Læsetid: 11 min.

»Det var svært for styret at forstå, at jeg skrev om kvinders seksualitet. Derfor tog de mig til fange«

For 30 år siden skrev Shahrnush Parsipur med galgenhumor og magisk realisme om fem kvinders skæbne i Iran. Romanen ’Kvinder uden mænd’ er nu for første gang oversat til dansk. Personligt har forfatteren betalt en høj pris for at skrive om kvinders seksualitet og lever i dag i eksil i USA
Allerede i 1970’erne begyndte Shahrnush Parsipur at skrive om den kvindelige seksualitet, om myten om jomfruhinden og om vold mod kvinder i små magiske og poetiske noveller, som blev udgivet i diverse litterære undergrundsmagasiner – senere samlede hun så historiernes personer i romanen ’Kvinder uden mænd’, der nu endelig udkommer på dansk.

Allerede i 1970’erne begyndte Shahrnush Parsipur at skrive om den kvindelige seksualitet, om myten om jomfruhinden og om vold mod kvinder i små magiske og poetiske noveller, som blev udgivet i diverse litterære undergrundsmagasiner – senere samlede hun så historiernes personer i romanen ’Kvinder uden mænd’, der nu endelig udkommer på dansk.

Talia Herman

7. juni 2019

»Det ville være godt, hvis hun var blevet gravid. Så ville Fatemehs brødre kaste sig over hende og banke hende til døde. Hvor ville det være godt. Så ville hun ikke kunne ødelægge børnene. Pludselig tænkte hun: ’Min jomfruelighed er som et træ’.«

Passagen er noget af det første, man kan læse i den iranske forfatter Shahrnush Parsipurs roman Kvinder Uden Mænd fra 1989. I romanen følger vi blandt andet Mahdokht, der til sin store forskrækkelse og væmmelse opdager, at gartneren i hendes brors hus har sex med en ganske ung kvinde (Fatemeh). Senere vælger Mahdokht at afskrive alle menneskelige relationer ved på magisk vis at plante sig som et træ. Bogen er siden blevet oversat til flere end 20 forskellige sprog og kommer nu for første gang i en dansk oversættelse. Men den har også vist sig at blive aldeles farlig for forfatteren.

Allerede i 1970’erne begyndte Parsipur at skrive om den kvindelige seksualitet, om myten om jomfruhinden og om vold mod kvinder i små magiske og poetiske noveller, som blev udgivet i diverse litterære undergrundsmagasiner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Steffen Gliese
ingemaje lange og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu