Læsetid: 4 min.

Kulturredaktionen guider: Sådan staver du til LGBT

I anledning af Københavns pride-uge guider Informations kulturredaktion her til, hvor man ser de bedste LGBT-film, og hvordan man lærer at mestre forkortelsen LGBT. Derudover kan vi fortælle, hvad Angela Merkel har læst i ferien; at fjernsynet snart bugner af heteroseksuel forlegenhed; om popstjerner på pause; og hvilke mysterier tv-branchen vil have opklaret på den kommende branchefestival
Pride Week er ikke kun festuge for LGBT-personer. Det er også festuge for folk, der gør sig lystige over, at de ikke kan huske en forkortelse bestående af fire konsonanter. Lad os kalde det Personer med Påfaldende Specifikke Bogstavsudfordringer (PPSB-personer i daglig tale).

Pride Week er ikke kun festuge for LGBT-personer. Det er også festuge for folk, der gør sig lystige over, at de ikke kan huske en forkortelse bestående af fire konsonanter. Lad os kalde det Personer med Påfaldende Specifikke Bogstavsudfordringer (PPSB-personer i daglig tale).

Philip Davali/Ritzau Scanpix

16. august 2019

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Streamingfilmguide til sofa-Pride

Katrine Hornstrup Yde

Glædelig Pride-weekend – uanset om du er til officiel pride, Nørrebro Pride, om du er lesbian, gay, bisexual, trans, queer, noget andet, noget flydende eller old school heteroseksuel derhjemme i stuerne.

Der er virkelig mange ringe, målgrupperettede film om særligt bøsser og lesbiske at streame fra sofaen (og generelt underligt få film, der direkte tematiserer biseksualitet), men der er også mange helt utrolige perler, som alle oplyste filmfans bør (gen)se NU. Her er et stramt udvalg af pensum fra de to bedste filmstreamingtjenester (filmstriben er gratis for alle med bibliotekskort!)

L: Carol (Links: Netflix, Filmstriben)

G: Moonlight (Link: Filmstriben)

B: Brokeback Mountain (Links: Netflix, Filmstriben)

T: Girl (Link: Filmstriben)

Q: Team Hurricane (Link: Filmstriben)

+: Paris is Burning (Link: Netflix)

Pride ABC

Anna von Sperling

Pride-uge er også festuge for folk, der gør sig lystige over, at de ikke kan huske en forkortelse bestående af fire konsonanter. Lad os kalde det Personer med Påfaldende Specifikke Bogstavsudfordringer (PPSB-personer i daglig tale).

Der er oftest tale om folk, der ellers fint kan huske, at vi sover trygt om natten takket være NATO, at nevøen sikkert har ADHD, at det var en skøn tid i KFUM, at UNESCO vogter vores kulturarv, og (hvis de læser Information) at Løkke skulle være røget på GGGI-sagen. Men bogstavkombinationen LGBT er af en eller anden grund totalt umulig at huske. Panik ej! Kulturredaktionen to the rescue. Prøv at tænke sådan her: Det betyder noget for andre mennesker, at jeg lærer de fire bogstaver. Vupti!

Vil du være cool, kan du udvide med et »Q« (Queer), og stræbere kan påklistre »IA« (Interkønnede og Aseksuelle), men ingen bliver sure, hvis du nøjes med den korte.

Så er alle klædt på til at kippe flaget for mangfoldighed lørdag. Der er to parader at vælge imellem: Den officielle Pride, der afgår fra Frederiksberg Rådhus klokken 13. Og den alternative, der afgår fra Nørrebro Station klokken 13.

Mutti og Tyrannen

Mathias Sonne

Angela Merkel er tilbage i Berlin, og vi kan lettet konstatere: Mutti trak i denne ferie atter i sin rødternede vandreskjorte på sit stamhotel i Sydtyrol.

Men i år gjorde hun mere end det. Som sladderbladet Bild-Zeitungs paparazzier kan bekræfte, har Merkel også læst den amerikanske historiker Stephen Greenblatts Tyrannen. Her optræder navnet Donald Trump godt nok ikke én eneste gang, men hverken forfatter eller forlag gør en hemmelighed ud af, at bogens portrætter af en række tyranniske konger og herskere i Shakespeares dramaer først og fremmest handler om manden i Det Hvide Hus.

Mere seriøse tyske medier betvivler dog, at Merkel har brug for Shakespeare for at analysere Trump – for helt så grusom som Richard den Tredje er han trods alt ikke. Og selvironi har han heller ikke. Trump altså.

Forlegne heteroer slår til igen

Lone Nikolajsen

Mens København står i regnbueflagets og stolthedens tegn, er fjernsynets sendeflade igen ved at være leveringsdygtig i rendyrket heteroseksuel forlegenhed. På TV 2 er Landmand søger kærlighed begyndt igen, og der er allerede blev grædt, trøstet, brovtet og givet en opsang. Den 22. august begynder sjette omgang Gift ved første blik, denne gang med fem for hinanden fremmede par, der skal have et parforhold op at køre. Sidste år lykkedes det for to ud af fire.

