Ugens bogliste er (puha, adr-badr) en bestsellerliste

Denne liste med ugens 10 bøger plejer ikke at være en bestsellerliste. Puha, adr-badr, den slags snavs er vi nemlig alt for fine til at få på sjælen her på Information. Men plejer er som bekendt død. Næsten. Ugens bogliste er udvalgt af bøger fra de forskellige bestsellerlister i Bogmarkedet
Denne liste med ugens 10 bøger plejer ikke at være en bestsellerliste. Puha, adr-badr, den slags snavs er vi nemlig alt for fine til at få på sjælen her på Information. Men plejer er som bekendt død. Næsten. Ugens bogliste er udvalgt af bøger fra de forskellige bestsellerlister i Bogmarkedet
Kultur
7. juni 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

FRANKRIG

MICHEL SERRES DØD

Den franske filosof Michel Serres er død, 88 år gammel. I den anledning skrev den danske forfatter Niels Lyngsø på et socialt medie:

»Han var en dybt original og ægte encyklopædisk tænker, et sjældent lysende menneske. Hans bøger er her heldigvis endnu. Begynd med Genese.« Nævnte titel findes på dansk oversat af Per Aage Brandt. Af andre titler på dansk findes f.eks. Naturpagten (også oversat af Brandt) og Statuer: den anden bog om grundlæggelserne (oversat af Carsten Bo Hjul). Han skrev i alt over 80 bøger, hvoraf den seneste, Morales espiègles (Skælmemoral), udkom så sent som forgangne februar måned. I 2012 fik han kommerciel succes med essayet Petite poucettes (Små håndjern), der solgtes i over 270.000 eksemplarer. Han var medlem af det franske akademi og søn af en pramdrager.

SYDKOREA & NORGE

FREMTIDSBIBLIOTEKET

Den sydkoreanske forfatter Han Kang trak forleden et hvidt stykke stof efter sig gennem en skov lidt nord for Oslo, inden hun viklede det rundt om et manuskript, der derpå blev låst inde i et særligt rum, hvor det vil forblive de næste 95 år.

Kang er den femte forfatter, der bidrager til et kunstprojekt af den skotske kunstner Katie Pearson betitlet Future Library Project, hvor forfattere opfordres til at skrive en bog med temaerne fantasi og tid, hvorefter manuskripterne gemmes væk indtil år 2114, hvor bøgerne så vil blive trykt på papir fra den skov på 1000 grantræer, der blev plantet på stedet. Det hvide stof har med koreanske dåbs- og begravelsesritualer at gøre. Kang, der vandt Booker International i 2016 for Vegetaren (udkommet på dansk i 2017) afslørede kun, at hendes manuskript har titlen Dear Son, My Beloved.

 

UGENS 10 BØGER

Denne liste med ugens 10 bøger plejer ikke at være en bestsellerliste. Puha, adr-badr, den slags snavs er vi nemlig alt for fine til at få på sjælen her på Information. Men plejer er som bekendt død. Næsten. Ugens bogliste er udvalgt af bøger fra de forskellige bestsellerlister i Bogmarkedet (fagbladet for den danske bogbranche): skønlitteratur, faglitteratur, biografier, B & U osv. Denne udvælgelse er så foretaget af min ufejlbarlige og ultrakloge person. At min chefredaktørs nye bog er medtaget som den første, er ikke, fordi han ligger først på nogen liste (bogen ligger egentlig nummer tre blandt fagbøgerne) eller udtryk for fedtet fedteri, næ nej, det er kun, fordi han om muligt er endnu mere ufejlbarlig og ultraklog end selv mig. Smiley.

  1. Rune Lykkeberg: Vesten mod vesten
  2. Jørgen Leth: Det bliver ikke væk
  3. Peter Øvig Knudsen: Min mor var besat
  4. Halfdan Rasmussen: Abrakadabra og andre børnerim
  5. Robert Louis Stevenson: Vandringer med et æsel i Cevennerne (oversat af Niels Brunse)
  6. Svend Brinkmann, Tor Nørretranders, Rane Willerslev og Frederik Lindhardt: Det, du ikke forstår, gør dig klogere
  7. Niels Krause Kjær: Mørkeland
  8. Karen Blixen: Gengældelsens veje
  9. Sebastian R.W. Nielsen: Flyttehjemmefrakogebogen
  10. Katrine Marie Guldager: Et rigtigt liv

