Læsetid: 6 min.

Gilberto Gil er en kreativ kannibal, der har mistet sit Brasilien til en højrepopulist

Gilberto Gil er en vibrerende påmindelse om Brasiliens venstreorienterede kulturrevolution i 1968 i en tid, hvor nationen er forsumpet i højrepopulisme. Den toneangivende tropikalist og tidligere kulturminister er aktuel på Copenhagen Jazz Festival. Vi tegner et portræt
Gilberto Gil er en vibrerende påmindelse om Brasiliens venstreorienterede kulturrevolution i 1968 i en tid, hvor nationen er forsumpet i højrepopulisme. Den toneangivende tropikalist og tidligere kulturminister er aktuel på Copenhagen Jazz Festival. Vi tegner et portræt

GEORGIOS KEFALAS

9. juli 2019

Få – hvis overhovedet nogen – har spillet så stor en rolle i den brasilianske kultur og musik som Gilberto Gil. Han var en ledende skikkelse i den oprørske Tropicália-bevægelse, der i de sene tressere satte Brasilien på den anden ende, inden det brasilianske militærdiktatur greb ind. Og han har været landets kulturminister i fem år.

Sanger, komponist og guitarist Gilberto Gils diskografi er enorm med omkring 60 albummer på 52 år, og han har været altfortærende i sin undersøgelse af både brasiliansk folklore og et utal af udenlandske genrer. 60’er-rock, reggae, jazz, progrock cubansk og newyorksk salsa.

Hans musik er fuld af højstemt og ekspressiv skønhed.

Hans vidtrækkende tenor har mikroskopisk rytmisk finesse og perfekt intonation. Og han synger på måske verdens smukkeste sangsprog, den brasilianske variant af portugisisk – med sin helt egen twang på vokalerne, diftonger, altså to vokaler, der glider over i hinanden inden for én stavelse. Wauw, for eksempel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
  • Nis Jørgensen
  • Mikael Aktor
Thomas Tanghus, David Zennaro, Nis Jørgensen og Mikael Aktor anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mikael Aktor

Han hedder Bolsonaro, ikke Lula, ham den nye højrepopulistiske præsident, der hader homoseksuelle og hylder det tidligere militærdiktatur. Det ved RC godt, så nok bare en skrivesmutter.

Jørgen Wind-Willassen

"Alt det, Gil har kæmpet for, søges rullet tilbage"
Måske er det fornuftigt.
Kammerat Lula og efterfølgeren var da ikke helt fine i kanten. 12 års fængsel er jo ikke en bagatel.
Noget klam heroisering af Gilberto.

Ralf Christensen

"klam heroisering af Gilberto" – altså af Gilberto Gil? Som var kulturminister og ikke er blevet hverken anklaget eller dømt for korruption? Hvorfor "klam heroisering"? Det bliver du nødt til at forklare.