Læsetid: 7 min.

»Det er lidt som et økosystem – jeg skal ikke bruge min tomme dåse, men det skal de«

Roskilde Festival har øget sin indsats for at gøre arbejdet nemmere og relationen til gæsterne bedre for de udenlandske flaskesamlere. Men blandt gæsterne er der stadig fortællinger om dåser i snor, stjålne cheeseburgere og ubehagelig adfærd hos både gæster og pantsamlere
Albert er 32 år og er kommet til Danmark fra Italien i håbet om at kunne samle pant for 1.000 euro. Pengene skal bruges til at betale for hus og elektricitet derhjemme.

Albert er 32 år og er kommet til Danmark fra Italien i håbet om at kunne samle pant for 1.000 euro. Pengene skal bruges til at betale for hus og elektricitet derhjemme.

Peter Nygaard

4. juli 2019

Forholdet mellem pantsamlere og festivalgæster har været diskuteret i årevis. På Roskilde Festival er anekdoterne fra gæsterne mange, og når pantsamlerne går rundt mellem teltene, smiler nogle, mens andre råber eller bander.

Enkelte gæster morer sig med at sætte snore i tomme dåser.

»Dåsen lægger de ud på stien, og når en pantsamler vil tage den, trækker de i snoren. Det synes de så er skide sjovt,« siger Ottilie Matzke, der er kommet på festivalen som gæst siden 2010.

Tidligere har hun hørt om gæster, der graver huller som fælder for pantsamlerne. Bagefter dækker de hullet med et tæppe eller vand og lægger så en dåse i midten for at lokke pantsamleren i fælden.

Hendes veninde boede sidste år med nogle venner, der drillede en pantsamler ved at sjæle en fyldt pose.

»Så løb de med den og var væk i nogle minutter. Han blev virkelig sur, og det forstår man jo godt. Det var ikke sjovt,« siger Emilie Worning.

Mange kender den slags historier om pantsamlere, der behandles dårligt. Men kvinderne oplever også, at der over årene er sket en udvikling i både gæsters og pantsamleres opførsel over for hinanden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Bjerrehuus

En hel side i information om tusindvis af danskere, der ikke har overskud til at bære deres eget affald væk. Istedet har de fattige og sorte til at rydde op efter sig.
For hundred år siden betalte spidsborgeren deres tjenestefolk i kontanter, nu er aflønningen 1 kr. hver gang en fattige bøjer sig dybt for herrefolket.

Nette Skov, Dennis Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Torbensen, jens peter hansen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Nu har jeg en del gange hørt - læst påstanden om, unge angiveligt sviner meget, så jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad belægget er for den påstand, at unge skulle svine mere end alle mulige andre mennesker?

Katrine Damm

Er der nogen, der har sagt noget andet Jens Peter Hansen?

Kæmpe-store arrangementer, som fx Roskilde festival, vil sagens natur generere ganske store mængder affald, det er en logistisk opgave, som påhviler arrangørerne at løse.

Så hvis, der fx er affaldsspande nok, så kan det blive lidt svært...

Jeg formoder, du ikke selv bærer din affaldspose helt hen til affaldsforbrændingen.

Selfølgelig skal man rydte op efter sig selv. Og har man ikke fået det lært, så skal man se at få det lært. Pronto.

Jeg efterlyser stadig dokumentation for at unge mennesker skulle svine mere end alle mulige andre mennesker?

Erik Fuglsang

Katrine Damm
06. juli, 2019 - 18:52
Du efterlyser dokumentation, Katrine. Mig bekendt er gradens af unges relative svineri ikke vindenskabeligt belyst, men der findes dog en række eksempler på unges helt utålelige svineri.
Et eksempel er forårets klimademonstration på den nylligt tenoverede Christiansborgs Slotplads, hvor der ikke blot blev svinet, men tillige forøvet hærværk for et dengang anslået beløb på kr. 46 millioner. Se f.eks. https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/haervaerk-unge-klim...

Katrine Damm

Uha, Erik Fuglsang, det er så anden gang inden for to dage, hvor jeg ser - desværre - ser mig nødsaget til, at gøre dig opmærksom på, at det måske kunne være en god ide at læse lidt grundigere før du haster til tasterne.

De 46 millioner var for renoveringen af slotspladsen, ikke ikke for oprydning/rengøring efter klimademonstrationen.
Det drejede sig, ifølge Ekstrabladet, som du tilsyneladende opfatter som en 100% pålidelig kilde, her jeg så mine forbehold, om 'en mindre gruppe' ud af de mange mennesker, og de blev af af arrangørerne bedt om at stoppe med pjattet og i øvrigt komme og gøre rent efterfølgende, og det var der såmænd nogle der gjorde.
Altid ærgeligt, når nogle få øv-elementer 'fucker' en god sag op.

Erik Fuglsang

Jeg må vist have pudset de briller, da du igen har ret. De 46 millioner var ganske rigtigt for renoveringen.
Men dine læsebriller trænger vist også til at blive pudset. Der står ikke i den artikel, at det drejer sig om en mindre gruppe. Der står: "Adskillige af de unge klimaforkæmpere 'udsmykkede' de kuglerunde pullerter med klima-slagord. Det skete med skrigende farver fra både kridt og en række åbne akrylmaling-spande til væg- og facademaling"
Om selve rengøringen står der: "Folketinget oplyser til Ekstra Bladet, at en gruppe af demonstranterne først var gået i gang med en rengøring og oprydning fredag eftermiddag."
Desuden oplyses det, at:
"Et professionelt rengøringsfirma er dog nu indkøbt til at rengøre stenene fredag aften kl. 18."

Uanset dine insinuationer så har jeg aldrig skrevet, at jeg "opfatter EB som en 100% pålidelig kilde", men jeg har i den citerede artikel ikke den fjerneste grund til at betvivle artiklens rigtighed, som forøvrigt understøttes af billeddokumentation.

Jeg er til gengæld enig med dig i, at det er ærgeligt, når nogle få øv-elementer ’fucker’ en god og vigtig sag op. For mig druknede de vigtige budskaber delvist i det svineri og hærværk, den nyrenoverede slotsplads blev udsat for.

jens peter hansen

Festivaldeltagerne kan altså bare sige at det er arrangørernes problem. Jow det er jo sådan det er nu. Så lad lortet ligge.

Katrine Damm

Erik Fuglsang, ovenover afsnittet med 'adskillige af de unge klimaforkæmpere....'

"Men en mindre gruppe af de klimastrejkende skoleelever havde svært ved selv at passe på den jord, som de stod på, mens de demonstrerede for en klimalov og råbte slagord mod politikerne bag Christiansborgs tykke mure"..... såmænd.