Læsetid: 10 min.

Overleveren Ágnes Heller har sagt farvel

Hun var Holocaust-overlever, en af de største europæiske tænkere, et intellektuelt forbillede for en vesteuropæisk venstrefløj og i de senere år den skarpeste kritiker af Viktor Orbán og Ungarns illiberale demokrati. Nu er den ungarske filosof Ágnes Heller død i en alder af 90 år
Hun var Holocaust-overlever, en af de største europæiske tænkere, et intellektuelt forbillede for en vesteuropæisk venstrefløj og i de senere år den skarpeste kritiker af Viktor Orbán og Ungarns illiberale demokrati. Nu er den ungarske filosof Ágnes Heller død i en alder af 90 år

Khan Tariq Mikkel

22. juli 2019

Ágnes Heller var en overlever fra begyndelsen af. Som ung jødisk pige i Budapest undslap hun flere gange ved rene tilfælde Holocaust.

Den ene gang, fordi det nazistiske ungarske pilekorsparti, der i 1944-45 samlede flere tusinde ungarske jøder og skød dem ved Donaus kaj, var løbet tør for ammunition, kort før hun stod for tur. En anden gang lykkedes det Ágnes og hendes mor, efter at være blevet taget til fange, at flygte ind i en overfyldt sporvogn, hvor menneskemængden slog ring om dem, så vagterne ikke vovede at skyde ind i mængden. »Med den sporvogn undslap vi Auschwitz,« har hun siden fortalt.

Og Ágnes Heller overlevede i flere årtier det kommunistiske ungarske terrorregime, der efterfulgte det nazistiske, samtidig med at hun formåede at udfolde et historiefilosofisk forfatterskab, der regnes som et af de vigtigste i nyere europæisk historie, ligesom hun siden omvæltningerne i 1989 har været i stand til at tilpasse sin tænkning til en ny tids udfordringer. Altid ukuelig og klar til at tage intellektuelt livtag med enhver ny afgørende udvikling i det Europa, som hun elskede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Svend Erik Sokkelund
  • Jens Christensen
  • Dorte Schmidt-Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Hanne Pedersen
  • Kurt Nielsen
  • Niels Duus Nielsen
  • ingemaje lange
Olaf Tehrani, Svend Erik Sokkelund, Jens Christensen, Dorte Schmidt-Nielsen, Eva Schwanenflügel, Hanne Pedersen, Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer