Læsetid: 11 min.

Anemoner, abrikostræer, bregner, cikorie og cypres: Litteraturen skal forbinde os til naturen igen

Forfatter, oversætter og antropolog Sofie Isager Ahl har skrevet en roman om naboplanter og nu oversat Mei-mei Berssenbrugges digtsamling ’Hallo, roserne’, hvor planter fremstår som levende væsner i egen ret. Begge bøger er gode eksempler på litteraturens fornyede interesse for natur, der hjælper os med at finde nye måder at beskrive ikkemenneskelige størrelser på i en klimakatastrofisk virkelighed
Forfatter Sofie Isager Ahl har oversat digteren Mei-mei Berssenbrugges digtsamling ‘Hallo, Roserne’, hvor planterne er til stede i egen ret med sit eget liv.

Forfatter Sofie Isager Ahl har oversat digteren Mei-mei Berssenbrugges digtsamling ‘Hallo, Roserne’, hvor planterne er til stede i egen ret med sit eget liv.

Anders Rye Skjoldjensen

3. august 2019

»Der er en helt enorm poesi i fotosyntesen!«

Sådan siger forfatter, oversætter og antropolog Sofie Isager Ahl, da jeg møder hende foran væksthuset i Botanisk Have i læ fra nogle mindre drivhuse. Det er midt i maj, der dufter af ramsløg og nyslået græs, og vi skal tale om planter i litteratur.

For tiden virker der nemlig til at være stigende interesse for netop planter i samtidslitteraturen.

Det ser vi blandt andet hos et forfatterskab som Nanna Storr-Hansens eller i Christian Yde Frostholms Træmuseet. Og samtidig reaktualiseres litteratur, der er optaget af planter: Vi læser den amerikanske forfatter Ursula K. Le Guin (1929-2018) og Inger Christensen (1935-2009) som aldrig før.

Flere af Le Guins tekster er de seneste par år udkommet på dansk, og sidste år udkom en stor samling af Inger Christensens efterladte tekster.

I Le Guins Acaciefrøenes Forfatter spekuleres der i, hvordan planternes kommunikation og kunst ser ud, og i Inger Christensens forfatterskab møder vi anemoner, græs, abrikostræer, bregner, cikorie, citrontræer, ceder og cypres.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ida Kallehave
Ida Kallehave anbefalede denne artikel

Kommentarer