IRLAND

ROONEY-PRISEN

Rooney-prisen er en litteraturpris, der blev stiftet i 1976 af den irsk-amerikanske forretningsmand Dan Rooney, ejer af Pittsburgh Steelers (en klub i NFL, en sportsgren, som nordamerikanerne kalder fodbold og er en variant af rugby). Prisen, der foruden æren også omfatter 10.000 euro, uddeles til en maksimalt 40-årig irsk forfatter ved en ceremoni på Trinity College i Dublin og gik sidste år (her i spalten kan det tage lidt tid at ride afsted efter endt opsadling) til forfatteren Caitrona Lally for romanen Eggshells. Det yndige ved at netop Lally fik prisen ved netop Trinity College, er at hun både har studeret der og arbejder som rengøringskone samme sted. Tidligt op, svinge kost og spand og så hjem foran tastaturet. Prisvinderen udtalte: »Det er dejligt at vinde en pris for forfattere under 40, særligt når man er 39 og trekvart år gammel.«

IRLAND

NORMAL TV-SERIE

Men nu vi taler om irske Rooneyer: Forfatteren Sally Rooneys roman Normal people (udkommet på dansk med titlen Normale mennesker, oversat af Karen Fastrup) skal nu laves til en tv-serie i 12 afsnit, produceret af BBC Three og Hulu.

Forfatteren har selv medvirket i udarbejdelsen af manuskriptet. De første seks afsnit skal instrueres af Lenny Abrahamson, de seks næste af Hettie McDonald og hovedrollerne spilles af Daisy Edgar-Jones og Paul Mescal. Bogen handler om Marianne og Connell, der er som skabt for hinanden, men ikke selv kan se det. I stedet dissekerer de deres forhold i endeløse samtaler, hvor de både forstår og misforstår hinanden. Romanen har vundet en Irish Book Award, en Costa Book Award og var nomineret til Booker-prisen, Woman’s Prize for Fiction og Dylan Thomas-prisen.

TYSKLAND

KRANICHSTEINER-PRISEN

Den tyske forfatter Nora Bossong er blevet tildelt den tyske litteraturpris Kranichsteiner Literaturpreis, der uddeler Deutscher Literaturfond og består af 30.000 euro. Juryen udtaler:

»Nora Bossong skriver romaner, digte, essays og reportager og er hjemme i alle disse litterære genrer. Til efteråret udkommer romanen Schutzzone, der handler om det helt grundlæggende litterære spørgsmål: Udvælger man sig sit liv? Eller lever man det bare? Juryen er imponeret over forfatterens virtuositet og litterære intelligens.«

Bossong er født i 1982 og ikke oversat til dansk i bogform, men en række digte blev i 2007 trykt i tidsskriftet Den Blå Port, oversat af Ejler Nyhavn, der dengang opererede under sit civile alias, Allan Hansen. Han udtaler: »Bossong har en nordeuropæisk melankoli, der næres ved erindret stof.«

CHILE, ARGENTINA & USA

NOBEL TIL KING

I disse dage afholdes festivalen Encuentro Internacional de Literatura Fantástica y de Ciencia Ficción i den chilenske hovedstad Santiago og den ekstremt sydlige by (helt nede ved Kap Horn) Punta Arenas med deltagelse af blandt mange andre den argentinske forfatter Mariana Enriquez. Hun er hertillands mest kendt for novellesamlingen Ting vi mistede i ilden (oversat af Tine Lykke Prado).

I den forbindelse har Enriquez givet et interview til dagbladet La Tercera, hvori hun plæderer for, at den amerikanske forfatter Stephen King skal have Nobelprisen. Hun udtaler: »Han har ikke den litterære anerkendelse, han fortjener. Han er en af de bedste levende forfattere. En mand, der har lært en hel generation at læse.« Enriquez har bidraget til en spansksproget antologi om Kings forfatterskab med et essay om hans kvindeportrætter.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Sommerbøger 2019

Hvad skal du læse i sommerferien? Det giver Informations kritikere en masse gode bud på – og der er både nye bøger og klassikere på listen. Og som en service til landets nye statsminister giver vi et bud på, hvilke bøger der kan give et indblik i den køns- og identitetspolitiske debat, der deler Danmark – og hvilke bøger, der kan gøre statsministeren klog på den europæiske virkelighed.

Læs også interviews med den ungarske filosof Ágnes Heller, der advarer mod den nye europæiske nationalisme, med den eksil-iranske forfatter Shahrnush Parsipur, hvis roman ’Kvinder uden mænd’ nu endelig udkommer på dansk og med den svenske litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström, der i sin nye bog viser, at litteraturhistorien er fuld af vidnesbyrd om seksuelle overgreb.

Andre artikler i dette tillæg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her