Har Ai Weiwei slået op med Berlin – eller omvendt?

Og er kendte sangere med masker på det nye X Factor? Det har vi i denne uge studset over på kulturredaktionens fjerde sal, alt imens en ny tids Mulan er blevet buhet ud for at støtte Hongkongs politi; Jay-Z har fået en pragmatisk klang; og kunsthistorien må skrives om. Og så frygter vi 3D-teknologiens muligheder i fremtiden for at styrke Anna Sophia Hermansens karaktermord på højskolesangsskribent Isam B
Knap fire år har den kinesiske kunstner Ai Weiwei tilbragt i eksil i Berlin, men nu er forholdet slut.

Knap fire år har den kinesiske kunstner Ai Weiwei tilbragt i eksil i Berlin, men nu er forholdet slut.

John Macdougall

Kultur
23. august 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Bye bye, Ai Weiwei

Mathias Sonne

Knap fire år har den kinesiske kunstner Ai Weiwei tilbragt i eksil i Berlin, men nu er forholdet slut.

»Tyskland er et samfund, som gerne ville være åbent, men som beskytter sig selv,« har Weiwei forklaret til Die Welt.

»Den tyske kultur er så stærk, at den ikke rigtig accepterer andre ideer og argumenter.«

Som eksempler nævner Weiwei, at han er blevet smidt ud af en taxi tre gange, og at filmen Ai Weiwei: Yours Truly blev afvist ved Berlinalen. En række medier har svaret, at Berlin skam er en verdensåben by, og at nationalisme og kulturel selvpromovering ikke (længere) er så tysk endda.

Måske er »den narcissistiske eksilant« blevet hørt for lidt, foreslår Die Welt. For formiddagsbladet Berliner Kurier rækker nyheden derimod kun til den skuldertrækkende afskedssalut:

»Ai Weiwei, bye bye.«

Disney-stjerne støtter Hongkongs politi

Lone Nikolajsen

Den kinesiske skuespiller Liu Yifei er faldet i unåde, fordi hun holder med Hongkongs politi, der for tiden slår hårdt og brutalt ned på demonstranter, som kæmper for demokratiske rettigheder. På det kinesiske sociale medie Weibo har hun delt et billede af en reporter, der får bank af demonstranter, og skrevet:

»Jeg støtter Hongkongs politi. Bank mig bare … Sikke en skam for Hongkong.«

Liu Yifei (der har boet i USA og har amerikansk statsborgerskab) spiller den heltemodige soldat Mulan i en ny version af Disneys tegnefilm, som har premiere næste år. Efter hendes udmelding er hashtagget #BoycottMulan slået an.

Ansigter er ikke, hvad de har været

Katrine Hornstrup Yde

I en youtubevideo fortæller skuespiller Bill Hader i et klip fra The Late Show i 2018 om første gang, han mødte Tom Cruise. Hader imiterer Cruises reaktion på ikke at ane, hvem Hader er. Og pludselig forvandler Haders ansigt sig til Cruises. Det er ikke Hader, der udøver sort magi. Det gør en slovakisk 3D-nørd et år senere.

Hans youtubekanal Ctrl Shift Face viser eksempler på ’deepfake’, ekstremt overbevisende ansigtsmanipulation af videomateriale, og den har fået internettet til at gå i fornuftig panik. For overvej lige teknologiens implikationer: Snart kan man indsætte Putin som målmand under EM 1992. Og Anne Sophia Hermansen vil kunne fremtrylle videooptagelser af Isam B som IS-kriger i Syrien. Så: Gem dig under dynen. Tag demokratiet med dig.

Sminket Vermeer

Peter Nielsen

Et af kunsthistoriens mest ikoniske malerier, »Ung pige læser brev ved åbent vindue« af den hollandske mester Vermeer fra 1657/59, har slet ikke den stille intensitet, som man troede. For kunstteknologiske eksperter har fundet ud af, at en stor fed amorfigur i baggrunden, hvor der ellers bare var nøgen væg, stik mod malerens oprindelige hensigt, i 1700-tallet er blevet malet over.

Amorfiguren var et billede i billedet og har nu fuldstændig ændret det overordnede indtryk af maleriet, der længe har været et hovedværk på Gemäldegalerie i Dresden. Vermeers unge pige gælder som et af de tidligste interiørmalerier i kunsthistorien, som nu må skrives om, alt imens museet har haft travlt med at gøre nyopdagelsen til en begivenhed i sig selv.

Nu diskuterer kunsteksperter i hele verden så det forsvarlige i at lade offentligheden vide besked med denne overmaling og de etiske konsekvenser af at opdage, at det, man har troet i århundreder, slet ikke er, som man troede.

Pragmatisk Jay-Z

Lone Nikolajsen

Den afroamerikanske rapper og forretningsmand Jay-Z har indtil nu været helt på den afroamerikanske quarterback Colin Kaepernicks side i konflikten med den professionelle liga for amerikansk fodbold, NFL. Siden 2016 har Kaepernick nægtet at rejse sig under den amerikanske nationalsang i protest mod den vold mod sorte, der får lov at finde sted i USA. Kaepernick blev herefter presset ud af NFL. I solidaritet har Jay-Z optrådt i en Kaepernick-trøje, takket nej til at optræde til Superbowl og udtalt sig positivt om ham.

Det undrer derfor mange, at Jay-Z pludselig er blevet meget pragmatisk, efter at hans underholdningsimperium, Roc Nation, har indgået et forretningssamarbejde med NFL.

»Jeg går ind for enhver protest, der virker,« udtaler han afværgende.

Gæt en kendt bag masken 

Serge Savin

Kulturredaktionens udsendte har i denne uge været på Copenhagen TV Festival og kan rapportere fra fremtidsforskningen, at »snak om megatrends er blevet lidt af en megatrend i sig selv«. Desuden er det næste store underholdningsformat, der er ved at gå sejrsgang hen over kloden, en sangkonkurrence, hvor kendte forklædt i tegneserieagtige kostumer konkurrerer mod hinanden. Samtidig forsøger et panel at gætte, hvem der gemmer sig bag maskerne. X Factor – look out!

På Mors var der først ordet

Katrine Hornstrup Yde

»Når ordene svigter, så taler kulturen,« citeres vor nye kulturminister for at sige på hjemmesiden for Kulturmødet på Mors, der denne weekend byder på 125 arrangementer på tre dage, herunder vildt mange samtaler om kultur. Hvad skal vi anbefale? Alt muligt, men ikke mindst disse to paneldebatter: ’De næste fire års kulturpolitik’ og ’Mediepolitisk topmøde’. Her deltager Joy Mogensen, der endnu ikke har givet ministerinterviews, nemlig selv. Med ord, håber vi.

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Hvad - har Christoffer slået op med Huawei?