K-pop-gulddrenge på sabbat

Ralf Christensen

Elvis Presley gjorde det modvilligt, da han røg på militærbase i Tyskland 1958-1960. Patti Smith godvilligt, da hun blev mor og var væk det meste af 17 år. Og det skete vist bare for Miles Davis 1975-1980, hvor han fik ny hofte, masser af kokain og damer – og ikke fik truttet nær nok trompet.

Pause fra musikken er ikke noget nyt. Men at se et boyband kollektivt tage sabbat fra rampelyset midt i et internationalt gennembrud er et særsyn. I Sydkorea har K-Popbandet BTS annonceret pause. Alle syv. I pressemeddelelsen skrives noget så langhåret som, at de skal »nyde deres normale liv som normale unge mænd i 20’erne«, og der bedes om, at man i det offentlige rum respekterer deres behov for at tage en slapper. Kernefansene i BTS Army har reageret med sympati.

Pausen ser p.t. ud til kun at vare nogle måneder, men samtidig står flere af medlemmer af BTS også til – som Elvis – at skulle aftjene værnepligt. Ingen af delene kan glæde pengemændene.

BTS’ musikvideoer har gerne en halv milliard views. Stephen Colbert har haft dem i sit show iscenesat som The Beatles. Nu The Fab Seven. Og de har haft nummer 1-hits og udsolgte storkoncerter i USA og UK.

Det er nu, guldet er varmt, og der skal smedes. I stedet lægger BTS det på køl. Bemærkelsesværdigt.

Kom og se en internethistorik

Serge Savin

Når der i næste uge afholdes tv-festival i København, er der blandt oplæg af topchefer i internationale mediegiganter som Netflix, BBC og Spotify inviteret helt almindelige unge danskere op på scenen.

De skal ikke holde oplæg med store armbevægelser om fremtiden for reality-tv, eller hvordan man importerer et koreansk gameshowformat. I stedet skal der gives et »unikt indblik i en stribe unges medievaner, når vi får lov at kigge på deres facebookfeed, instagramprofiler og senest besøgte hjemmesider«, som det lyder i programmet. Unges medievaner er tydeligvis en eksotisk størrelse for Danmarks tv-folk.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

 • Reality-tv lærer Dansk Sprognævn om dickmoves, mens 14-årig får stjålet sine dancemoves

  21. februar 2020
  Og i Paris kan man omsider få en nat med DaVinci på museet. Det interesserer i denne uge kulturredaktionen, der også synes, at Hans Zimmer skal holde sig fra Billie Eilishs nye Bond-sang, og er spændt på, hvordan en danmarksmester i højdespring vil lede Danske Biografer
 • Vi er skeptiske over for Jane Fondas smykkevaner, men dåner over Christian IV’s

  14. februar 2020
  På kulturredaktionen hopper vi i Christian IX og dronning Louises udstillingsaktuelle champagnekøler, for vi er ikke færdige med at glæde os over, at ’Parasite’ vandt en Oscar for bedste film og overhalede amerikanerne, der har travlt med at lave tomme statements
 • Vi konstaterer, at de største kunstneres koner tit var større kunstnere end deres mænd

  7. februar 2020
  I denne uge 6 har kulturredaktionen fået nys om en smart fidus, hvor medier kan få det til at se ud, som om de har mange flere brugere, end de har. Og så har vi set en dokumentar, hvor verdens største popstjerne taler dunder imod misogyni, og en prisuddeling, hvor verdens største filmstjerner taler dunder mod alverdens elendighed. Og så viser det sig, at kunsthistoriens største kunstneres hustruer tit var endnu større kunstnere end deres mænd!
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nike Forsander Lorentsen

Desværre kører ikke længre filmen CARMEN og LOLA i Grand som handler om to kvinder som springer ud som lesbiske i et romamiljø, en supergod film som varmer ind i sjælen. Mærkeligt at den ikke findes på plakaten længere nu når det er PRIDE uge.

David Zennaro, Nette Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Før øvrigt synes jeg det er på tide at de heterosexuelle tænker over og kikker indad på hvordan de viderefører Normernes Disciplinering. Og desuden synes jeg denne Informations kulturredaktion er overfladisk og irriterende dum når det kommer til LGBT og Pride på trods at desse flagskib nok har førloret skibskompasset. Masser af lesbiske og bøsser førfølges og straffes praktisk taget over hele kloden, lesbiske er udsatte før korrektive våldtækter bl.a. i Syd-Afrika og Jamaica m.fl. Bøsser bliver ihjælslagne i øst og nedslået på gaden her i Danmark. Det kan se sjovt og festligt ud en gang om året med PRIDE, men det er også megen alvor og hårde liv før Lesbiske, Bøsser og Trans på arbejdspladser, ja i hverdagslivet.

David Zennaro

På filmstriben er der også den skønne film fra Paraguay, Las Herederas, Arvingerne. Den er ikke markeret som en lesbisk film, men det er den.