Note
Læsetid: 4 min.

Flamencopop og ridderlig kærlighed - ugens Bogkort byder på lidt af hvert

I Spanien er den spansk-catalanske popflamencosangerinde Rosalía svært berømt. En berømmelse, der nu er dryppet videre på en ydmyg gymnasielærer fra provinsen. Samtidig hiver to forfatterinder de to vigtigste litterære priser i Japan hjem
I Spanien er den spansk-catalanske popflamencosangerinde Rosalía svært berømt. En berømmelse, der nu er dryppet videre på en ydmyg gymnasielærer fra provinsen. Samtidig hiver to forfatterinder de to vigtigste litterære priser i Japan hjem

Jesse Jacob

Kultur
23. august 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur

DANMARK, BULGARIEN, USA, ITALIEN

FORFATTERSKABSLÅGERNE SMÆKKER I

Døden er en afgørende begivenhed i alle menneskers liv, ikke mindst når det gælder forfattere: Skabslågen smækker i. Fødselsåret kompletteres med et dødsår. Der vil ikke blive skrevet mere.

Forleden blev dansk poesi to lifligt forknudrede billedmagere fattigere, da Simon Grotrian (1957-2019) og Jess Ørnsbo (1932-2019) forlod dette jordeliv. Verden over afgår forfattere ved døden i et lindt tempo, således også denne sommer.

Toni Morrison (1931-2019) døde som bekendt denne august, men af distingverede, der heller ikke er blandt os mere, kan også nævnes: Milan Asadurov (1949-2019) bulgarsk science fiction-forfatter, Steve Cannon (1935-2019), nordamerikansk forfatter, dramatiker og impresario, Andrea Camilleri (1925-2019) italiensk forfatter og dramatiker og Luciano De Crescenzo (1928-2019), italiensk forfatter og instruktør.

OCCITANIEN, SPANIEN

FLAMENCOPOP OG RIDDERLIG KÆRLIGHED

Den spansk-catalanske popflamencosangerinde Rosalía er svært berømt, og den berømmelse er nu dryppet videre på en ydmyg gymnasielærer fra provinsen Extremadura.

Historien er, at hendes seneste plade, El mal querer, er baseret på en occitansk middelaldertekst kaldet El Roman de Flamenca nedskrevet i det 13. århundrede af en ukendt forfatter.

Historien er et tidligt eksempel på ridderlig kærlighed og handler om titlens Flame, en meget smuk, ung og fyrig kvinde, der spærres inde i et tårn af sin påduttede ægtemand, men hun gør oprør og slipper fri med hjælp fra en ridderlig ridder.

I 2005 udkom en oversættelse til spansk i kritisk udgave på universitetsforlaget i Murcia baseret på et speciale skrevet af gymnasielæreren Jaime Covarsi Carbonero. Før Rosalías plade udkom, havde oversættelsen på godt ti år solgt knap 400 eksemplarer, men siden er bogen blevet genoptrykt, og Carbonero bruger en del tid på at give interview.

UGENS 10 BØGER

Long Now Foundation er en institution, der søger at fremme ansvarlig opførsel set i et titusindårigt perspektiv. Citat fra longnow.org:

»Long Now Foundation blev grundlagt i 01996 [og] håber at udgøre en modpol til nutidens accelererende kultur og bidrage til at gøre langsigtet tænkning mere almindeligt.«

Man oplyser i en fodnote, at man benytter femcifrede årstal for at undgå den ’deca-millennium bug’, som vil indtræffe om knap 8.000 år. Fonden har sammenstillet en Manual for Civilization; et bibliotek på cirka 3.500 bøger, hvormed man kan genstarte civilisationen, skulle den få behov for dét.

Navnet (og begrebet) ’det lange nu’ er opfundet af musikeren, produceren og teoretikeren Brian Eno (født 1948), som også sidder i fondens bestyrelse. Ugens ti bøger er fra hans bidrag til civilisationsmanualen (dansk udgave anføres, hvis en sådan findes).

  1. David Lewis Williams: The Mind in the Cave: Conciousness and the Origins of Art
  2. Elias Canetti: Masse og magt (oversat af Karsten Sand Iversen)
  3. Barbara Ehrenreich: Dancing in the Streets: A History of Collective Joy
  4. Eugene D. Genovese: Roll, Jordan, Roll: The World the Slaves Made
  5. Leonardo da Vinci: Optegnelser (oversat af Ejler Hinge-Christensen)
  6. Sarah Hirdy: Mother Nature: A History of Mothers, Infants and Natural Selection
  7. Lev Tolstoj: Krig og fred (oversat af Ann Bohr m.fl.)
  8. Marjorie Blamey & Christopher Grey-Wilson: The Illustrated Flora of Great Britain and Northern Europe
  9. Richard Massie: Peter the Great: His Life and World
  10. Neil MacGregor: A History of the World in 100 Objects

ASSYRIEN, ENGLAND, SPANIEN, TYSKLAND

ALGORITME LÆSER KILESKRIFT

Da babylonierne hærgede den assyriske by Nineve i år 612 f.Kr. blev titusindvis af lertavler med kileskrift i Assurbanipal-biblioteket smadret. Da arkæologerne udgravede stedet i 1847, fandt man hele to rum fyldt med lerstumper, der for flertallets vedkommende siden har ligget uregistrerede og ulæselige i kældrene under British Museum.

En spansk assyriolog ved Ludwig-Maximillian Universitetet i München ved navn Enrique Jiménez har nu lavet en computeralgoritme, der skulle hjælpe med at kontekstualisere de spredte stumper og dermed lette læsningen. I kileskrift kan et givet skrifttegn snildt betyde tyve forskellige ting, afhængigt af sammenhængen. Så også i denne sammenhæng er kontekst gud.

JAPAN

PRISER TIL KJOLE OG STRØMHVIRVEL

I sommerens løb blev de to vigtigste litterære priser i Japan vundet af romaner, begge skrevet af kvinder. Natsuko Imamura (f. 1980) vandt Akutagawa-prisen for Murasaki no sukato no onna (Kvinden med den lilla kjole) og Masumi Oshima (f. 1963) vandt Naoki-prisen for Uzu imoseyama onna teikin tamamusubi (Strømhvirvel, ægtemand og hustrubjerge: Et spejl med dydige kvinder, requiem).

SUDAN

HVERDAGSMAGISK REALISME OG HVERDAGSREALISTISK MAGI

Hammour Ziada (f. 1979) er måske Sudans mest berømte nulevende forfatter. En af hans romaner, hvis engelske titel er The Longing of the Dervish, vandt Naguib Mahfouz-prisen i 2014. Han har levet i eksil i Cairo siden 2009. Nu er en af hans noveller blevet til en film instrueret af Amjad Abu Alala, og den får premiere på filmfestivalen i Venedig senere denne måned. Historien handler om en landsbydreng, der får at vide, at han skal dø som tyveårig. I et interview med Asia Times udtaler forfatteren:

»Det sudanesiske folks hverdag er magisk-realistisk.«

Serie

Bogkort

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her