Læsetid: 8 min.

Kulturchef i Nordea-fonden: »Selvfølgelig har kunsten en værdi i sig selv. Men den bør også bruges aktivt til noget andet«

De private fondes indflydelse på kulturen bliver større og større. En af dem, som har formuleret et helt tydeligt formål med sine støttekroner, er Nordea-fonden. Her giver man penge til kunst og kultur, som gør noget godt for os mennesker. Der er nemlig en masse andre steder, man kan få støtte til »kolde udstillinger inden for samtidskunst«, lyder det fra kulturchefen
Kulturchef i Nordea-fonden, Niels Olsen mener ikke, at man i Nordea-fonden driver kulturpolitik. »Vi har folkevalgte kulturpolitikere, som gør det,« siger han.

Kulturchef i Nordea-fonden, Niels Olsen mener ikke, at man i Nordea-fonden driver kulturpolitik. »Vi har folkevalgte kulturpolitikere, som gør det,« siger han.

Anders Rye Skjoldjensen

1. august 2019

Da døren til Nordea-fondens fredede kontorbygning på Christianshavn går op, bliver jeg modtaget af et stort smil. Smilet tilhører fondens kommunikationschef. På armen har hun en mappe med en tyk stabel A4-papirer. Hun fortæller, at hun har et par forslag til, hvor det ville være godt at fotografere kulturchefen til den artikel, jeg skal til at skrive.

»Vi vil meget gerne symbolisere, at vi er en folkelig fond,« siger hun så.

»Det ville være godt med et billede her fra Christianshavn, hvor der også er en masse mennesker i baggrunden.«

To minutter senere kommer kulturchefen Niels Olsen gående imod os.

»Vi skal nok finde ud af det hele,« siger han, som om han har overhørt vores samtale, selv om han ikke var til stede. 

»Skal vi?« siger han og leder mig op til et mødelokale, hvor små H.C. Andersen-figurer – dem, Odense bruger i sine lyskryds i stedet for rød mand stå, grøn mand gå – symboliserer, om lokalet er optaget eller ej.

Han drejer skiltet, så den røde figur vender ud af.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Toft Sørensen
Bjarne Toft Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til spørgsmålet:
" ---- så vil man som ansøger måske tone sit projekt i den retning, så man ved, at man kan få midler?"

Til sammenligning kan nævnes "Lov om Statens Kunstfonds virksomhed" (Kunstfondsloven), hvor der §3 stk. 3 står, at støttevirksomheden skal tilstræbe at tilgodese og fremme samarbejde mellem kunstområderne, spredning af kunst i hele landet og produktion og formidling af kunst over for børn og unge.

Ete Forchhammer

".. den (kunsten) kan og bør også bruges..." Kan: ja, men Bør? Nej! - hvilket selvfølgelig ikke gør det forkert at Nordea fonden som en privat fond har valgt "bør" råde.
Og lad så de nævnte såkaldte "kulturrådgivere" fare! Generelt bør man vælge sine rådgivere med omhu!

Anders Sørensen

Kunst bør intet. I det øjeblik kunst underlægger sig "bør", ophører kunst med at være kunst.

Kunst er kunstigt og en naturlig konsekvens af urbaniseringen som et fattigt plagiat og et synonym for et skattet beskæftigelsesprojekt, konstrueret som bistand for de uheldigt unyttige i 99.9% af tilfældende. Et eksempel kunne være dagens litteratur. Ingen gider læse mere. Man vil hellere skrive.