Interview
Læsetid: 5 min.

Derfor elsker vi ’Løvernes konge’: »Hakuna matata har hjulpet mig gennem mange kriser«

De fleste har set den, Disneyklassikeren over dem alle, Løvernes Konge fra 1994. Vi har talt med fire fans, for hvem historien om Simba har haft afgørende betydning
»For en del år siden var jeg i et ikke særligt godt forhold. Jeg kom ud af det, og i stedet for hele tiden at synes, at det er synd for mig, har Løvernes konge hjulpet mig med at vende mine tanker rundt, så jeg i dag kan se, at jeg er blevet en stærkere person,« fortæller Chelle Færch Skov.

»For en del år siden var jeg i et ikke særligt godt forhold. Jeg kom ud af det, og i stedet for hele tiden at synes, at det er synd for mig, har Løvernes konge hjulpet mig med at vende mine tanker rundt, så jeg i dag kan se, at jeg er blevet en stærkere person,« fortæller Chelle Færch Skov.

Disney

Kultur
18. juli 2019

Daniel Petersen, 37 år

Bor i Vejle. Kok og personlig træner

– Hvornår så du filmen første gang?

»Jeg så den i skolebio i premiereugen i 1994. Jeg var 13 år og i gang med at finde min egen identitet, så hele historien om Simba, der skal finde sig egen plads i verden, ramte mig dybt. Senere i livet kunne jeg igen hente hjælp fra filmen. Timon og Pumbas udtryk ’hakuna matata’ – tag det roligt – har hjulpet mig gennem mange kriser med kærester, job og andre uheldige ting. Jeg er typen, der farer op og har svært ved at styre mit temperament, og derfor er det godt for mig at sige hakuna matata, stoppe op og tage den lidt med ro.«

– Hvor mange gange har du set den?

Daniel Petersen.

privat foto

»Puha, det ved jeg ikke. Men jeg ser den cirka en gang om året, og jeg ville ønske, at jeg stadig kunne få lov at se den ’en første gang’. Derfor glæder jeg mig meget til den nye film – så får jeg en slags ny første gang med Løvernes konge

– Hvilken scene er den bedste?

»Den, hvor Simba kigger ned i vandet og ser sin far i sit eget spejlbillede. Jeg får kuldegysninger bare af at tænke på det. Måske hænger det sammen med, at jeg har et ret specielt forhold til min egen far. Han har siddet i fængsel halvdelen af mit liv, og da han kom ud, formåede vi alligevel at finde hinanden og knytte båndene sammen igen. Han er jo en del af mig, og ligesom Simba skal huske, hvor han kommer fra, så skal jeg det også.«

– Hvem er din yndlingskarakter?

»Det kan jeg ikke svare på. Selv hyænerne er interessante og et godt billede på, hvordan teenagere er: Halvdumme og laver tossede ting, men har alligevel et stærkt sammenhold.«

Johanne Valentin, 29 år

Bor i Henne Stationsby og går hjemme med sin datter på halvandet år

– Hvornår så du Løvernes konge første gang?

»I 1994, da den udkom. Jeg var fire år gammel, og det var den første film, jeg så i biografen. Jeg kan ikke selv huske så meget andet end hele wauwoplevelsen ved at være i biografen og se så stor og flot en film. Men min mor har fortalt, at jeg blev ked af det, da Mufasa, Simbas far, dør. Hun trøstede, tog mig ind til sig og sagde, at han selvfølgelig ikke var død – det var jo en Disney-film for børn. Da hun et øjeblik senere fandt ud af, at han faktisk var død, begyndte også hun at græde. Det gjorde hele biografen faktisk. Alle var fuldstændigt uforberedte på, at man fik døden så tæt på.«

– Hvem er din yndlingskarakter?

Johanne Valentin.

privat foto
»Pumba. Jeg er glad for grise. Jeg har selv haft en gris, som jeg købte for at være en indendørs kælegris på 16 kilo. Men Acon, som han hed, kom til at veje 250 kilo, så jeg var nok blevet snydt. Acon kunne kysse på kommando, sov i en halvandenmandsseng og fik en specialdesignet rampe op til sofaen. Sidste år fik han tarmslyng og døde, og jeg er den første i Danmark, der har fået kremeret en gris.«

– Hvad har du lært af filmen?

»At man ikke kan løbe fra fortiden. Den kan gøre ondt, men man kan også lære af den. Jeg er blevet svigtet mange gange, men har valgt at lære af det og tage mine forbehold i forhold til nye relationer.«

– Hvad er det værste, den nye film kan gøre ved historien?

