem til, at det ikke lod sig gøre. De spørgsmål kan man ikke besvare,« siger Ágnes Heller.

»Jeg blev filosof, fordi jeg ville forstå, hvordan nazismen eller bolsjevismen var mulig, forstå hvordan mennesker kommer til at gøre noget, som modsiger al moral. Den viden ville jeg så gøre til en almen teori. Jeg stillede mig de spørgsmål og nåede frem til, at det ikke lod sig gøre. De spørgsmål kan man ikke besvare,« siger Ágnes Heller.

Istvan Bielik

7. juni 2019

Hendes liv hænger intimt sammen med Europas historie. Hun har med egne øjne set og på egen krop oplevet de værste forbrydelser og de største forandringer i det 20. århundrede. Fordi hun undervejs har tænkt, skrevet og bestandigt korrigeret sine iagttagelser er hun ikke bare i egen person et enestående vidnesbyrd, hun er samtidig også en af de vigtigste nulevende europæiske tænkere.

Denne centraleuropæiske historiefilosof har formået at reformere marxismen, blive en ledestjerne for en kritisk venstrefløj i hele Europa og for 68’ernes revolutionering af hverdagslivet, inden hun lagde klar afstand til kommunismen, overtage Hannah Arendts lærestol i New York, blive en vigtig teoretiker for postmodernismens og er i dag en af de skarpeste kritikere af Viktor Orbáns Ungarn.

Hendes navn er Ágnes Heller, ungarsk jøde født i Budapest i 1929.

Forleden blev hun 90 år, og intet kan tilsyneladende stoppe denne iltre ungarske terrier. Hun er aktiv som aldrig før, rejser verden rundt, taler og skriver med en klarhed og analytisk brillans.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jesper Eskelund
 • Niels Duus Nielsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Pietro Cini
 • ingemaje lange
 • Gustav Alexander
 • Gert Romme
 • Eva Kjeldsen
 • Jens Frederiksen
 • Eva Schwanenflügel
 • Kurt Nielsen
Jesper Eskelund, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Pietro Cini, ingemaje lange, Gustav Alexander, Gert Romme, Eva Kjeldsen, Jens Frederiksen, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg tror, at Ágnes Heller har fat i noget rigtigt.

Europa, der altid har været i intern krig mod hinanden, har glemt II. verdenskrig, og den l. verdenskrig er helt ude af den kollektive bevidsthed.

Men jeg kender de aktuelle forhold i Ungarn ganske godt. Og jeg tror, at situationen ser lidt anderledes ud dér, hvor man ligesom den aktuelle regering i Østrig, drømmer om de gode gamle dage, hvor Østrig-Ungarn styrede Europa med en vis overmagt.

Jeg ved også, at der er nationalister i andre Europæiske lande, der hungrer efter en "stærk mand". Men de udgør fortsat "kun" et mindretal, så jeg tror, at fornuften vil sejre. Men Europa er afgjort tættere på en nationalistisk-egoistisk splittelse end nogen sinde siden seneste verdenskrig.

Gustav Alexander

Jeg mindes et oplæg fra en tysk ph.d på Århus Universitet, der med det erindringshistorisk perspektiv havde skrevet en bog om, hvorledes marxismen som 'oplevelse' havde formet prominente marxister. Projektet viste sig at bestå i at fordømme Lenin som en falsk marxist samt at rehabilitere socialdemokratismen, som marxismens 'sande' arvetager. Her fik salen lignende deklarationer om at "det sociale spørgsmål" ikke længere var relevant, at klassesamfundet var dødt, at fattige ikke længere havde fælles interesser. Postulater uden underbyggelse, som jeg ser det. Kernen af det borgerlige samfunds fantastiske mytologi om sig selv: Historien er afsluttet, klassesamfudet er opløst kun identitetspolitik er tilbage som en slags post-politisk bastion for samfundsmæssig agens. Det er rendyrket Fukuyamaisme.

Hun har dog en interessant analyse af identitetspolitik. Venstrefløjen ville næppe være glad for præsentationen af deres projekt som en sekterisk biopolitik, der genintroducerer et slags kulturelt apartheid med 'kvinder for kvinder, mænd for mænd og sorte for sorte' - men det klinger meget sandt.

Det er dog svært at tage karakteristikken af det modern samfund helt seriøst. Hvis klassesamfundet virkelig er dødt, hvorfor agerer de finansielle overklasser sig så - mere end nogensinde før - efter egne interesser? Hvorfor intensiveres appropriationen af fællesskabets velstand, mens utilfredsheden ligeledes gradvist stiger? Man skal være både døv og blind, hvis man skal erklære klassesamfundet for dødt.

Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

R.I.P. Agnes Heller

Søreme heldigt for læserne af 'Den mindst ringe', at kulturredaktøren lige nåede at få et interview i kassen med den ungarsk fødte repatrierede jødiske holocaustoverlever, kulturkoryfæ og arvtager til den tyskfødte holocaustoverlever Hanna Arents professorat i 'Guds Eget Land' i anledning af halvfemsårsdagen, før hun afgik ved døden i går.

Nu venter vi spændt på, hvem af 'redaktørerne', der skal have æren af at skrive nekrologen.

Grethe Preisler

Rettelse: Hannah Arendt naturligvis
(der er noget galt med stavekontrollen i min laptop, eller også er det mig, der er for hurtig på tasterne)

For Àgnes Heller er "de europæiske værdier, at europæerne i det 20.århundrede har dræbt 100 millioner mennesker på europæisk jord".
Tak til denne store europæer for at minde os allesammen om det.
PS. Nazisterne var ikke alene om holocaust. Jf. Götz Ali, Europa gegen die Juden.

Niels Duus Nielsen og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar

Götz Aly, Europa gegen die Juden : 1880-1945, Frankfurt a.M.,2017. Anmeldt af Henriette Harris her på Information

Carsten Nørgaard, Grethe Preisler og Elsebeth Ahlmann anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Vi danskere?

'Stauning-Munch regeringen', som styrede Danmark uafbrudt i 11 år, før den nazistiske besættelse de 9. april 1940 nødvendiggjorde dannelsen af den såkaldt 'samlingsregering', havde ganske vist held til at redde de fleste af 'vores egne' jøder fra den skæbne, der overgik jødiske borgere i de øvrige tyskbesatte lande, før nazi-Tysklands betingelsesløse kapitulation til 'de allierede' den 4. maj 1945. Men den var nu heller ikke bleg for at sende tysk-jødiske flygtninge tilbage til 'det land, de kom fra', hvis de på en eller anden måde var sluppet levende over grænsen ved Kruså med henblik på at komme i sikkehed for deres forfølgere i nazisternes velorganiserede tyske 'tusindårsrige'.

Annemette Due, Pietro Cini og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Etnisk nationalisme? Eller magtens - følg pengene - ønske om at opløse små, decentrale selvstyrende enheder til fordel for en centralmagt i new world order ... se, hvor eu's tårn er en tro kopi af babelstårnet.