Note
Læsetid: 4 min.

J.D. Salinger og andre anbefalinger af bøger om den misforståede ungdom

Ugens bogliste handler blandt andet om at forlade den ungdom, som de voksne altid kalder ’ubekymret’, men som oftest er det stik modsatte
Ugens bogliste handler blandt andet om at forlade den ungdom, som de voksne altid kalder ’ubekymret’, men som oftest er det stik modsatte

Jesse Jacob

Kultur
30. august 2019

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

Solen brøler ned på skråvinduerne i Store Kongensgade, mens dette skrives. Holder vejrudsigten stik, skinner solen videre også weekenden med, men på mandag kommer regnen og kulden. Og når sommeren er forbi, er det på tide at blive voksen. Både konkret og metaforisk.

Ugens bogliste handler – blandt så meget andet – om at forlade den ungdom, som de voksne altid kalder ’ubekymret’, men som oftest er det stik modsatte, og blive ædt op af noget andet, noget ældre, noget tættere på døden. Tomhændede står vi tilbage og ku’ slet ik’ følge med.

Ugens 14 bøger

 1. Marguerite Duras: Elskeren (oversat af Juliane Preisler)
 2. Jeffrey Eugenides: Middlesex (oversat af Mich Vraa)
 3. Sylvia Plath: Glasklokken (oversat af Olga Ravn og Mette Moestrup)
 4. Italo Calvino: Klatrebaronen (oversat af Erik Koed Westergaard)
 5. Cormac McCarthy: Blodets meridian (oversat af Jan Hansen)
 6. Anne Carson: Selvbiografi i rødt. En versroman (oversat af Niels Frank og Pejk Malinovski)
 7. Chimamanda Ngozi Adichie: Lilla hibiscus (oversat af Lilian Kingo)
 8. Stephen King: Det onde (oversat af Anders Westenholz)
 9. J.D. Salinger: Griberen i rugen (oversat af Klaus Rifbjerg)
 10. Zora Neale Hurston: Their Eyes Were Watching God
 11. Charles Dickens: Store forventninger (oversat af Niels Brunse)
 12. James Joyce: Portræt af kunstneren som ung mand (oversat af Anne Marie Bjerg)
 13. Salman Rushdie: Midnatsbørn (oversat af Mogens Boisen)
 14. David Foster Wallace: Infinite Jest

UGANDA & SYDAFRIKA

Præcis kemiingeniør

For nylig blev festivalen Writivism afholdt i Ugandas hovedstad Kampala, en festival, der beskriver sig selv som ’Afrikas vigtigste litteraturfestival’. Og som sådan har man selvfølgelig også en pris at uddele, og den gik i år til Resoketswe Manenzhe for novellen »Maserumo«, der handler om adskillige dødsfald, der sker kort efter hinanden. Manenzhe er til daglig ph.d.-studerende kemiingeniør ved universitetet i Cape Town i Sydafrika og ser ikke de to ting som modsætninger. Hun udtaler: »At være ingeniør handler om præcision, ganske som når jeg skriver fiktion.«

USA & IRLAND

Hugo til kontrafaktive elma

Hugo Awards er den nok fineste pris inden for science fiction og fantasy-genrerne, og den blev uddelt for nylig ved den 77. Worldcon, der denne gang blev afholdt i Dublin. Prisen til årets roman gik til Mary Robinette Kowal for The Calculating Stars, som dermed har gjort cirka rent bord for store sci-fi-priser i år: Tidligere høstede hun også årets Nebula Award og Locus Award. Det er en kontrafaktiv historisk roman om en postapokalyptisk verden, hvor et meteor i 1952 har smadret hele det østlige USA. Klimaforandringerne afstedkommer et rumkapløb om at kolonisere Mars. Hovedpersonen er den kvindelige astronaut Elma York. Publishers Weekly kaldte bogen for »fremragende« og Elmas indre liv for »en fængslende menneskelig kerne på en apokalyptisk baggrund«.

ARGENTINA

Borges 120 år

I anledningen af at den forgangne 24. august var 120 år siden, at Jorge Luís Borges blev født, er der udkommet en antologi, hvori en længere række forfattere og lignende skriver om den argentinske forfatters indflydelse på litteraturen og verden. Bogen indeholder tekster af blandt andre María Kodama, Jorge Edwards, Álvaro Uribe, Paulina Lavista, Juan Cruz, Roberto Jones og Rolando Picazo.

ENGLAND

Eliots nej til Orwell

I 1944 var T.S. Eliot redaktør på forlaget Faber & Faber, og i den position gav han afslag til en roman med titlen Animal Farm, skrevet af en vis George Orwell. Årsag: Den underliggende kritik af Stalin, der som bekendt var en allieret i den verdenskrig, der rasede for fulde gardiner. »Det er min overbevisning,« skrev Eliot til Orwell, »at det i den nuværende situation er forkert at kritisere den politiske situation på denne måde«. Dette afslag har hjemsøgt forlaget lige siden, og Tony Faber, tidligere direktør og barnebarn af forlagets grundlægger, opfordrer nu til, at man i 2020, når ophavsretten udløber, genoptrykker romanen (der indtil nu har tilhørt Penguin) sammen med Eliots afslag.

USA & ENGLAND

Dummere end Eliot

Det kan virke skrapt således at udstille Eliots afslag, men i det mindste anerkendte han romanens litterære kvaliteter og afviste den af politiske årsager. Ikke som redaktøren ved det amerikanske forlag Knopf, der kaldte bogen for »en dum og meningsløs fabel om bondegårdsdyr«. Samme forlag ønskede heller ikke at udgive Anne Franks dagbog (»en kedsommelig gengivelse af typiske familiesmåskænderier og ungdomsføleri«) eller Jack Kerouacs Vejene (»Den er totalt ufed«). Rækken af fremtidige bestsellere, der blev afvist rigtig mange gange, er i det hele taget lang. Lad mig her blot nævne Frank Herberts Dune, der modtog 23 afslag, inden den blev udgivet af et forlag, der ellers mest gjorde det i instruktionsmanualer til biler.

USA & VERDENSHAVENE

Tang to the rescue

Det ærgrer mig ofte, at jeg på denne side omtaler alt for lidt faglitteratur, selv om det i grunden er det, jeg selv læser mest af. Så lad mig nævne en bog, jeg ikke har læst, men som er udkommet for nylig og lyder spændende, fordi den handler om en type organisme, der er instrumentel, hvis denne klode skal overleve sin nuværende plage (abearten homo sapiens): Tang. Bogen har titlen The Curious World of Seaweed og er skrevet af Josie Iselin.

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her