»Jeg kan alle replikker fra tegnefilmen og forventer ikke, at de slavisk følger dem. Men hvis de smadrer sangene, eller Pumba dør, så går jeg nok grædende ud af biografen.«

Chelle Færch Skov, 31 år

Bor i Aalborg, uddannet pædagog og går selvvalgt hjemme med sine to børn

– Hvornår så du filmen første gang?

»Jeg var omkring syv år og så den hjemme hos en veninde. Ligesom jeg dengang lærte mange af replikkerne udenad, kan min datter på fire år i dag citere derfra.«

Chelle Færch Skov.

privat foto

– Hvor mange gange har du set den?

»50-100 gange kan nok ikke gøre det. Men nu bliver den også ret tit sat på i vores hjem. Min datter har præsteret af se den fem gange på bare én dag.«

– Hvilken scene er den bedste?

»Jeg er stadig helt betaget af scenen, hvor Mufasa styrter ned. Han har lige reddet Simba fra at blive trampet ihjel af gnuer og springer bagefter selv op på en skrænt, hvor Scar griber fat i ham med kløerne og hvisker ind i hans øre: Kongen længe leve, hvorefter han giver slip.«

– Hvad har du lært af filmen?

»For en del år siden var jeg i et ikke særligt godt forhold. Jeg kom ud af det, og i stedet for hele tiden at synes, at det er synd for mig, har Løvernes konge hjulpet mig med at vende mine tanker rundt, så jeg i dag kan se, at jeg er blevet en stærkere person.«

– Hvem er din yndlingskarakter fra filmen?

»Det må uden tvivl være Timon. Han er så dejlig naiv, og tror han ved det hele.«

Lianna Salee-Vangaa, 16 år

Bor i Jyllinge. Læser til ernæringsassistent

– Hvornår så du filmen første gang?

»Jeg har ikke været særligt gammel. To-tre år, måske. Jeg så den hjemme hos min tante og onkel, mens jeg blev passet. Selve historien forstod jeg ikke så meget af, men sangene hang fast. I dag er jeg stadig helt vild med sangene, som jeg render rundt og synger med mine brødre på 12 og ni.«

Lianna Salee-Vangaa.

privat foto

– Hvor mange gange har du set den?

»Over 50. Det har altid været min yndlingsfilm, og jeg kan stadig godt finde på at se den to gange i træk – bare lige for at se, om jeg så kan få øje på nogle nye detaljer.«

– Kan du så det?

»Nej, ikke længere. Jeg kender den ud og ind.«

– Hvilken scene er den bedste?

»Den, hvor Simba og Nala tager på udflugt, mens de er små, og Simba synger »jeg bliver meget snart majestæt«, mens alle dyrene danser. Scenen er fyldt med glæde, højt humør og farver – og så er det sjovt med hofmarskalen Zazu, der hele tiden brokker sig.«

– Hvem er din yndlingskarakter?

»Sarabi, Simbas mor. Jeg kan godt lide hendes stille og rolige væsen. Hun virker stærk, forsvarende og som en god forælder.«

– Hvad har filmen lært dig?

»Jeg har ikke altid haft det bedste forhold til mine forældre. Der har været perioder, hvor vi er gået skævt af hinanden og ikke har kommunikeret ordentligt. I den tid var Løvernes konge en stor støtte. Filmen fortalte mig, at der er hårde tider, men at man kommer igennem dem. At man nogle gang bare skal give slip – sige hakuna matata – og tro på det bedste.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Ikke alene filmen, men også teaterversionen blev en demonstration af, hvad Disney kan, når de tænker kunst før penge.
De fik den visionære Julie Taymor til at udvikle en afrikansk-inspireret dansebaseret forestilling med dyremasker, som altid er betagende. https://www.youtube.com/watch?v=ewOAsUWQJvo

Anders Sørensen

"De fleste" er et meget underligt udtryk. "De fleste" har næppe set Løvernes Konge. Ikke engang "de fleste" danskere - og jeg tør slet ikke tænke på "de fleste" generelt, der har nok at gøre med at skaffe brød til det bord, de ikke har.

Men selvfølgelig er Disney en del af vores vestlige kulturarv, og den skal helst bevares, så vi også fremover kan tale indbyrdes i de koder, der udelukker andre fra vores fællesskab og retfærdiggør udbyttelsen af alle dem, der ikke har set lige præcis DEN tegnefilm, der definerer vores verden.

Gitte Loeyche

Er jeg mon den eneste hvis favorit er Scar? Scenen i hulen med hyænerne er efter min mening filmens bedste. Desværre har jeg læst mig til at Disney grundet de stærkt nazistiske undertoner har valgt at udelade netop denne scene i den nye film - så ingen ny Løvernes Konge til mig.

Søren Kristensen

Jeg tror ikke engang jeg har set den, altså den gamle. Har jeg noget til gode?

Steffen Gliese

Det har du faktisk, Søren Kristensen.