Læsetid: 9 min.

Robert Seethaler bearbejder stemmerne fra graven med skam, skuldertræk og benhårdt arbejde

For den østrigske stjerneforfatter Robert Seethaler er skriveprocessen et helvede, oplæsninger er en kval, og interviews er pinefulde. Alligevel har Informations tysklandskorrespondent ærbødigt talt, følt og skrevet med den svagtseende østriger, der har lyttet til de dødes stemmer i sit nye og stærkt roste værk ’Fælleden’
Kærlighed er ikke altid noget smukt og strålende. Ofte er den jo også smertefuld, tragisk, uopfyldt. Og nogle gange grotesk. Ægte kærlighed har aldrig været simpel. Den har altid at gøre med at føle sig fremmed og at være fremmed, siger den østrigske forfatter Robert Seethaler.

Kærlighed er ikke altid noget smukt og strålende. Ofte er den jo også smertefuld, tragisk, uopfyldt. Og nogle gange grotesk. Ægte kærlighed har aldrig været simpel. Den har altid at gøre med at føle sig fremmed og at være fremmed, siger den østrigske forfatter Robert Seethaler.

Urban Zintel

13. juli 2019

»Han kunne høre de døde tale. Han kunne ikke forstå, hvad de sagde, men han registrerede deres stemmer lige så tydeligt som fuglenes kvidren og insekternes summen i luften. (…) Han tænkte, at et menneske måske først for alvor kan få klarhed over sit liv, når døden er overstået. Men måske var de døde slet ikke interesserede i det, der lå bag dem. Måske fortalte de om det hinsidige. Om hvordan det føles at stå på den anden side. Hjemkaldt. Ophørt. Modtaget. Forvandlet. Men så slog han den slags tanker ud af hovedet igen. De forekom ham sentimentale og rent ud sagt latterlige, og han fik den mistanke, at de døde nøjagtig ligesom de levende bare ville give almindeligheder fra sig, jammerklager og pralerier.«

Tankerne stammer fra den 52-årige østrigske stjerneforfatter Robert Seethaler – her i form af den stadig levende fortæller i hans nyeste roman ’Fælleden’, som netop er udkommet på dansk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Hjerl-Hansen

Tak for en rigtig god artikel Mathias. Jeg vil i hvert fald snarligst begynde at læse den klassekammeratfyr. :-)